Puheenaihe

Lemmikkikoiria kuollut sinilevämyrkytykseen – tappava annos jo turkin nuolemisesta

TERVEYS Levää on nyt järvissä keskimääräistä enemmän.

Kuvituskuva

Anton Soinne

Sinilevä on myrkyllistä. Uiminen runsaasti sinilevää kasvavassa vedessä ja jopa pärskeet voivat aiheuttaa allergia- ja myrkytysoireita kuten silmien ja huulten kirvelyä, rakkuloita, nuhaista oloa, lihaskipuja tai pahoinvointia.

Sinileväistä vettä ei saa käyttää pesu- tai löylyvetenä eikä syötävien vihannesten kasteluun. Sinilevämyrkky ei häviä vedestä keittämällä. Lapsia tai kotieläimiä ei saa päästää rannalle voimakkaan kukinnan aikana.

Ihmisiä ei Itämeren alueella ole koskaan kuollut sinilevämyrkytykseen, mutta koti- ja lemmikkieläimiä on.

Koira voi saada tappavan annoksen sinilevämyrkkyä pelkästään nuolemalla turkkiaan uituaan sinileväisessä vedessä.

Tänä kesänä sinilevätilanne on ollut poikkeuksellisen paha muun muassa Sipoon Savijärvellä. Valtakunnallinen sinilevätiedotus kertoo, että järvessä on levää "erittäin runsaasti".

– Järvivedet ovat lämmenneet 18–22 asteeseen suuressa osassa maata, mikä yhdessä tyynen sään kanssa on edesauttanut levän lisääntymistä, limnologi Sari Mitikka Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.

Sinilevien pintakukinnat ovat runsaimmillaan järvissä heinäkuun lopussa ja elokuun alussa.

– Nyt levää on havaittu ajankohtaan nähden keskimääräistä enemmän, Mitikka sanoo.

Ympäristökeskus seuraa sinilevätilannetta 263 kohteessa. Viimeisimmän tiedotteen mukaan 195 seurantapaikassa ei ole lainkaan levää, 46 kohteessa sitä on hieman, 17 paikassa runsaasti ja viidessä erittäin runsaasti.

Kylmenevä ilma, sade ja tuuli saattavat – ovat jo saattaneet – muuttaa tilanteen. Levä voi vähetä tai kadota kokonaan vesistöstä yhtä nopeasti kuin se sinne ilmaantui.

Syken tuorein levätilanne löytyy täältä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu