Osa lapsista saa uimaopetusta vain koulussa – Helsinki lisää uimahallikäyntejä kuudesluokkalaisille

Olivia Kärki, 7, toivoi uimakoulussa oppivansa uimaan pidempiä matkoja. Olivian (keskellä) kanssa liukua harjoittelivat Noa Nauska ja Veikka Kanto.

Päivi Tuovinen

UINTI Syksystä lähtien myös Helsingin kuudesluokkalaiset käyvät uimassa.

Nuoret vesipedot opettelevat uinnin saloja Helsingin uimastadionilla.

Uimaharjoitusta tarvitsisi moni muukin lapsi, ilmenee Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH), Likes-tutkimuskeskuksen ja Opetushallituksen (OPH) vuonna 2011 toteuttamasta tutkimuksesta.

Tutkimukseen vastanneista lähes 5 300 kuudesluokkalaisesta noin joka neljäs kertoi, ettei osaa syvään veteen pudottuaan uida 200 metriä, josta 50 metriä selällään.

Täysin uimataidottomia oli yksi prosentti oppilaista.

Uimataidolla on merkitystä. Suomessa hukkuu suhteutettuna asukaslukuun selvästi enemmän ihmisiä kuin muissa Pohjoismaissa. Myös toiseksi yleisin lasten tapaturmainen kuolinsyy on hukkuminen.

SUH:n, Likesin ja OPH:n tutkimuksen mukaan eräs lasten uimataitoon yhteydessä oleva tekijä on koulujen uimaopetus.

SUH:n koulutussuunnittelijan Tero Savolaisen mukaan koulujen uimaopetus on tärkeää etenkin lapsille, joiden vanhemmat eivät syystä tai toisesta voi viedä lastaan uimaan.

– He ovat pitkälti koulujen uimaopetuksen armoilla, joten heidän uimataitonsa kannalta on erityisen tärkeää, että koulussa olisi riittävästi uintitunteja, Savolainen sanoo.

Liitto on pitkään suositellut, että peruskoulun uimaopetuksen tavoitteiden saavuttamiseksi uimaopetusta annettaisiin vuosiluokkaa kohti kuusi tuntia lukuvuodessa.

Suositus ei toteudu Helsingissä, jossa luokat 1–5 ovat käyneet uimassa neljä kertaa lukuvuodessa ja 6.-luokkalaiset eivät ole uineet lainkaan.

– Helsinki järjestää uimaopetusta resurssiensa puitteissa, toteaa aluepäällikkö Arjariitta Heikkinen opetusvirastosta.

Uintiopetuksen määrät muuttuvat syksyllä, mutta jäävät yhä alle suosituksen. Syksystä lähtien 1.–3.-luokkalaiset uivat neljä kertaa, 4.–5.-luokkalaiset kolme ja 6.-luokkalaiset kaksi kertaa lukuvuodessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän sirkku.aalto@media.fi kuva
Sirkku Aalto