Puheenaihe

Köyhät lukiolaiset saavat ilmaiset läppärit – "Kysyntä ollut vähäistä"

OPISKELU Tuki koskee myös ammattikoululaisten opintovälineitä.

Kuvituskuva.

Vähävaraisille lukiolaisille annettavat ilmaiset kannettavat tietokoneet eivät ole synnyttäneet yleisöryntäystä, kerrotaan pääkaupunkiseudun sosiaalivirastoista.

Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat kaikki jo muutaman vuoden ajan tarjonneet lukiolaisille mahdollisuutta saada ilmaiseksi kannettava tietokone täydentävänä toimeentulotukena.

– Lukiolaisille myönnetään tarvittaessa kannettava tietokone sillä perusteella, että ylioppilaskirjoitukset ovat sähköisiä, avaa Helsingin kaupungin sosiaaliviraston johtava sosiaalityöntekijä Eija Suominen.

Helsingissä ja Vantaalla kone saa maksaa korkeintaan 300 euroa. Espoossa puolestaan koulut pyrkivät aluksi tarjoamaan omia välineitä lukiolaisen käyttöön. Jos niitä ei löydy, kaupunki antaa taloudellista tukea koneen hankkimiseen.

Täydentävänä toimeentulotukena on lisäksi mahdollista saada muita lukiossa sekä ammattikouluissa välttämättömiä opiskelutarvikkeita.

Helsingissä ja Vantaalla lukiolainen saa kirjoihin ja muihin tarvikkeisiin, kuten laskimeen kolmena vuotena tukea yhteensä 800 euroa. Espoossa tukea myönnetään tarpeen mukaan.

Ammattikoululaisten on mahdollista hakea tukea esimerkiksi parturinsaksia ja oppikirjoja varten.

– Tarkoituksena on, että lapset ja nuoret voivat harrastaa sekä käydä lukiota ja ammattikoulua samoilla edellytyksillä kuin perheet, joissa on enemmän varallisuutta, Suominen kuvailee.

Esimerkiksi älypuhelimia ei kunnissa haeta täydentävänä toimeentulotukena. Puhelin lasketaan perustoimeentulotuella katettaviin menoihin.

Täydentävän toimeentulotuen saadakseen on yleensä oltava jo toimeentulotuen piirissä, kaupungit kertovat.

Täydentävää toimeentulotukea voi hakea lomakkeella joko sähköisesti tai paperilla. Yksi vaihtoehto on keskustella asiasta, kun on muutenkin tapaamassa esimerkiksi sosiaalityöntekijää.

– On olemassa perheitä, jotka eivät tiedä, että he voisivat olla oikeutettuja täydentävään toimeentulotukeen ja opiskelija voisi saada esimerkiksi lukiokirjoihin tukea, sanoo Espoon aikuisten sosiaalipalvelujen vastaava aluepäällikkö, Eveliina Cammarano.

Helsingin kaupungin Suominen arvioi, että ne henkilöt, jotka ovat jo toimeentulotuen piirissä, tietävät yleensä mahdollisuudesta saada tukea nuoren lukio-opintoihin.

Pääkaupunkiseudun kunnat käyvät asian tiimoilta vankkaa vuoropuhelua, jotta tuet ovat samalla tasolla.

– Jos muuttaa toiseen kuntaan pääkaupunkiseudulla, niin täten pysyy samat etuudet, eikä tule muutoksia, tähdentää Vantaan kaupungin sosiaalityön esimies Assi Sihvonen.

Täydentävä toimeentulotuki

Täydentävään toimeentulotukeen sisältyvät erityismenot, joita ovat:

1) Lasten päivähoitomenot.

2) Ylimääräiset asumismenot, esimerkiksi muuttokustannukset.

3) Erityisistä tarpeista tai olosuhteista aiheutuvat menot.

Helsingissä jaettiin vuonna 2015 täydentävää toimeentulotukea 11,5 miljoonaa (6,5 prosenttia toimeentulotuen kustannuksista) Vantaalla 6,3 miljoonaa (11,2 prosenttia) ja Espoossa 5,2 miljoonaa (9,7 prosenttia), selviää Kuusikkotyöryhmän raportista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu