Kulttuuri

Malmin madonna avaa taiteilijan elämän tuntemattomampaa vaihetta

MUISTOT Malmilla kerätään tietoa ja muistoja kansallistaiteilija Akseli Gallen-Kallelan elämästä.

Aino-triptyykin luonnos näkyy Madonna-maalauksen taustalla. Salla Tiainen kertoo, että Ainon ilme ja käsien asento ovat selvästi keskeneräiset.

Anneli Tuominen-Halomo

Gallen-Kallelan museon uusi näyttely Malmin madonna esittelee yleisölle kansallistaiteilijan elämän melko tuntemattomaksi jäänyttä vaihetta, jolloin tuore aviopari Axel ja Mary Gallén asuivat vuosina 1890–1892 Helsingin Malmilla Helsingintie 1:ssä.

Malmin kodista on jäljellä vain muistoja. Suuri, Christiansenin perheen rakennuttama huvila purettiin vuonna 1969. Kaupunkikuva on tyystin muuttunut, samoin katuosoite, sillä se on nyt Latokartanontie 1. Menneestä Malmista kertoo näyttelyn Harmaa talvipäivä -niminen maalaus vuodelta 1891.

– Kun olemme tutkineet Gallen-Kallelan Malmin-vuosia, olemme tehneet tiivistä yhteistyötä Malmi-seuran kanssa, vs. museolehtori Salla Tiainen kertoo.

Seuraava yhteistyöprojekti toteutetaan 13. heinäkuuta. Silloin Malmin kirjastossa järjestetään wiki-paja, jolloin täydennetään olemassa olevia artikkeleita tai kirjoitetaan uusia Wikipediaan.

– Malmilla asuu vielä ihmisiä, joilla on muistoja talosta, jossa Akseli ja Mary asuivat. Jossain vaiheessa talossa toimi Pelastusarmeijan lastenseimi.

Näyttelyn tunnetuin teos on Madonna, jossa ovat Mary Gallén imettää pikkuista Marjattaa. Maalauksen taustalla on lukuisia yksityiskohtia Malmin kodin sisustuksesta. Näitä esineitä on myös nähtävillä näyttelyssä, muun muassa tuohivirsut, karhunleuka, pettuleipää ja lampetit.

– Taustalla näkyviä tekstiilejä on pidetty karjalaisina, mutta ne ovatkin anatolialaisia teltanjakajatekstiilejä, jotka taiteilija toi Pariisista, näyttelypäällikkö Anne Pelin kertoo.

Kaikki teoksessa kuvatut esineet eivät ole kuitenkaan säilyneet. Marylle rakas, huomenlahjaksi saatu rannerengas päätyi Laajalahden pohjamutiin.

Malmin madonna

Näyttelyssä Madonna-teosta pääsee tutkimaan entistä syvällisemmin uuden Taideavain-verkkosovelluksen avulla. Kuvassa olevia pisteitä klikkaamalla saa lisätietoja maalauksen yksityiskohdista.

Yhdessä tornihuoneessa on japanilaisia esineitä, jotka Gallén hankki Pariisista.

Häämatka ja sitä seuranneet Malmin vuodet olivat tärkeässä osassa Akseli Gallen-Kallelan (vuoteen 1907 Axel Gallén) uralla.

Häämatkasta Kuhmoon ja Vienan Karjalaan alkoi suuntaus, joka sai nimekseen karelianismi. Häämatkalla taiteilija työsti muun muassa Aino taru -triptyykin toista versiota oma puoliso mallinaan. Se näkyy myös Malmin kodista otetussa valokuvassa.

Gallen-Kallela museo (Gallen-Kallelan tie 27, Espoo) on avoinna päivittäin kello 11–18.

Opastus sunnuntaisin ja keskiviikkoisin kello 13. Näyttely jatkuu 4. syyskuuta asti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu