Puheenaihe

Hillary Clintonin taakse asettuva Eero Lehti tylynä: "Li Andersson puhuu yhtä paljon peetä kuin Trump"

Lehden mukaan suomalaisten on vaikea käsittää Yhdysvaltojen presidentinvaalien vaalitapaa, joten ehdokkaiden lausunnot tuntuvat kovemmilta kuin oikeasti ovat.

Sauvo Jylhä

Kokoomuksen kansanedustaja Eero Lehti asettuu Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa demokraattisen puolueen ehdokkaan Hillary Clintonin taakse. Liikemiestaustansa ja värikkäiden mielipiteidensä vuoksi Lehteäkin on silloin tällöin verrattu republikaaniehdokas Donald Trumpiin.

– Presidenttinä pitää olla ammatti-ihminen. Tuen vaaleissa Hillary Clintonia, mutta toivon menestystä Trumpille muissa bisneksissä, Lehti kertoo.

Yhdysvalloissa kymmeniä kertoja käyneen Lehden mukaan suomalaisten on vaikea käsittää Yhdysvaltojen vaaleja, sillä vaalitapa ja poliittiset perinteet ovat maissa niin erilaiset.

Lehti uskoo, että vaalitaisteluissa lauotut kovat mielipiteet johtuvat ensisijaisesti kovasta vaalitaistelusta. Mielipiteiden uutisointi antaa suomalaisille vääränlaisen kuvan vaaleista.

– Tilanne on paljon komplikoidumpi kuin Suomen media pystyy kuvailemaan, Lehti sanoo.

Trumpin puheita, kuten muurin rakennuttamista Meksikon-rajalle, ei ole tehtykään toteutettaviksi. Tällaiset ovat vaalikoukkuja, joilla yritetään saada kannatusta."

Presidentinvaalit pidetään marraskuussa.

Lehti odottaa, että tätä ennen ehdokkaiden taustajoukot yrittävät kaikkensa löytääkseen törkyä vastaehdokkaastaan. Clinton jäi vuoden 2015 marraskuussa jo kiinni henkilökohtaisen sähköpostinsa käyttämisestä virka-asioiden hoitoon ulkoministeriaikanaan, mutta selvisi lähes naarmuitta.

Jos Trump voittaisi vaalit, Lehti olisi ensijsijaisesti huolissaan Yhdysvaltojen sotilaallisesta roolista Euroopassa. Sisämarkkinoihin vahvasti keskittyvä Trump voi yrittää säästää rahaa pienentämällä Yhdysvaltojen perinteistä maailmanpoliisin roolia. Tämä vaikuttaisi Euroopan valtatasapainoon.

– Trumpin puheita, kuten muurin rakennuttamista Meksikon-rajalle, ei ole tehtykään toteutettaviksi. Tällaiset ovat vaalikoukkuja, joilla yritetään saada kannatusta, Lehti sanoo.

Lehden mukaan Suomessa liike-elämän menestyjät hakevat politiikkaan harvoin, joten Trumpeja ei ole syntynyt. Populisteja Suomesta kuitenkin löytyy.

– Yhtä hyvin se voisi olla Li Andersson, joka puhuu yhtä paljon peetä. Trumpia Suomessa ei kuitenkaan ole, Lehti sanoo.

Myös kokoomuksen eduskunnasta viime vaaleissa pudonnut Kimmo Sasi on verrannut Anderssonia Trumpiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu