Makumaailma

Suomenlinnan uusin ravintola avasi 124-vuotiaaseen taloon

PALUU Kiinni menneen Yläkerhon tilalle avattiin Bastion Bistro -ravintola, joka puhaltaa uutta henkeä tuttuun tilaan.

Bastion Bistrossa on säilytetty aiemmin samassa tilassa toimineen Yläkerhon tarjoiluluukku, jota Merja Helaniemi kutsuu elämän luukuksi. Luukulla Sakari Ellilä, oikealla Lauri Helaniemi.

Jussi Vehkasalo

Suomenlinnan päälaiturin lähellä sijaitsevassa historiallisessa puutalossa on nyt uusi ravintola.

Vuonna 1892 valmistunut talo tunnettiin pitkään Yläkerhona eli Yliksenä, uuden ravintolan nimi on Bastion Bistro.

– Suomenlinnan hoitokunta haki tähän uutta yrittäjää konseptikilpailun kautta. Teimme vuokrasopimuksen paikasta kesäkuussa, Bastion Cateringin toimitusjohtaja Merja Helaniemi kertoo.

Yrittäjäksi konseptikilpailun kautta."

Bastion Catering osallistui kilpailuun siksi, että se aloitti juhla- ja pitopalveluyritystoiminnan Suomenlinnassa vuonna 2009, joten saari oli tullut tutuksi.

– Lisäksi minä olen työskennellyt saarella puolustusvoimien palveluksessa, Lauri Helaniemi kertoo.

Yläkerhoa, joka tunnettiin myös Klubi 20 -nimellä, pyöritti Suomenlinnan päällystöyhdistys. Suomenlinnalaisten olohuoneeksi muodostunut ja myös turistien tietämä ravintola lopetti toimintansa konkurssiin.

Mutta entinen on nyt menneisyyttä, ja uusi ravintola on myös uuden näköinen, vaikka huonetilat ovat entiset. Eli ravintolasali, iso juhlasali, kaksi kabinettia ja sauna.

– Terassiimme kuuluu nurmialuetta ja piknikporukat saavat meiltä viltin ja voivat ostaa syömiset ja juomiset, Merja Helaniemi sanoo "elämän luukun" eli ravintolasalin ja keittiön välisen tarjoiluaukon tuntumassa.

Uusilta ravintoloitsijoilta on kysytty, että miksi bistro.

– Asuimme aikanaan Brysselissä ja siellä on joka kaupunginosassa on oma bistro. Tämä on nyt Suomenlinnan oma bistro, johon sopii tulla vaikka töiden jälkeen. Suomenlinnalaisten olohuone.

Helaniemet ja ravintolatoimen johtaja Sakari Ellilä kuvailevat paikkaa monitoimiravintolaksi.

– Jos vaikka 50 hengen ryhmä haluaa vain pullakahvit, niin me järjestämme sen, Merja Helaniemi sanoo.

Ravintolasta löytyy pitkä artesaanioluiden lista, viinit ovat luomua tai bioviljeltyjä, lisäksi on yksi reilun kaupan viini.

– Ruokamme ovat reiluja bistroruokia, ei fine diningia, Ellilä kuvailee.

Savustettuja makuja on paljon, keittiössä savustetaan itse, esimerkiksi kokonaisia katkarapuja. Myös pizzaa on tarjolla.

– Lista elää sesonkien mukaan. Syksyllä listalle tulee riistaa ja sieniä. Ja esimerkiksi viime viikolla meillä oli kuhaa, tällä viikolla siikaa.

Ravintolan kohderyhmää ovat myös yritykset.

– Tänne tulemalla saa todellisen irtioton arjesta mantereella. Lauttamatka on rentouttava lisä, Helaniemet toteavat.

Bastion Bistro

Osoite: Suomenlinnan Iso Mustasaari, rakennus C8.

Avoinna ympäri vuoden, lounas arkisin kello 11–14.

Ruokalistalla on kansainvälisiä makuja suomalaisella vivahteella. Ruokiin löytyy täsmäoluet ja -viinit.

Loppukesästä ruokalistalla on ollut esimerkiksi Suomenlinnan panimon oluessa haudutettua karitsan paahtopaistia ja hauki-savusilakkapyöryköitä.

Kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina on teemallinen brunssi Dagmar-salissa. 4. syyskuuta on Välimeri-teema, syksymmälle on suunniteltu ainakin Oktoberfest- ja halloween-teemaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Tässä ulkoilusaaressa tarjoilu pelaa: Saaristoruokaa saa sateella ja paisteella13.6.2016 07.15
Kesä jatkuu vielä hetken saariravintoloissa26.8.2013 15.56
Palma de Pyy on liihottanut Laajasalossa jo 60 vuotta27.4.2012 12.12

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Klikkaa uusin lehti!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu