Puheenaihe

Milloin poliisi saa tarkastaa henkilöllisyyden? Listasimme 9 kysymystä ja vastausta ulkomaalaisvalvonnasta

Poliisi kysyy henkilöllisyyttä, jos virkatehtävän hoitaminen sitä edellyttää.

Arkisto/ Lotta Åberg

Rap-artisti James Nikander eli Musta Barbaari kritisoi voimakkaasti poliisia sosiaalisessa mediassa viikonloppuna. Nikanderin mukaan siviilipoliisit kysyivät Helsingin keskustassa hänen siskoltaan ja äidiltään henkilöllisyyttä. Kun kaksikko kieltäytyi näyttämästä henkilöllisyystodistuksiaan, heidät laitettiin Nikanderin mukaan käsirautoihin.

Tapaus on tuonut Helsingin poliisilaitokselle paljon kysymyksiä ulkomaalaisvalvontaan liittyen. Kokosimme yhdeksän yleisintä kysymystä ja näihin vastaukset.

1. Miksi poliisi tekee ulkomaalaisvalvontaa?

Ulkomaalaisvalvonta on poliisin lakisääteinen tehtävä eli ulkomaalaisvalvonta perustuu ulkomaalaislakiin. Ulkomaalaisvalvonnalla halutaan ensisijaisesti tavoittaa maassa laittomasti oleskelevia. Ulkomaalaisten Suomessa työskentelevien osalta halutaan myös varmistaa, että he noudattavat työlupasäännöksiä.

2. Millä perusteella poliisi pysäyttää henkilöitä ulkomaalaisvalvonnassa?

Poliisi kysyy ulkomaalaisvalvonnan yhteydessä henkilöllisyyttä, mikäli on perusteltua syytä olettaa, että kyseessä on ulkomaalainen henkilö. Ulkomaalaisvalvonnassa poliisia kiinnostaa erityisesti henkilön nimi, kansalaisuus ja maassaolon edellytys. Näiden valvonnan kannalta tarpeellisten tietojen saamiseksi poliisille on kirjoitettu oikeus ulkomaalaislakiin.

– Ulkomaalaisvalvonnassa ei epäillä ketään rikoksesta, vaan kyseessä on hallinnollinen toimenpide. Mikäli valvonnan yhteydessä paljastuu kuitenkin jotain sellaista, että henkilöä on syytä epäillä rikoksesta, käynnistetään asiasta esitutkinta. Tällöin kyse ei ole enää ulkomaalaisvalvonnasta vaan rikostutkinnasta, komisario Henri Helminen Helsingin poliisilaitokselta sanoo Helsingin poliisilaitoksen tiedotteessa.

3. Onko poliisin ulkomaalaisvalvonta etnistä profilointia?

Ei ole, eikä se saa sitä ollakaan. Valvonnan kohteeksi valikoituminen ei saa missään tapauksessa perustua henkilön fyysiseen ominaisuuteen kuten ihonväriin tai henkilön vakaumukseen.

– Ulkomaalaisvalvonnan kohteeksi valikoituminen perustuu ennen kaikkea kokonaisarvioon tilanteesta eli onko syytä olettaa, että henkilö on ulkomaalainen. Poliisin ulkomaalaisvalvonta suoritetaan yleensä aina muun hälytystoiminnan ja valvonnan yhteydessä. Poliisilla on mahdollisuus tehdä myös teemaluonteista valvontaa, jolloin ulkomaalaisvalvonta perustuu vihje- tai analyysitietoon, Helminen kertoo tiedotteessa.

– Toisin sanoen joku tietty vähemmistö ei ole yksinomaan valvonnan kohteena, vaan poliisi valvoo kaikkia katsomatta henkilön etnistä alkuperää. Samalla valvotaan myös Suomen kansalaisia, Helminen jatkaa.

4. Onko poliisilla oikeus kysyä henkilöllisyyttä keneltä tahansa?

Poliisi voi kysyä henkilöllisyystiedot, mikäli virkatehtävän hoitaminen sitä edellyttää. Poliisilla on oikeus saada henkilötiedot ja tieto kansalaisuudesta, työnteko-oikeudesta sekä oikeudesta oleskella maassa.

5. Jos poliisi vaatii, täytyykö poliisille näyttää henkilöllisyystodistus tai kertoa henkilöllisyytensä?

Kyllä, kun tarkastus liittyy virkatehtävän hoitamiseen. Kaikilla on kansalaisuuteen katsomatta kysyttäessä velvollisuus kertoa henkilöllisyytensä viranomaisille.

– Poliisi kysyy henkilöllisyyttä, mikäli se on virkatehtävän hoitamisen kannalta oleellista. Vastaavasti ihmisillä on myös oikeus kuulla perustelut sille, miksi heiltä kysytään henkilöllisyyttä, Helminen kertoo tiedotteessa.

6. Täytyykö kaikkien pitää mukanaan passia tai muuta henkilöllisyystodistusta?

Ei tarvitse. Kenelläkään ei ole velvollisuutta pitää mukanaan henkilöllisyysasiakirjaa, mutta sen mukana pitäminen on suotavaa.

– Kaikilla kannattaa aina olla mukanaan jonkinlainen henkilöllisyysasiakirja, mutta usein myös pelkkä nimen ja mahdollisen sosiaaliturvatunnuksen kertominen riittää. Henkilöllisyysasiakirja kannattaa kuitenkin olla mukana, sillä näin kanssakäyminen poliisin ja muiden viranomaisten kanssa on huomattavasti jouhevampaa. Henkilöllisyysasiakirja kannattaa olla mukana myös oman oikeusturvan kannalta. Esimerkiksi onnettomuustilanteissa henkilöllisyysasiakirja on onnettomuuden uhrin henkilöllisyyden selvittämisen kannalta oleellinen apu, Helminen sanoo tiedotteessa.

7. Onko poliisien esitettävä virkamerkki pyydettäessä?

Kyllä. Poliisin on aina esitettävä virkamerkki pyydettäessä. Poliisi esittää virkamerkin myös pyytämättä varsinkin silloin, kun virkatehtävissä toimiva poliisi on liikkeellä siviilivaatteissa.

8. Pitääkö poliisin perustella henkilöllisyyspapereiden kysymistä jollain tavalla?

Kyllä. Poliisin tulee perustella kaikki toimenpiteensä.

9. Mitä tapahtuu, jos kieltäytyy näyttämästä henkilöllisyyspaperinsa tai vahvistamasta henkilöllisyyttään?

Lähtökohtaisesti asia pyritään selvittämään paikan päällä yhteisymmärryksessä. Mikäli henkilö selvästi kieltäytyy omasta velvollisuudestaan selvittää henkilöllisyyttään, voi se täyttää myös rikoksen tunnusmerkistön samaan tapaan kuin jos antaa väärät henkilötiedot.

– Lähtökohtaisesti tapaukset selvitetään aina puhuttamalla ja mahdollisimman pitkälti yhteisymmärryksessä. Mikäli henkilö niskoittelee vastaan, voi tästä seurata myös sakko, tai henkilö voidaan ottaa kiinni henkilöllisyyden selvittämiseksi, Helminen kertoo tiedotteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu