Puheenaihe

Suositussa helsinkiläissaunassa on uimapukupakko – "Joidenkin mielestä pyhäinhäväistys"

ALASTOMUUS   Hernesaaren Löylyssä saunotaan uima-asussa.

Suomen saunaseuran tarkoitus on vaalia suomalaista saunakulttuuria. Sen tiloissa eri sukupuolten edustajat saunovat erillään.

Päivi Tuovinen

Perinteisesti saunassa kaikki ovat alasti, mutta kukaan ei ole eroottinen. Seksuaalisuus on läsnä, mutta seksi ei.

– Alastomuus on ennen kristillisen seksuaalimoraalin sekä yläluokan asenteiden tuloa ollut ei-seksuaalista. Saunaetiketti kuitenkin on ollut, eli ei tuijoteta, kertoo Sexpo-säätiön tutkija Anni Ahtola.

Suomen saunaseuran toiminnanjohtaja Katariina Styrmanin mukaan saunan ja alastomuuden suhde ei ole viime vuosien saunabuumin, ulkomaisia ihmetysuutisia julkaisevien tiedotusvälineiden tai edes kasvaneiden ulkonäköpaineiden myötä muuttunut.

– Kyllä alastomuus on ehdottomasti normi. Suurimmalle osalle suomalaisista olisi outo tunne mennä verhoutuneena saunaan.

Alastomuus on aina herättänyt keskustelua, etenkin nyt, kun sekasaunominen on lisääntynyt.

– Suomalaisilla on ainakin ollut käytännöllinen tapa suhtautua alastomuuteen, sillä aiemmin on pitänyt peseytyä, kun siihen on ollut mahdollisuus. Saunassa alastomuus demystifioituu. Ehkä tämä on se outous, pohtii Ahtola.

Kaikkialla alastomuus ei ole itsestäänselvää. Hernesaaressa sijaitsevan yleisen saunan Löylyn saunat ovat yhteiset kaikille sukupuolille ja siksi uima-asut pysyvät päällä. Todennäköisesti pakkoon vaikuttaa myös turismi.

– Jotkut ovat Löylyn uimapukupakosta sitä mieltä, että se on pyhäinhäväistys ja haittaa kokemusta, Styrman kertoo.

Toisaalta, jos Löylyssä kävisi ihmisiä myös alasti, olisi kävijöitä todennäköisesti vähemmän. Tutkimustenkaan mukaan sekasaunominen ei ole koskaan ollut kovin yleistä tai estotonta, perheen ja lähimmäisten yhteissaunomista lukuun ottamatta.

Mitä jos muut menevät alasti, mutta itse ei halua? Saunaseuran etiketissä tämä on aivan hyväksyttävää.

– Jos haluaa, uimapukua voi käyttää. Normaalissa, kohteliaassa saunaporukassa ei sellaiseen pitäisi kiinnittää huomiota.

Jos alasti saunominen jännittää, kannattaa lauteilla yrittää viritellä rentoa, neutraalia keskustelua.

Anni Ahtolan mukaan sauna on kiinnostava aihe, sillä siinä heijastuvat ajalle tyypilliset käsitykset seksuaalisuudesta. Sauna on tärkeä osa myös suomalaista seksuaalikasvatusta.

Saunattomien maiden seksuaalikasvattajat ovat suomalaisesta saunakulttuurista jopa kateellisia.

– Lapselle sauna on hyvä matalan kynnyksen keskustelupaikka, jossa voi jutella esimerkiksi kehon osista. Vanhempien kuuluisi opettaa, ettei saunassa mietitä kehon vikoja. Jos aikuinen sanoo, että tässä ja tässä on liikaa, kyllä lapsikin sen poimii.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu