Puheenaihe

Ostarin kaljabaarit rassasivat Kontulassa vuosikausia – Nyt tuli muutos!

Kontulan ostoskeskus on parin viime vuoden aikana kokenut merkittävän kasvojenkohotuksen. Ruokapaikkoja ostarilla on nyt peräti neljätoista.

Anneli Tuominen-Halomo / Arkisto

Kontulan ostoskeskuksen kasvojenkohotushanke ei ole jäänyt pelkäksi ajatukseksi paperille, vaan ostarialueesta on parissa vuodessa tullut aiempaa parempi ja monipuolisempi paikka viettää vapaa-aikaa. 

Vielä neljä vuotta sitten kontulalaiset olivat kyllästyneet ostoskeskuksensa "kaljoittumiseensa" – siis siihen, että ostari täyttyy pelkistä olutbaareista. Alueella oli runsaasti järjestyshäiriöitä ja poliisipartiot pitivät ostaria miltei kotikenttänään.

Vuonna 2014 kaupunginjohtaja Jussi Pajunen jalkautui ostarille ja kantoi huolta muun muassa Helsingin eri kaupunginosien gettoutumisesta.  Pajunen väläytti sitä vaihtoehtoa, että häiriöitä aiheuttavat ostoskeskuspubit suljettaisiin kokonaan.

Muutaman viime vuoden aikana ongelma kaljakuppiloista on ratkennut tyystin toisella tavalla: nyt tyhjilleen jäävien liiketilojen tilalle ei enää perustetakaan olutpubia, vaan esimerkiksi etnisiä ravintoloita. 

Ostarin alueella on kaikkiaan 14 ruokapaikkaa."

Kontulaan on viimeisen vuoden kuluessa perustettu muun muassa syyrialainen ravintola, irakilainen parturi-kampaamo ja virolainen ruokakauppa. Myös etninen ruokamarket ja grilliravintola ovat tyystin uutta Kontulan ostarilla.

– Tällä hetkellä Kontulan ostarilla on kaikkiaan neljätoista ruokapaikkaa, joista hyvin monet ovat maahanmuuttajataustaisten pitäjien perustamia. Monissa näistä paikoista ei tarjota lainkaan alkoholia, mikä on omiaan rauhoittamaan käyttäytymistä ostoskeskuksen alueella, arvioi Kontukeskus ry:n toiminnanjohtaja Larri Helminen.

Helmisen mukaan Jussi Pajusen ajatus pubien sulkemisesta on koko lailla mahdoton ajatus, sillä ostarin toimitiloilla on kaikkiaan 30–40 eri omistajaa.

– Ei niitä tiloja voi ryhtyä karsimaan pelkillä kielloilla, Helminen muistuttaa.

Kontulan ostarista on hyvää vauhtia kehittymässä myös monipuolinen kulttuuritapahtumien tyyssija. Viime huhtikuussa järjestettiin ensimmäisen kerran Kontula Electronic 2016 -festivaali, jonka tapahtumat olivat lähes kokonaan kaikille maksuttomia.

Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta on jo vuodesta 2006 lähtien pidetty koko perheen maksuton OstariFestari-tapahtuma.

Myös perinteinen Kontufestari tuo jatkossa elämää juuri ostoskeskukselle, jonne se siirretään läheisestä Kelkkapuistosta. Ensimmäisen kerran Kontufestari pidetään ostarilla 20.–21. elokuuta – tämän lisäksi tapahtuma saa 19. elokuuta hyvän lähdön Itäkeskuksen Stoasta.

Myös nämä tapahtumat ovat kaikelle kansalle maksuttomia.

Ostoskeskus juhlii ensi vuonna 50-vuotistaivaltaan."

Kontulassa on viime vuosien aikana juhlittu moneen otteeseen pyöreiden vuosien täyttymistä: marraskuussa 2014 tuli kuluneeksi tasan 50 vuotta ensimmäisten asukkaiden muuttamisesta Kontulaan.

Tänä vuonna viisikymppisiään juhlivien joukossa on Kontula-seura – ja itse ostoskeskus juhlii 50-vuotispäiviään vuonna 2017.

– Ensi vuonna Suomi täyttää sata vuotta ja Kontulan ostari puolet siitä. Se varmasti näkyy uudenlaisena toimintana koko Kontulassa, Helminen ennustaa.

– Kontulan ostoskeskus on herättänyt kiinnostusta myös ulkomailla. Nyt meillä on mainio tilaisuus näyttää, miten keskenään hyvinkin erilaiset toiminnot täydentävät toisiaan.

– Meillä on valtava määrä eri kulttuureiden ruokapaikkoja, Suomen suurin skeittihalli ja monta erilaista kulttuuritapahtumaa. Tällä on hyvä mennä eteenpäin, Helminen kiittelee.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Mimmit maalasivat lähiöön upean kuvasarjan – "Kontulassa ei ole koskaan nähty tällaista"20.6.2016 16.43
Räppäri Ruudolf lupaa: Kontulasta riittää tarinoita9.5.2016 19.25
Kontula Electronic keräsi tuhatpäisen yleisön19.4.2016 13.47
Festaria puuhaava Jimi Tenor: "Halusin, että Kontulan ostari voi olla muutakin kuin karaokea"6.4.2016 14.35
Pitäjänmäellä masennusta enemmän kuin Kontulassa23.3.2016 16.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu