Puheenaihe

Piti alkaa tammikuussa, urakoitsija puuttuu edelleen – kauppahallin remontti viivästyy pahasti

Hakaniemen kauppahallin evakkotilaksi on tulossa lasinen halli, jonne mahtuu kaikki kauppahallin nykyiset kauppiaat. Taustalla kauppahalli. Kuva on viitteellinen.

Helsingin kaupunki

Hakaniemen kauppahallin remontin alkaminen saattaa viivästyä jopa vuodella.

Alun perin hallin peruskorjauksen piti alkaa ensi vuoden tammikuussa, mutta remontti alkaa tuskin edes ensi vuoden aikana.

Syy viivästymiseen on, että edes evakkotilaksi valitun lasihallin rakentaminen ei ole vielä alkanut.

Tilakeskus on tämän viikon aikana viimeistellyt evakkotilana toimivan lasihallin tarjouspyyntöasiakirjoja. Tarjouspyynnöt on tarkoitus lähettää urakoitsijoille syyskuun aikana.

Projektinjohtaja Raimo Järvinen Tilakeskuksesta ei vielä osaa sanoa, järjestetäänkö hallin rakentamisesta avoin tarjouskilpailu vai lähetetäänkö pyynnöt tietyille urakoitsijoille.

– Sitä ei ole vielä päätetty, todennäköisesti kilpailumuoto on avoin tarjouskilpailu. Hallitoimittajia on rajallinen määrä, mutta kyllä hankkeeseen ainakin jonkunlaista kiinnostusta on ollut.

Hallin valmistaja on saatu valittua ehkä loppuvuodesta. Kaupunki ryhtyy hakemaan hallin pystyttämiseen vaadittavaa rakennuslupaa vasta hallisuunnitelmien pohjalta.

Järvinen ei usko, että mitään tulevista suunnitelmista pystyttäisiin toteuttamaan sellaisenaan eli laittamaan evakkotilaa suoraan suunnitelman mukaan tekoon.

– Suunnitelmia joudutaan jumppaamaan, sillä emmehän me voi hyväksyä mitä tahansa rakennelmaa. Kuvat, joita lehdistössä on ollut, ovat aika haastavia. Esimerkiksi lasiseinän päälle ei voida asentaa palkistoja.

Julkisuudessa on ollut esillä näyttäviä havainnekuvia lähes kokonaan lasisesta hallista.

– Haemme nyt erilaisia vaihtoehtoja, Järvinen jatkaa.

Myös hallin jatkokäyttöä pohditaan parhaillaan. Yksi vaihtoehto on ollut siirtää se remontin jälkeen Tukkutorille, jossa on muun muassa viheralan tukkuyrityksiä.

Hakaniemen kauppahallin kauppiasyhdistyksen puheenjohtaja Pirjo Passinen ei ole ollut niinkään huolissaan remontin aikataulun viivästymisestä, vaan siitä, millä tavalla remontin kilpailutus tullaan toteuttamaan.

– Myös suunnittelu pitäisi kilpailuttaa, ei pelkkä toteutus. Mitä kalliimpi pytinki sitä suuremmat vuokrarasitukset meille on tulossa. Siksi kustannustehokas toteutus olisi todella tärkeää.

Viivästystä remontin aloittamiseen on aiheuttanut juurikin vääntö väliaikaistiloista. Kaupunki ehdotti kauppiaille muun muassa hallitoiminnan siirtämistä HOK-Elannon toiseen kerrokseen Hakaniemeen, telttaan tai torille tuotaviin parakkeihin. Kauppiaat vastustivat vaihtoehtoja.

Hallin peruskorjaus kestää noin puolitoista vuotta. Mikäli remontti alkaisi alkuvuodesta 2018, valmistuisi se kesällä 2019.

Lähes 6 miljoonan euron remontti

Kaupunginhallitus hyväksyi kesäkuussa, että Hakaniemen kauppahallin peruskorjauksen evakkotilaksi tulee lasinen halli.

Erikseen rakennettava lasipaviljonki tuodaan Hakaniemen torille.

Hallin rakentamiseen on varattu 5,7 miljoonaa euroa.

Lasihallia ehdottivat muun muassa hallikauppiaat.

Hallimyynti jatkuu keskeytyksettä.

Vuonna 1914 valmistuneen kauppahallin remontti maksaa 12,5 miljoonaa euroa.

Peruskorjauksen aikana hallin tekniset laitteet uusitaan ja se palautetaan pitkälti alkuperäiseen asuunsa.

Aikaisemmin korjauksia on tehty vuosina 1952, 1971 ja 1996.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu