Makumaailma

Täällä on Helsingin oma tee-alue – "Teenjuojia tulee koko ajan lisää"

KAHVILAT Teekulttuuri on saanut jalansijaa Helsingissä. Tavallisilla kahviloilla on vielä petrattavaa.

Pirkko Arstila kehottaa teenjuojia vaatimaan parempaa teetä. Hän itse jättää aina kahviloihin kortin, jossa toisella puolella kiitetään hyvästä teestä ja toisella puolella pyydetään parempaa teetä.

Mika M. Niskanen

Vaikka kello ei ole vielä viisi, on aika juoda iltapäivätee. Höyryävässä kupissa on sekoitus vihreää ja valkoista lajiketta.

Suomen teenystävien puheenjohtaja Pirkko Arstila aikoo arvioida, minkälaista teetä saa satunnaisesti valitusta keskustan kahvilasta. Tällä kertaa pistäydytään kahvila La Torrefazioneen.

– Tuoksu on miellyttävä, Arstila sanoo nostaessaan kuppia.

Mutta malttia, juoman täytyy antaa vielä hautua tovi.

Arstila sai valita juomansa tee-menulta, joita on alkanut ilmestyä moniin helsinkiläisiin kahviloihin.

Vielä kymmenisen vuotta sitten tämä oli harvinaista. Nyt teekulttuuri on kuitenkin alkanut saamaan tuulta lehtiensä alle Helsingissä.

Kaupunkiin on putkahtanut yli tusina teehuonetta- ja kauppaa. Myös monet kahvilat tilaavat teensä erikoiskauppiailta.

– Teenjuojia tulee koko ajan lisää, arvioi teehen erikoistuneen Théhuoneen perustaja Nina Lindgren.

Lindgren pohtii, että tilanne johtuu Helsingin ruoka- ja kahvilakulttuurin kokonaisvaltaisesta kehittymisestä.

– Ihmiset haluavat tutustua uusiin asioihin, jotka eivät välttämättä tässä meidän maaperässä ole aivan tavallisia, Lindgren kuvailee.

Arstila puolestaan kertoo, että Helsingissä on jopa tee-alue: Annankadun, Eerikinkadun ja Iso Roobertinkadun muodostamalla seudulla on yhteensä neljä teehuonetta ja -kauppaa sekä yksi teehen osittain erikoistunut liike.

Ongelmiakin on olemassa. Arstila sanoo, ettei kahviloiden työntekijöillä tai kuluttajillakaan ole aina riittävästi tietämystä.

Pahimpia ovat Arstilan kutsumat pakanapaikat, joissa on tarjolla vain pussiteetä.

– Pussissa on gramma teenöyhtää ja asiakas tekee kaiken työn, Arstila kuvailee.

Arstilan mukaan teenjuojien täytyy olla röyhkeämpiä. Heidän tulee vaatia hyvää teetä

Ai niin, se tee? Miltä se tavallisessa helsinkiläisessä maistuikaan?

Arstilan mukaan kyseessä oli mielenkiintoinen yhdistelmä. Kahvilan valikoima saa kiitosta.

– Todella hyvä sekoitus, kuului arvio jo ensimmäisen hörpyn jälkeen.

Vinkkejä teenjuojalle

Älä käytä kiehuvaa vettä. Jos et tunne teetä, kokeile 80-asteista vettä ja hauduta kolme minuuttia.

Valitse hyvälaatuinen lehtitee. Älä käytä pussia.

Jos tee on pahaa, muuta lämpötilaa ja haudutusaikaa. Tee vaatii leikkimistä, ennen kuin sen kanssa tulee tutuksi.

Käytä puhdasta vettä – jos vedenkeittoastiassa on ollut aiemmin kahvia se pilaa teen maun.

Lähde: Suomen teenystävät

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu