Vankilat työllistävät kesällä myös ilman alan koulutusta – "Totta kai jokaisesta tehdään turvaselvitys"

Kesävartija Leevi Saikkonen on tottunut vankilassa työskentelyyn nopeasti. Itsepuolustusta vaativia tilanteita ei ole tullut.

Annukka Tammilehto

Vangit kulkevat metallinpaljastimen läpi ulkoilemaan lähtiessään, kertoo keväällä ylioppilaaksi valmistunut ja nyt Riihimäen vankilassa kesävartijana työskentelevä Leevi Saikkonen.

Annukka Tammilehto

VANKILA Vankiloissa kesävartijoille järjestetään perehdytysjakso, jossa käydään läpi vankilan käytäntöjä, vankeuslakia ja virkamiehen vastuita ja velvollisuuksia. Lisäksi annetaan itsepuolustuskoulutusta.

Riihimäen vankilassa työskentelee tänä kesänä 12 kesävartijaa kesälomasijaisina. Kesävartijoilla ei tarvitse olla alan koulutusta, vaan vankila voi rekrytoida sopivia henkilöitä.

– Periaatteessa heillä ei ole alan koulutusta. He käyvät täällä haastattelussa, ja totta kai jokaisesta tehdään turvaselvitys. Kun lukio loppuu, voit hakeutua kesätöihin vankilaan, vankilan apulaisjohtaja Tommi Saarinen kertoo.

Myös Jokelan vankilaan palkataan vuosittain noin 10 henkilöä kesälomasijaisiksi valvontatehtäviin. Vankilan apulaisjohtaja DanilaGangnuss kertoo, että kesävartijoissa on sekä nuoria että kokeneempia.

Yleensä kesävartijat palkataan kolmeksi kuukaudeksi kesä–elokuussa. Vakituiseen työsuhteeseen kouluttamatonta ei voi palkata, vaan vartijan töitä voi tehdä määräaikaisena kaksi vuotta, jonka jälkeen työssä jatkaakseen on hankittava koulutus.

Molemmissa vankiloissa kesävartijoille järjestetään perehdytysjakso, jossa käydään läpi vankilan käytäntöjä, vankeuslakia ja virkamiehen vastuita ja velvollisuuksia. Lisäksi annetaan itsepuolustuskoulutusta.

– Pyrimme siihen, ettei kesävartija ole yksin ison vankijoukon kanssa, vaan aina on joku vakituinen katsomassa perään, Saarinen kertoo.

Vankilassa kesälomasijaisten tarve keskittyy valvontatehtäviä tekeviin.

Riihimäen vankilassa on useita eri osastoja, ja jokaiselle osastolle tarvitaan vartija.

– Kaikkia vankeja ei voida laittaa samalle osastolle. Heillä on omat alakulttuurinsa, jotka vaikuttavat vankilaelämään. Kaikki eivät tule toimeen kaikkien kanssa, Saarinen selittää.

Vankilan keittiöhenkilökunnan kesälomat on sijoiteltu niin, että sijaisia keittiöön ei palkata.

Riihimäen vankilassa suurin osa koulutus- ja työtoiminnasta on suljettu kesällä, sillä metalli-, pakkaus-, ja puutyön työnjohtajat lomailevat samaan aikaan.

– On selkeämpää laittaa isompi määrä työnjohtajia kerralla lomalla, koska aina kun meillä on työtoimintaa, se vaatii myös valvontaa. Valvontaresurssit määrittelevät sen, kuinka paljon meillä on toimintaa, Saarinen selittää.

Järjestyshäiriöt Riihimäen vankilassa ovat harvinaisia yksittäistapauksia. Koulutus- ja työtoiminnan sulut saattavat kuitenkin lisätä järjestyshäiriöitä.

– Eivät järjestyshäiriöt mihinkään häviä kesäaikaan. Vangeilla on ehkä enemmänkin aikaa tehdä järjestyshäiriöitä silloin, Saarinen pohtii.

Vankilan vuosittainen, koko toiminnan kattava budjetti on 12,5 miljoonaa euroa. Taloudelliset haasteet liittyvät henkilöstön jatkuvaan vähentämiseen ja tulostavoitteiden kiristämiseen.

– On hieman ristiriitaista, että meiltä odotetaan koko ajan enemmän toimintaa vangeille, mutta henkilökunta kuitenkin vähenee. Tämä on tilanne varmaan jokaisessa vankilassa, Saarinen kertoo.

Myös kiinteistön vuokran vuosittaiset indeksikorotukset haukkaavat budjetista joka vuosi suuremman osan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Riihimäen vankila

Suljettu laitos jossa 223 paikkaa. Tällä hetkellä 195 vankia.

Korkean turvallisuustason vankila.

Vankilassa yli kahden vuoden tuomion saaneita miesvankeja.

Monipuoliset työ- ja opiskelumahdollisuudet.

Vankilassa työskentelee noin 150 henkilöä, joista suurin osa valvontatehtävissä.

Jokelan vankila

Suljettu 84 paikkainen laitos, jossa lisäksi 40-paikkainen avovankilaosasto.

Pääasiassa tutkintavankeja.

Vankilassa työskentelee noin 90 henkilöä.

Written by:

Annukka Tammilehto

Ota yhteyttä