Aamiainen testissä: Fazeria on yhä vaikea voittaa

Kokoa omasi. Fazer Cafén aamiainen näyttää siltä, miltä ruokailija haluaa sen näyttävän. Annos kootaan itse seisovasta pöydästä.

Silja Tenhunen

Vuonna 1891 Kluuvikadulle perustettu Karl Fazer Café on klassikko, elegantti kahvila ja herkkukauppa keskellä kaupunkia.

Fazer ei kuitenkaan ansaitse mainettaan vain historiansa vuoksi.

Vaikka uusia kahviloita ja ravintoloita tulee ja menee, Fazer pitää pintansa myös aamiaisvertailussa.

Syy on hinta-laatusuhteessa: Fazerin 9,90 euron arkiaamiaiseen on vaikea pettyä, sillä se on yhdistelmä hotelliaamiaista, konditorian herkkuja ja tyylikästä miljöötä.

Aamiaisosuus ei yllätä, mutta kakut ja leivät ovat omaa luokkaansa.”

Itse aamiaisosuus ei tosin tarjoa yllätyksiä. Tarjolla on leipää, voisarvia, marmeladia, juustoja, kalkkunaa, kinkkua, jogurttia, mysliä, muroja, hedelmäsalaattia, puuroa ja tuoremehuja.

Leipävalikoima on monipuolinen, kuten leivistään tunnetulla ketjulla kuuluukin. Myös juustoja on tarjolla kiitettävästi, samoin tuoremehuja.

Puuro on aina iloinen yllätys; sillä nälkä pysyy poissa pitkälle päivään.

Leikkelevalikoima on sen sijaan tavanomainen. Hedelmäsalaatti on koottu varman päälle – viinirypäleitä, ananasta, vesimelonia.

Aamiaisen kruunu löytyy kuitenkin kahvipöydästä.

Kahvin tai teen seuraksi voi leikata ronskin siivun konditorian täytekakkua tai koota lautasen reunalle lajitelman suklaata. Testipäivänä kakkuja oli tarjolla kahta eri sorttia.

Viikonloppuna tarjoilu on vieläkin monipuolisempi.

Silloin kahvila ei tosin tarjoa aamiaista, vaan brunssia, jossa on mukana muun muassa lettuja ja kahvilan omassa keittiössä savustettua lohta. Tämä näkyy tosin hinnassa: brunssi maksaa jo 17,20;–, vaikka sitä on toki tarjolla pidempään eli kello 14 saakka.

Miljöössäkään ei ole valittamista.

Karl Fazerin ranskalais-venäläinen konditoria on yhä, 120 vuotta perustamisensa jälkeen, viihtyisä.

Vanhaan on yhdistetty uutta vähäeleisesti. Samasta tilasta löytää pöydän isommalle seurueelle, mutta myös oman nurkan kahdelle hengelle.

Suosiolla on tosin varjopuolensa.

Aamiaisella on ruuhkaa myös keskellä viikkoa.

Vaikka palvelu on nopeaa ja ystävällistä, henkilökunta ei ehtinyt testipäivänä tyhjentää viereisiä pöytiä likaisista astioita ennen kuin oman aamiaisensa oli syönyt, koska uusia asiakkaita virtasi sisään jatkuvasti.

Kannattaa varautua siis raivaamaan tilaa itse, ainakin ruuhka-aikaan.

Karl Fazer Café. Kluuvikatu 3, 00100 Helsinki. Aamiainen ma–pe klo 7.30–10.30, brunssi la klo 9–14 ja su klo 10–14.

Sarjan edelliset osat löydät tästä:

Riihimäki maistuu Mannerheimintiellä

Töölöntorin klassikossa soi tango

Käyttäjän silja.tenhunen@media.fi kuva
Silja Tenhunen