Paikalliset

Lasipalatsin uusi salava istutetaan tänä keväänä

Katu- ja puisto-osaston suunnitteluasiantuntija Satu Tegel ja projektipäällikkö Veli-Matti Sivonen vierailivat Lasipalatsin kupeessa tarkastelemassa suunnitelmia. Salavalle on rakennettu kiveykseen oma paikkansa. - Uuden salavan istutusta on odotettu ja tämä on monille kaupunkilaisille merkittävä asia, Tegel tietää.

Jussi Vehkasalo

Talvimyrskyn 29. joulukuuta 2003 kaatamalle Lasipalatsin salavalle istutetaan vihdoin seuraaja.

– Ajatuksena on, että uusi salava istutettaisiin sille varatulle paikalle 14. huhtikuuta. Istuttajaksi haluaisimme kaupunginjohtaja Jussi Pajusen, ilmoittaa Rakennusviraston katu- ja puisto-osaston suunnitteluasiantuntija Satu Tegel.

Vuonna 1830 istutetun isoriippasalavan katkeaminen kovassa talvimyrskyssä Paasikivenaukion kupeessa sai aikaan pienen mediamyräkän. Helsinkiläiset muistelivat kaiholla puuta, johon liittyi henkilökohtaisia muistoja.

– Jos istutus toteutuisi 14. päivänä, se olisi samalla osa vanhalla linja-autoasemalla avautuvaa Kasvit – kaupungin vaatteet -näyttelyn avajaisia.

Helsingin puistojen historiaa esittelevä näyttely on avoinna info- ja näyttelytila Laiturissa 21. toukokuuta asti.

– Jos istutusta ei tehdä tuolloin 14. päivänä, niin se tehdään joka tapauksessa jossakin vaiheessa näyttelyn aukioloaikaa, Tegel sanoo.

Juhlaseremoniaan on ajateltu kutsua salava-asiassa eri vaiheissa mukana olleita ihmisiä. Jonkinlaisia salavamuisteloja on myös ideoitu.

Istutettava salava on kasvanut pistokkaasta, joka otettiin kaatuneesta salavasta. Otetuista pistokkaista on itse asiassa kasvatettu useampia puuntaimia Hongiston Taimistossa Kosken kunnassa Turun suunnalla.

Kyseessä ei ole mikä tahansa keppi.”
Salava oli tarkoitus istuttaa sille rakennetulle paikalle jo aiemmin, mutta puuntaimen kasvamista istutuskelpoiseksi on jouduttu odottamaan.

Onneksi pistokkaita on ollut kasvamassa useita, sillä alun perin istutettavaksi tarkoitettu taimiyksilö joutui hyönteishyökkäyksen kohteeksi parisen vuotta sitten.

– Joku hyönteinen tappoi taimen latvuksen kokonaan, Tegel harmittelee.

Salava on nyt parimetrinen ja kasvaa ulkosalla. Sitä ympäröi liki metrinen hanki.

– Se on istutettavaksi suhteellisen pieni. Tällaisille vaikeasti kasvuun lähteville puille kevät on kuitenkin paras mahdollinen istutusaika.

Istutettava puu ympäröidään järeillä suoja-aidoilla.

– Kovaan paikkaan puu joutuu. Täytyy myös toivoa, että ihmisiltä löytyy sen verran ymmärrystä ja fiksuutta, että puuhun ei kajota millään tavalla. Kyseessä ei ole mikä tahansa keppi, Tegel muistuttaa.

Joko Lasipalatsin salava ehti kadota ajatuksistasi? Ota kantaa!

Lasipalatsin salava

Vuonna 1830 istutettu isoriippasalava katkesi puolentoista metrin korkeudelta talvimyrskyssä 29.12.2003.

Rauhoitetuksi luonnonmuistomerkiksi luokiteltu puu sijaitsi ajokaistojen välissä.

Helsingin kaupunki julkaisi vuonna 2004 Vanhan piilipuun alla -kirjasen, jossa on kaupunkilaisten tarinoita salavasta.

Salavan kanto on nykyään nähtävänä Vuosaaren täyttömäellä.

Uusi salava on geneettisesti identtinen kaatuneen kanssa: se on kasvanut kaatuneesta puusta otetusta pistokkaasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu