Puheenaihe

Kansanedustaja hämmentyi ja hermostui tasa-arvo-oppaasta – "Lapsi ei voi kuulua sukupuolivähemmistöön"

Kristillisdemokraattien Kaarina Järvenpää ja Antero Laukkanen. Arkistokuva.

Päivi Tuovinen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen on tehnyt oikeuskanslerille kantelun opetushallituksen Tasa-arvo on taitolaji -oppaasta. Laukkasen mukaan se rikkoo lakia, sillä se muun muassa ei noudata tasa-arvolain mukaista jakoa kahteen sukupuoleen.

Laukkanen kyseenalaistaa myös, edistääkö opas miesten ja naisten välistä tasa-arvoa, kehottaako opas opettajaa määrittelemään oppilaan seksuaalista suuntautumista, ja vaikuttavatko opettajan oma seksuaalinen suuntautuminen ja kokemukset hänen arvioonsa oppilaan seksuaalisesta suuntautumisesta.

Oppaassa todetaan, että "jokaisella tulee olla oikeus itse määritellä, millainen tyttö tai nainen, poika tai mies hän on, vai kokeeko hän olevansa muunsukupuolinen eli jotain naiseuden ja mieheyden ulkopuolella tai sukupuolten välissä". Laukkasen mukaan muunsukupuolisuuden huomioon ottaminen rikkoo lakia.

– Opas sekoittaa tasa-arvolain termit puhumalla, että sukupuolia on monta. Termejä sukupuoli ja sukupuoli-identiteetti käytetään sekaisin, vaikka lainsäädäntömme ne erottaa toisistaan. Tämä erottaminen ei ole sattumaa tai merkityksetöntä, vaan sen takana on selkeä poliittinen tahtotila, Laukkanen väittää kantelussaan.

Laukkanen on myös hämmentynyt siitä, että tasa-arvo ei tarkoitakaan tasa-arvoa vain miesten ja naisten, vaan kaikkien välillä. Oppaassakin mainittu tasa-arvolaki määrää, että sukupuolten tasa-arvoa on edistetävä perusopetuksessa.

– Sukupuolten moninaisuuden käsitteen lisääminen vastoin lain tukea johtaa naisten ja miesten välisen tasa-arvon heikentämiseen. Kahden sukupuolen säilyttäminen lainsäädännössämme ja myös peruskouluissamme on tärkeää, jotta sukupuolten välisen tasa-arvon edistäminen on mahdollista, Laukkanen kirjoittaa.

Opetushallituksen opas ottaa myös kriittisen kannan nykyiseen tasa-arvolakiin.

– Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden 2014 mukaan opetuksen tulee olla sukupuolitietoista. Vuoden 2004 perusteet olivat pitkälti sukupuolineutraalit, mutta kriittisten arvioiden mukaan niitä voidaan pitää jopa tyttöjen ja poikien lähtökohtaisia eroja korostavina. Periaatteellinen muutos vuoden 2016 elokuussa voimaan tulevissa perusteissa on merkittävä.

Laukkasen mukaan opas puuttuu lapsen seksuaaliseen kehitykseen lainvastaisella tavalla. Laukkanen uskoo, että opasta noudattamalla opettaja voi syyllistyä lapsen seksuaaliseen häirintään, jos hän ilmaisee pitävänsä oppilasta seksuaalisesti poikkeavana.

– Lapsi ei voi kuulua sukupuolivähemmistöön. Lapsen seksuaalinen kehitys on vielä erittäin keskeneräistä. Valtion laitoksen opas ei voi levittää sellaista käsitystä, että lapsi voisi jo kuulua sukupuolivähemmistöön ja olla seksuaalisesti kypsä, Laukkanen väittää.

Laukkanen väittää myös, että opetushallitus on valjastanut itsensä "sukupuolen turhentamiseen tähtäävän agendan palvelukseen". Kantelusta ei selviä, mitä Laukkanen tällä turhentamisella tarkoittaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu