Puheenaihe

Kansanedustaja tarttui hevosen selästä pudonneen Saaran tapaukseen

Saara Auvinen tippui vauhdissa olevan hevosen selästä elokuussa 2014.

Sirpa Repo / arkisto

Parisen vuotta sitten hevosen selästä pudonneen ja aivovamman saaneen hevosalan yrittäjän Saara Auvisen kohtalo on kantautunut myös kansanedustaja Jari Ronkaisen (ps.) korviin. Helsingin Uutiset kertoi Auvisen tilanteesta alun perin maaliskuussa.

Vakuutusyhtiö Lähitapiola katsoi, toisin kuin Auvista hoitaneet lääkärit, että Auvinen on aivovammastaan huolimatta työkykyinen.

Auvisen mielestä nykyinen laki antaa vakuutusyhtiöille liikaa pelivaraa. Esimerkiksi vakuutusoikeuden asiakirjat ovat salaisia 80 vuoden ajan.

– Lisäksi vakuutusyhtiöiden korvauspäätöksissä ei vaadita arviointia tehneen lääkärin nimenkirjoitusta, eikä lääkärin nimeä saa kuin erikseen hallintoteitse pyytämällä, Auvinen aloittaa.

Hän on ollut jo yhteydessä Ronkaisen kanssa.

– Tarkoituksena on seuraavaksi tavata ja lakialoitteen valmistelua varten on mukana myös asiantuntijatiimi. Minä kerron omasta näkökulmastani millainen on yrittäjän oikeusturva vakavan työtapaturman sattuessa, Auvinen sanoo.

Hän oli onnettomuuden sattuessa töissä ja hänellä oli yrittäjänä täyskattava tapaturmavakuutus Lähitapiolassa.

– Ronkainen kirjoitti asiasta jo blogissaan, ja kansalaiset ovat olleet paljon yhteydessä Ronkaiseen ja vaativat lakialoitetta. Kannustavaa palautetta tulee paljon myös minulle, niin kuin Ronkaiselle. Jopa lääkärit ovat olleet Ronkaiseen yhteydessä.

Ronkainen kysyy blogissaan muun muassa, että ”Miten voi olla, että vakuutusyhtiöiden lääkärit pystyvät kävelemään yliopistosairaalassa kliinisiä tutkimuksia tehneiden erikoislääkäreiden todistusten yli?”

Auvisen mielestä vakuutusyhtiöillä on liikaa valtaa.

– Asiantuntijatiimimme laatii ehdotuksen siitä, mitä laissa kannattaa vaatia muutettavaksi. Olemme nyt tarttuneet härkää sarvista. Laki ei voi suojella vakuutusyhtiöiden toimintaa tällä tavalla. Tässä on nyt iso asia johon vaadimme muutosta.

Vakuutuslääkärien toiminnasta on Ronkaisen blogitekstin mukaan tehty eduskunnassa toistakymmentä kirjallista kysymystä sekä toimenpidealoitetta koko puoluekentän laajuudelta.

Auvisen asian hyväksi ollaan myös järjestämässä tukikonserttia.

– Tukikonserttini järjestetään 4. lokakuuta On the Rocksissa, esiintyjistä tiedotamme sitten, kun heidän tulonsa on varmistunut, Auvinen kertoo.

Konsertin tuotto ohjataan Auvisen kuntoutumiseen ja Aivovammaliitolle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Saara Auvinen nukkuu 17 tuntia vuorokaudessa – "Tapaturma ja aivovamma muutti kaiken"12.3.2016 10.15
Varatuomari IL:lle: vakuutusyhtiöt väärässä 97 prosentissa aivovammatapauksista13.8.2016 08.23
Harvinainen tapaus: Mies haastoi vakuutusyhtiön oikeuteen ja voitti31.5.2016 09.45
"Asiakkaiden maksut romahtavat ja vahingot vähenevät 80 prosenttia" – Ennuste: Miljardien vakuutusbisnes mullistuu Suomessakin19.6.2016 18.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu