Makumaailma

Tässä on Helsingin vanhojen klassikkoravintoloiden top 20

Elite, Kappeli ja Sea Horse kunkkuja. Kaupunkilaiset, naapurit ja kauempaakin tulleet rakastavat Helsingin kymmeniä klassikkoravintoloita. Katso top 20 -lista jutun lopusta!

Kappelin terassilla 1976.

Volker von Bonin / Helsingin kaupunginmuseo

Helsingin Uutisten sekä sen sisarlehtien Länsiväylän ja Vantaan Sanomien järjestämä lukijaäänestys on ratkennut. Mikä klassikkoravintoloiden klassikko? -kysymys herkisti yli tuhat lukijaa suorastaan lämpimiin muisteloihin: "Nuoruus oli seikkailu suunnaton!" Toiset taas yltyivät lupauksiin: "Tulemme uudelleen, pitäkää sillä välin huolta suosikkipaikastamme."

"Ihanaa että Helsingissä on paljon ravintoloita ja elävä ruokakulttuuri", kirjoitti yksi lukijoista.

Vastaajien kesken arvottiin 130, 100, 100 ja 60 euron ravintolalahjakortit.

Kolme ravintolaa oli kuitenkin ylitse muiden: Elite, Kappeli ja Sea Horse. Ne löytyivät peräti joka kolmannen vastaajan nettilomakkeesta.

Eliteä kommentoitiin näin ja se on toki muutakin kuin Tauno Palon pihvi:

"Lämmin, ammattitaitoinen, välittävä palvelu. Asiakas tuntee olonsa tervetulleeksi aina. Tunnelma salissa mukavan rauhallinen välillä jopa "pysähtynyt" (hyvällä tavalla), arjen kiireet jäävät oven ulkopuolelle. Listalla ihania klassikoita ja runsaat annokset. Ei mitään piperrystä ja trendien harjalla liitelyä. Tällaisia perinteisiä ravintoloita tarvitaan ehdottomasti!"

"Siellä on vietetty monta hauskaa iltaa hyvän ruuan,juoman ja ystävien kanssa."

"Tauno Palon pihvi on vaan parasta."

"Elite oli toinen kotini."

"Vanhaa ajatonta tyyliä ja tunnettuja kanta-asiakkaita. Ja kaupungin paras terassi."

"Säilytti identiteettinsä jopa entisen Alko-konsernin syleilyssä."

"Laadukas lounaspaikka – miksei iltaisinkin. Muistan lapsuudestani oikaisut Eliten terassin poikki Ritziin. Kesäaikaan siellä saattoi istua itse Tauno Palo.

"Olen käynyt Elitessä 1970-luvun alkupuolelta lähtien, aikoinaan tiiviimmin, nykyään harvemmin. Aina olen siellä viihtynyt. Erityisen kiinnostavia ovat olleet syksyiset riistaviikot, jotka ovat alkaneet "hirvipeijaisilla" ts. hirvikeittoa soppatykistä, musiikkia, tunnelmaa... Viimeksi käydessäni puuttuivat aikaisemmin asiaan kuuluneet ulkotulet. Ne pitäisi perinteen säilyttämiseksi saada takaisin."

"Elite on jotakuinkin naapurissa, "kotiravintola", siellä on vietetty aikaa monen monituista kertaa hyvässä seurassa ja perinteitä kunnioittaen syöty vappulounasta ja tanssahdeltu brassin säestyksellä lähes joka vuosi. Eliten terassi on yksi kaupungin parhaita ja viihtyisimpiä. Onpa Elitessä istuttu samassa pöydässä Tauno Palon kanssa."

"Elite on ravintola isolla R:llä. Parasta oli ruoan lisäksi olivat salin ammattilaiset, + 50 ikäluokkaa olevat tarjoilijat!"

Kappelista lausuttiin:

"Puiston maamerkki – sisältä historiallinen ja viihtyisä."

"Hyvä ruoka, hyvä palvelu ja viihtyisä paikka."

"Kävin jo lapsena äidin kanssa kummitädin ja mummin ja ukin luona käydessä – myöhemmin ystävättären kanssa."

"Helsinkiin 1960 muuttaneena keskustan paikat tulivat tutuiksi ja näin Kappelista tuli "maamerkki" voileipineen!"

"Perheen kanssa on käyty siitä asti kun olin pieni lapsukainen. Hyvää ruokaa ja tunnelmaa."

"Kappelissa on tullut juhlittua ja syötyä moneen kertaan nuorempana kun se oli vielä "the place to be"."

"Mukava paikka, ystävällinen palvelu."

"Kesällä terassi on auringossa, tunnelma miellyttävä ja sijainti keskellä kaikkea."

"Kappelissa on vanhanajan tyyliä."

"Klassikko on klassikko."

Sea Horsea suitsutettiin:

"Poikkeuksellisen ystävällinen ja osaava henkilökunta. Palvelu hyvin huomioivaa ja mutkatonta."

"Aito meno. Voi mennä arki-illalliselle farkuissa tai business-lounaalle puvussa, silti tuntee historian ja kokemuksen tuoman osaamisen."

"On vaan paras! Eikä ole ketjun omistuksessa, minkä huomaa palvelussa ja ruuassa."

"Hyvällä tyylillä saatu ravintolan arvokkuus ja ilmapiiri säilymään. Olen syönyt kyseisessä ravintolassa usein, enkä ole pettynyt annoksiin kertaakaan."

"Sikala toimii iltaruokapaikkana, sunnuntaimättöpaikkana, kavereiden kanssa, treffeillä ja ruoka on taivaallista "perusruokaa" ja isoja annoksia."

"Parhaat silakat ovat luonnollisesti Sikalassa. Ja onhan paikan legendaarinen sipulipihvikin maineensa veroinen. Lisäksi Sikalan lippakioskiterassi on kaupungin parhaimmistoa. Paikka jossa pääsee rupattelemaan Ullanlinnan kantakasvojen kanssa aina Arskasta Andyyn."

"Jokainen uskaltaa mennä sisään. Aika on pysähtynyt. Se on parasta!"

"Sikalan lumo on säilynyt läpi vuosien ja lamojen. Hyvää, tuhtia ja edullista ruokaa. Yhteen aikaan niitä harvoja stadilaisia ravintoloita jossa keittiövuorosta toiseen tiesi aina saavansa hyvää ruokaa. Sisätilojen interiöörille ja palvelulle lisäpisteitä! "

"Ei Ullanlinna ole Ullanlinna ilman Sea Horsea."

"Sikala on kyllä henkilökohtaisesti ykkönen, vaikka osa muistoista on päässytkin huuhtoutumaan pois."

Kärkikolmikon jälkeen esittelemme 17 seuraavaa aakkosjärjestyksessä. Oheisesta listasta näet niiden samaan ääniosuuden.

Angleterre Fredrikinkadulla on yllättävän vanha, olkoonkin, ettei se ollut aluksi leimallisesti pub:

"Angleterressä kävin kun se perustettiin."

Bellevue Rahapajankadulla on Reko Paulon (Grigori Pawlowin) 1917 alun perin kahvilaksi perustama venäläistyylinen ravintola. Bellevue on alan Grand Old Ladyn Ragni Rissasen paikka, ja hän saa tällaiset kiitokset:

"Laadukas palvelu ja ruoka (vaikka Kievin kana). Lisäksi siellä ovat käyneet isänisäni, isäni, minä ja tietääkseni molemmat poikani, lapsenlapset eivät vielä tietääkseni."

Fazerista sanottua:

"Käytiin äitin kanssa lapsena siellä kahvilla, kun Helsingissä käytiin. Muistan herkullisen munkin."

"Kun Hesassa liikun, ehdoton ykkönen ja minulle tärkeä paikka."

"Traditiona ollut itselläni ja lapsillani keväällä todistuksenjaon juhlinta ja ne tummat perunaleivokset sekä omenahyve."

"Monet hyvät brunssit nautittu!"

"Fazulla mummi käytti pikkutytöstä asti, ensin jäätelöllä ja sitten vähän isompana kahvilla ja sacher-leivoksella."

"Fazerilla käytiin pienestä pitäen ja nykyään sinne viedään kummilapsia nauttimaan hyvistä antimista."

"Fazerin kahvila on ihana lapsuuden herkuttelupaikka."

"Mukava paikka äiti ja tytär tapaamisille!"

Kaisaniemi Kaisaniemessä on Helsingin vanhimpia:

"On säilyttänyt samanlaisen tunnelman kymmeniä vuosia; ei ole pilattu turhilla sisustuskikkailuilla. Omat muistot alkavat 70-luvulta, jostakin syystä ollut aina hyvä rento meininki."

Kaivohuone on palvellut Kaivopuistossa niin ikään1800-luvun puolivälistä:

"Kuuluisuuksien kohde."

"Vanhan liiton Helsinkiä ja parasta palvelua mitä maassa löytyy."

"On historiaa vaikka muille jakaa. Katsastettu on, hienolta tuntui."

Kalastajatorppa Munkkiniemessä on juhlapaikka:

"Kalastajatorpalla on erityinen tunne aina kun sinne menee."

"Kalastajatorpalla olen ollut hienoilla syntymäpäivillä."

"Kalastajatorppa on tullut tutuksi työkuviosta ja siellä on aina ollut hyvä palvelu sekä kiva käydä."

"Kalastajatorppa on nimeltä tuttu myös muualla asuville. Viime keväänä sain myös majoittua paikassa perheeni kanssa."

Kolme Kruunua oli ja on korttelikapakoiden aatelia:

"Hyvä ruoka ja todellinen klassikko muutenkin!"

"Kolme Kruunua on kortteliravintoloiden helmi!"

"Kolmessa Kruunussa on ihana 50-luvun sisustus. Silakat ja muut ruoat ovat aivan suussa sulavan herkullisia. Kävin siellä ensimmäisen kerran entisen mieheni kanssa joskus 90-luvun lopulla tai 2000-luvun alussa. Hän näytti minulle vanhoja kotikulmiaan ja Kolme Kruunua kuului niihin. Ihastuin paikkaan heti. Vaikka avioliitto päättyi, ihastus Kolmeen Kruunuun on säilynyt."

Kosmoksesta mainittiin:

"Valkoiset pöytäliinat, tarjoilijat, jotka osaavat kertoa ruoasta ja juomista muutakin kuin sen, mitä menussa lukee ja portsari, joka tervehtii ja auttaa takin päältä ja päälle. Ne muistan aina jo nuoruudestani, kun ensimmäisiä kertoja kävin Kosmoksessa. Ruoka, joka on konstailematonta ja sairaan hyvää, on niin luonnollista, että sitä ei edes ajattele."

"Kantarellivoileivät ja wieninleike Taiteilijaseuran ajoilta 70-luvun alussa."

"Wieninleike ja tartarpihvi uskomattoman hyviä. Ei muualta saa."

"Miljöö ja ruoka. Säilynyt keskustassa uniikkina cityn rahan paineista huolimatta."

"Erityisesti Kosmoksen arvoa nostaa pitkä historia saman perheen omistuksessa ja omistajien aktiivinen osallistuminen ja näkyminen ravintolan arjessa."

"Ravintolasali säilyttänyt alkuperäisen asunsa, ruoka mutkatonta ja maukasta, ruokalistaa uudistettu hienovaraisesti perinteitä kunnioittaen. Tunnelma ravintolassa letkeä ja palvelu ystävällistä."

Lehtovaara lähti evakkoon Viipurista ja sen tarinat kiehtovat:

"Perustettiin Viipuriin, oli Viipurin kuuluisa tanssi- ja ruokaravintola. Tunnettiin Helsingissä yläluokkaan kuuluvien hienostoravintolana. Pitkä värikäs historia, yksityisomistuksessa aina."

"Asuin ennen talvisotaa Viipurissa! Nyt rakennus siellä on surkeasti vaurioitunut."

"Ravintolan historia jatkuu Viipurista Helsinkiin. Miehen isällä oli "oma pöytänsä" siellä ja rakkaan äitini muistotilaisuus vietettiin Lehtovaarassa. Ruoka on enemmän kuin ihanaa, fiilis on rauhallinen ja kuin joskus silloin."

"Valmistujaisiani juhlin Lehtovaarassa, mukavat muistot siitä!"

Oiva soi kappaleessa Kolmatta linjaa:

"Oiva on lähellä sydäntä, sitä mainitaan Kolmatta linjaa takaisin -laulussa ja se on muutenkin oma lähibaari.

Pyysaari, Helsingin Työväen Pursiseuran ravintola, Palme de Pyynäkin tunnettu oli listalla yllättäjä:

"Niin lähellä kantakaupunkia ja samalla niin kaukana. Upea näköalapaikka ja kesäsäällä mitä nautittavin paikka ruokailla perinteikkään, luotettavan ja yksinkertaisen ruokalistan antimista kera virvoittavan juoman. Henkilökunta hymyilevää ja työnsä osaava. hyvän mielen ja ruuan paikka edullisine hintoineen. "

"Pääsee veneellä. Reilut annokset ja konstailematon palvelu."

"Pyysaaressa vietän venepaikkamme vuoksi paljon aikaa ja ruokalista sekä palvelu on aina yhtä hyvää."

"Helsingin paras terassi myös."

Ravintola N:o 11 Kuusitiellä on esimerkki nimensä takaisin muuttaneista paikoista:

"Meikun ala-asteella käynyt elämäni ensimmäisellä oopperaleivällä "Risussa" ja vieläkin maistuu oopperaleipä Ravintola N:o 11:ssa."

"Ihana vanhanajan tunnelma, ravintolassa vanha hieno nariseva lattia. Kuin olisi astunut monta vuotta taaksepäin, kun astuu sisään ravintolaan. Tämä on mielestäni nähtävyys. Sen lisäksi täällä erinomainen palvelu ja hyvää ruokaa."

"Risuhokki on kyllä tästä listasta ehdottomasti paras. Monia muistoja lapsuudesta ja nuoruudesta. Paikka, jonne on aina kiva palata."

"Isäni (s.1914) asui silloisen vaimonsa kanssa Pihlajatiellä noin vuonna 1948. Hän kävi hukuttamassa murheensa kyseisessä ravintolassa, ja kuuleman mukaan heitettiin aina raput alas...(ne ovat jyrkät). Sisustus on alkuperäinen, meillä on aina velipuolten kanssa suvun yhteiset perhetapaamiset järjestetty tuossa ravintolassa. Katselen lamppuja ja seiniä, että wau!! faijakin on tsiigannut näitä maisemia. Velipuoleni kyllä korjasi, että isä taisi kyllä enempi tuijotella drinkkilasiin...hahaaa!!"

Salvea muisteltiin:

"Ensimmäisiä kertoja edesmenneen äitini kanssa dokaamassa ravintolassa 15-vuotiaana. Olin jo silloin 185 cm. Menin aikuisesta läpi. Hyvä ruoka."

"Vaikka Salve muistuttaa lähiökuppiloita, tuo se esimerkillisesti esille kansanravintolan arvon."

"Perinteikäs, ehkä ainutlaatuinen merimieshenkinen, historian havinaa täynnä oleva ravintola."

"Ollut meidän perheen ravintola kolmen sukupolven ajan ja sieltä on paljon rakkaita muistoja ja koko ajan tulee niitä lisää."

"Olen nauttinut Salven hyvistä ruoista ja ainutlaatuisesta ilmapiiristä."

"On syöty ja juotu. Ilmapiiri mahtava. Hyvä ruoka."

"On ehdottomasti paras henkilökunta ja parhaat ruoat."

"Koko kansan kapakka ja ravintola on tunnettu ympäri Suomen ja myös maailmalla."

"Parhaat paistetut silakat."

"Parhaita eivät ole Salven silakat vaan Talonpannu!"

"Erityisenä muistona on mieleen jäänyt Salven pannu, jonka jälkeen jouduin toteamaan, että enää ei ollut NÄLKÄ."

Savoy on ehkä listan hinnakkain:

"Klassikoiden klassikko! Ihana, upea ja hinnakas; mutta laatu kunnossa!"

"Klassikko-termi vaatii elämistä yli perustamisajankohdan ikäpolven nykyhetken. Toki ravintola on tehty aina tietyn aikakauden ihmisille. Olemista suurempi ravintola saa sitten uusien ikäpolvien nykyisyyksissä tuoreita tulkintoja ja merkityksiä. Klassikko-ravintolan on yllettävä vereksenä olemisen ulottuvuuteen: silloin sen on mahdollista tarkoittaa hivenen eri asiaa eri sukupolville. Klassikkous merkitsee siis olemuksellista muuttumattomuutta. Vain tulkinnallinen elementti muuttuu ajan hengen ja kunkin nykyhetken mukaan. Savoy on onnistunut ajattoman tai moniajallisen eksistentiaalisuutensa säilyttämisessä parhaiten. Se onkin juurevasti kiinnittynyt sekä gastrosofiseen että kulttuuriseen maaperään."

"Ravintola Savoy on jo lähes synonyymi klassisuudelle. Aallon suunnittelemat huonekalut, näkymä ylimmästä kerroksesta ja lumoava ruoka sekä palvelukokemus."

"Vorschmackin takia tämä saa ääneni!"

"Käymme lähes aina Savoyssa syömässä, kun tulemme Helsinkiin vierailulle. Tässä ravintolassa on laatua ja hyvää fiilistä."

Seurasaaren ravintola on keskellä luontoa, lähellä keskustaa:

"Viime kesänä kävimme Seurasaaressa ystävien vieraina. Erittäin positiivinen kokemus ja sijainti on komia."

Torni on osa Suomen historiaa:

"Tarjoaa jotain sellaista, mitä muut eivät. Siellä suorastaan tuntee historian havinan. Täältä maakunnista kun isoon kaupunkiin tulin lapsena serkkulaan, oli Torni ensimmäinen paikka, jonka muistan kokeneeni."

"Eri ruokakulttuurien esiintuoja ja edelläkävijä 1950–80-luvuilla."

Walhalla perustettiin 1952 olympialaisiin:

"Suomenlinnassa upeat paikat!"

"Upea ja erilainen miljöö."

"Walhallassa tulee aina poiketuksi, kun Suomenlinnaan mennään...upee miljöö ja meininki."

Moni myös niputti melkein koko joukon: "Kosmoksessa kateenkorvaa, Salvessa maukkaita silakoita, Bellevue ja ihanat venäläiset herkut, Elitessä vietetään merkkipäiviä ja Kolme Kruunua kruunaa arkipäivän."

"Klassikot ovat klassikkoja. Sikalan silakat, kateenkorva ja Wieninleike, Salven silakat, Kosmoksen korvasienikeitto ja tartar, Eliten Tauno Palo ja Savoy kokonaisuudessaan ovat elämyksiä, joihin voi vuodesta toiseen luottaa."

"Legendat jatkavat toivottavasti seuraavat 50 vuotta. Loistokuppiloita!!!"

Näin äänestettiin

1. Elite Eteläiselle Hesperiankadulla 35 % vastaajista

2. Kappeli Esplanadilla 33 %

3. Sea Horse Kapteeninkadulla 32 %

4. Salve Hietalahdenrannassa 26 %

5. Fazerin kahvila Kluuvikadulla 25 %

6. Kosmos Kalevankadulla 22 %

7. Kolme Kruunua Liisankadulla 17 %

8. Lehtovaara Mechelininkadulla 17 %

9. Pyysaari, Helsingin Työväen Pursiseuran ravintola 16 %

10. Torni Kalevankadulla 15 %

11. Kaivohuone Kaivopuistossa 15 %

12. Savoy Eteläesplanadilla 15 %

13. Kalastajatorppa Munkkiniemessä 12 %

14. Angleterre Fredrikinkadulla 10 %

15. Oiva Porthaninkadulla 10 %

16. Walhalla Suomenlinnassa 10 %

17. Kaisaniemi Kaisaniemessä 9 %

18. Ravintola N:o 11 Kuusitiellä 8 %

19. Seurasaaren ravintola 8 %

20. Bellevue Rahapajankadulla 8 %

Kun äänestäjiä oli tasan tuhat, ääniä oli annettu 3749 ja lisäksiä kymmeniä omia ehdokkaita oli saanut ääniä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu