Puheenaihe

Hittiruoka nyhtökauran raaka-aineet pitää tuoda ulkomailta – "Harmittava puute Suomessa"

TALOUS Nyhtökauran härkäpapu- ja herneproteiinit tuodaan ulkomailta. Hittiruuan tuottaja harmittelee, ettei tarvittavaa jalostusteollisuutta ole.

Nyhtökauraa on ollut vaikea saada kaupoista, mutta valmistajan mukaan kyse ei ole toimitusongelmasta, vaan valtavan suuresta menekistä.

Salla Varpula

Nyhtökaura on ollut kesällä monen huulilla jopa niin, että kaupoissa on myyty ei oo:ta.

Hittituotetta Järvenpäässä tehtailevan Gold&Green Foodsin toimitusjohtaja Maija Itkonen kertoo, että tuotanto on kaksinkertaistettu kahdessa kuukaudessa.

– Lukuja en voi suoraan sanoa, mutta ihan älyttömän hienosti on mennyt. Tuhansia rasioita päivässä saadaan jo ulos, tuotannon ylösajo on sujunut loistavasti. Siinä on todella hyvä tuuri käynyt. Yleensä tulee aina jotain, kun ihan uutta asiaa lähdetään tekemään.

Itkonen ihmettelee kaupassa nyhtökauratiskin kohdalla olevia ”toimittajalla on toimitusvaikeuksia” -lappuja.

– Eihän meillä ole ollut minkäänlaisia vaikeuksia, kun tämä on mennyt kuin tanssi! Kysyntä vaan yllätti myös kauppaketjut, jotka eivät tajunneet, millaisia volyymejä tätä tarvittaisiin. Kauppa laski määrän, joka riittäisi koko viikoksi, ja sitten se myytiinkin tunnissa.

Kovan kysynnän vuoksi Itkonen on lupaillut jopa tuotannon kymmenkertaistamista ensi kesään mennessä. Se edellyttää investointeja ja lisää työvoimaa. Nyhtökauran tuotanto työllistää tällä hetkellä noin 40 henkilöä.

– Toisessa vaiheessa tarvitaan kymmenkunta tekijää lisää. Väkeä palkataan koko ajan. Parissa kuukaudessa on tehty, mikä on ylipäätään mahdollista, kun tyhjästä laitettiin tehdas pystyyn. Isompia laitteita tulee omassa investointiaikataulussamme. Osa laitteistamme tulee Suomesta, osa Euroopasta, joitain Aasiasta.

Nyhtökaura valmistetaan kaurasta, herneestä ja härkäpavuista, joita kasvaa kosolti suomalaisillakin pelloilla. Nyhtökauraan käytettävä proteiini tulee kuitenkin ulkomailta, härkäpapuproteiini Ruotsista ja herneproteiniini Keski-Euroopasta.

– Herne- ja papujauhosta erotettua proteiinia ei valitettavasti toistaiseksi jalosteta Suomessa ollenkaan. Se on harmi, sillä palkokasvit kasvavat täällä hyvin, ja niitä voisi ihan hyvin jatkojalostaa. Jalostuslaitosta ei kuitenkaan voi ihan autotallin nurkkaan pistää, joten kuukaudet eivät riittäneet ruveta rakentamaan omaa. Täyskaura ja -lese saadaan Suomesta.

– Ikuisuuskysymyshän Suomessa on maataloustuotteissa ylipäätään, jalostetaanko raaka-aineita vai myydäänkö vaan sitä perusjuttua bulkkina. Suomeen tarvittaisiin kasviproteiinin jalostuslaitos.

Tuoteperheeseen on tulossa uutta.

– Kaikennäköistä on takataskussa, mutta ensimmäinen juttu on saada perusvolyymiä nousuun. Täysin gluteeniton tuote tullee jossain vaiheessa. Vegepaiva.fi -sivuillamme on paljon reseptejä ja videoita, itse tein juuri voimasämpylöitä murustamalla nyhtökauraa taikinaan.

Joko kokeilit nyhtökauraa?

En vielä
62% (132 ääntä)
Kyllä ja tykkäsin
24% (50 ääntä)
Kyllä mutta petyin
14% (30 ääntä)
Ääniä yhteensä: 212

Muita kasviproteiinituotteita:

Nyhtökauran lisäksi kasviproteiinituotteita ovat tofu, soijarouhe ja -suikaleet, seitan, tempeh ja quorn.

Tofu tehdään soijapavuista.

Tummaa tai vaaleaa soijarouhetta saadaan rasvattomasta soijajauhosta soijaöljyn uuttamisen sivutuotteena. Soijasuikaleet on tehty soijapavuista.

Seitan valmistetaan vehnägluteenista, sitä voi tehdä myös itse.

Tempeh tehdään kypsennetyistä soijapavuista, joiden ympärille kasvatetaan sienirihmastoa.

Quorn on teollisesti kasvatettu sieniproteiinivalmiste, jossa on myös muutama prosentti kananmunaproteiinia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu