Puheenaihe

Asiantuntija: kotimainen ruoka voi loppua kokonaan – yksinkertainen syy

Tätä menoa kotimainen peruna on kohta vain tarua, varoittaa asiantuntija.

Päivi Tuovinen

Suomessa on paljon työttömiä, mutta alkutuotannon alat kärsivät työvoimapulasta. SuomiAreenan avauspäivänä pohdittiin muun muassa maataloustöiden houkuttelevuuden puutetta.

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun professori Pekka Mattilan mukaan maatalous ja alkutuotanto kärsivät maatalousalojen itse itsestään luomasta murheellisesta työnantajamielikuvasta, joka on korjattavissa. Maataloustuottajien kannattaisi panostaa erityisesti nuorille markkinointiin.

Työvoiman puute on suuri este tilojen kasvulle, kehittämiselle ja kannattavuudelle. Tämä vaikuttaa Suomen kilpailukykyyn ja pahimmillaan voi olla edessä samanlaisia raskaita rakennemuutoksia kuin tekstiili- ja metalliteollisuudella: tuotanto hiipuu ja siirtyy halpatyövoiman maihin. On vaara, että kotimainen ruoka voi loppua kokonaan.

Mattilan mukaan tarvetta on monenlaisille työntekijöille aina vähän koulutetuista huippututkijoihin. Sekä tuotanto että tuotekehitys tarvitsevat työvoimaa. Maaseudun nuorison väheneminen on myös ongelma, sillä kaupunkilaisnuorilla ei ole samanlaisia maatilan arjessa hankittuja käytännön taitoja. Toisaalta niitä korvaavat teknologinen osaaminen ja kiinnostus luontoon, eläimiin ja biotalouteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu