Puheenaihe

Sosiologian dosentti HS:lle: Sosiaalivaltio, hedonismi ja massamaahanmuutto tuhoavat Suomen

Suomi ei nykyisellä politiikalla pelastu, uskoo kirjailija.

Armi Suojanen

Kirjailija sekä kulttuurihistorian ja sosiologian dosentti Jari Ehrnroothin mukaan Suomea vaivaavat tällä hetkellä muun muassa liiallisen hedonismin täyttämä vapaa-aika, hyväuskoisuus turvapaikanhakijatilanteessa ja työttömyysturvan pituus. Ehrnrooth vastaa Helsingin Sanomien haastattelussa kymmeneen teesiin, jotka kertovat valtion tilasta.

Ehrnroothin mukaan työ on vapaan yksilön arvokkaan elämän tärkein perusta, joten levotonta, arvotonta ja nautintokeskeistä vapaa-aikaa emme enää tarvitse yhtä paljon kuin ennen. Enemmän ja parempaa työtä on myös avain koko kansakunnan menestykseen.

Eurooppa ei voi pelastaa kaikkia maailman ihmisiä, joten Ehrnrooth ehdottaa paremmin valikoivaa turvapaikkapolitiikkaa. Turvapaikka pitäisi myöntää kaikkein vaikeimmassa asemassa oleville.

– Samalla tulee varmistaa, ettei anneta tilaisuutta järjestelmän väärinkäyttämiseen. Pelkkä hyväuskoisuus johtaa vaikeuksiin, Ehrnrooth kommentoi Helsingin Sanomille.

Ehrnrooth vihjailee nykyisen työttömyysturvan kannustavan laiskuuteen. Hän muuttaisi järjestelmää sellaiseksi, että mikäli määräaikaan mennessä yksilö ei saa töitä, hänen pitäisi alkaa tehdä töitä valtiolle työttömyyskorvauksen saamiseksi.

– Hyvinvointiajattelussa ajatellaan usein, että ihmiselle kuuluu jotain vain, koska hän on olemassa, mutta minusta se johtaa yhteiskuntamoraalin laskemiseen. Jos haluamme nostaa sitä, ihmisen on otettava vastuu sekä omasta elämästään että kokonaisuuksista. Uskon, että ihminen haluaa kehittyä. Hän ei halua, että asioista tulee yhä helpompia. Sellainen ajatus, että on hyvä elää vapaana tekemättä mitään johtaa siltä ajalta, kun työ oli kärsimystä.

Ehrnrooth kritisoi etujärjestöjä liian vahvoiksi, mikä rajoittaa yksilönvapautta ja liberaalin demokratian toimintaa. Ratkaisu on tehdä yksilöstä vahvempi. Myös eduskunnassa vanhasta puolueajattelusta pitäisi luopua.

Suomen haittaverot sen sijaan saavat suitsutusta. Esimerkiksi sokerin, alkoholin ja tupakan verottaminen ovat parhaita keinoja kerätä valtiolle tuloja.

Kirjailija painottaa teeseissään moraalin merkitystä elämässä. Ihmisillä pitää olla moraali, eikä mitään pidä saada ilmaiseksi.

Oletko Ehrnroothin kanssa samaa mieltä?

Kyllä
80% (1656 ääntä)
En
20% (418 ääntä)
Ääniä yhteensä: 2074

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu