Puheenaihe

Kehitysmaailmiö iskee Suomeen – Professori Ylelle: Lukutaidottomuus yleistyy

Jyväskylän yliopiston koulutuksen tutkimuslaitoksen johtaja Jouni Välijärvi esittää, että peruskoulu kaipaa remonttia. Välijärvi pohtii esimerkiksi sitä, ovatko vuosiluokat tarpeellisia vai pitäisikö peruskoulun aikana pyrkiä saavuttamaan tietty osaamistaso.

Sauvo Jylhä

Oppilaiden väliset erot ovat kasvaneet, eikä tasa-arvo toteudu suomalaisessa peruskoulussa, sanoo Jyväskylän yliopiston koulutuksen tutkimuslaitoksen johtaja, professori Jouni Välijärvi Ylen haastattelussa.

Välijärven koostaman, vielä julkaisemattoman, selvityksen mukaan suomalainen peruskoulu on jäänyt ajastaan ja erot oppilaiden välillä ovat kasvaneet. Muun muassa PISA-tutkimusaineistoon pohjautuvan selvityksen mukaan yhä useampi koululainen jää Suomessa alle lukutaidon vähimmäistason.

Se tarkoittaa, että Suomessa on käytännössä lukutaidottomia nuoria.

– Sanat ja kirjaimet hallitaan, mutta vaikkapa tavallisen sanomalehden lukeminen, sen sisällön ja sanoman ymmärtäminen on monelle haastavaa, Välijärvi luonnehtii Ylen haastattelussa.

Tällä vuosituhannella myös parhaiten lukevien lasten ja nuorten osaaminen on laskenut, ei vain huonoimpien. Lukutaidon lisäksi osaaminen on laskusuunnassa myös matematiikassa.

– Matematiikan osaamisessa ollaan nykytilanteessa puoli vuotta jäljessä siitä, mitä se oli vuonna 2006. Jos katsotaan parasta ja heikointa kymmenystä, osaamisen erot ovat ikäluokassa 5–7 vuotta, Välijärvi sanoo Ylelle.

Erityisesti kelkasta ovat vaarassa pudota maahanmuuttajat sekä Itä- ja Pohjois-Suomen pojat, joiden oppimistulokset ovat heikommat kuin vertailuryhmien.

Välijärven mukaan Suomessa pitäisi harkita entistä yksilöllisempää perusopetusta. Välijärvi ehdottaa Ylen haastattelussa esimerkiksi sitä, että opiskelua ei ehkä pitäisikään sitoa vuosiluokkiin, vaan tavoitteena olisi saavuttaa tietty osaamistaso peruskoulun aikana. Hän pohtii myös valinnaisuuden lisäämistä.

– Yhteiskunta on muuttunut, osaamisvaatimukset ovat kasvaneet. Koulun tasa-arvon tulisi nykypäivänä olla ennemminkin osaamisen tasa-arvoa, ei sitä, että koulutuksen tarjonta kaikille on sama, Välijärvi sanoo Ylelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu