Paikalliset

Hammasteknikko hulluttelee proteeseilla

Erikoishammasteknikko Ossi Vallemaa pääsee toteuttamaan taiteellista puoltaan näyttömöproteeseja tehdessään. Päivätyönään hän tekee proteeseja Matti ja Maija Meikäläisten suuhun.

Armi Suojanen

Nuorena poikana erikoishammasteknikko Ossi Vallemaa haaveili kuvataiteilijan ammatista, mutta suuntasi toiselle alalle. Hän pääsi kovan karsinnan jälkeen opiskelemaan hammasteknikoksi ja edelleen erikoishammasteknikoksi.

Vallemaa teki irrotettavia proteeseja tarvitsijoiden suuhun, mutta sai 1980-luvun alussa kokeilla jotain ihan uutta ja ihmeellistä. Hän pääsi tekemään proteeseja amerikkalaiseen Gorkin puisto -elokuvaan (1983), jota kuvattiin Moskovaa esittäneessä Helsingissä.

Vallemaa muistelee, että hänen silloinen työkaverinsa pyöri taiteilija- ja elokuvaporukoissa ja junaili Vallemaan tekemään kultaiset proteesit venäläismummoja esittäneille kuudelle suomalaisavustajalle sekä päätähti William Hurtille.

– En tavannut häntä koskaan, Vallemaa kertoo.

Kokemus oli mielenkiintoinen eikä jäänyt ainoaksi. Sittemmin hän on tehnyt hammaslaboratoriossa proteeseja aina silloin tällöin, kuten Eppu Salmiselle (Viivin veli) hampaat Helsingin kaupunginteatterin Viiviin ja Wagneriin 2006.

Hänen tuorein työnsä on Sami Uotilan esittämän leijonan hampaat kaupunginteatterin Kolmessa iloisessa rosvossa. Lasten musiikkinäytelmä sai hiljattain ensi-iltansa.

– Oli hirveän iso apu, että Sami sanoi itse, miltä niiden pitää näyttää suurella näyttämöllä.

Melkein Kaupunginteatterin naapurissa Hakaniemessä asuva Vallemaa otti ensimmäiseen leijonahammasversioon jäljennöksen perheensä terrierin kulmahampaista.

– Mutta ne olivat liian pienet!

Kokeilemalla hampaista saatiin näyttävät, mutta Uotilan suuhun istuvat.

– Näyttämöproteesi tehdään akryylistä omien hampaiden päälle, joten pyrin minimoimaan niiden artikulointia haittaavan vaikutuksen.

Vallemaan mielestä näyttämöproteesien tekijän pitää olla vähän hullu.

– Kukaan järkevä ei halua niitä tehdä, ei niistä rahaa tulee, hän naurahtaa.

Mutta Vallemaasta niitä on hauska tehdä ja samalla hän voi tuoda esiin taiteellista puoltaan.

– Maalaan ja käyn paljon näyttelyissä. Tykkään luomisesta ja tässäkin sitä pääsee tavallaan toteuttamaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu