Puheenaihe

Paatero sohaisi ampiaispesää – kasvaako vastaanottokeskuksissa järjestäytynyt rikollisuus?

Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo

Poliisiylijohtajan tehtävästä viime vuonna eläköityneen Mikko PaateronYlelle antamat kommentit turvapaikanhakijoiden järjestäytymisestä ovat herättäneet vilkasta keskustelua. Paatero sanoi Ylelle, että jotkut turvapaikanhakijoista ovat alkaneet järjestäytyä vastaanottokeskuksissa, mutta viranomaiset vaikenevat huolestuttavasta ilmiöstä.

Paateron mukaan kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat eivät aina poistu Suomesta, ja he ovat otollisia kohteita rikollisjärjestöjen rekrytoinneille.

– Uskon, että Suomessa toimivat rikollisjärjestöt alkavat rekrytoida omiin ryhmiinsä tietyn tyyppisiä turvapaikanhakijoita, jotka ovat saaneet kielteisen päätöksen ja aikovat jäädä Suomeen, Paatero sanoo Ylen haastattelussa.

Paateron mukaan viranomaiset antavat liian siloitellun kuvan vastaanottokeskusten tilanteesta.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg tyrmää Paateron väitteet. Hän totesi eilen Twitterissä, että vastaanottokeskuksissa on edelleen paljon poliisitehtäviä, mutta järjestäytyneestä toiminnasta ei ole merkkejä.

Myös Poliisihallitus kieltää, että viranomaisten tiedossa olisi vastaanottokeskuksissa tapahtuvaa järjestäytymistä. Ylen haastattelema poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen sanoo, että asia on keskusrikospoliisin ja suojelupoliisin seurannassa.

Kilpeläisen mukaan poliisi tiedostaa riskin, että rikollisjärjestöt voivat yrittää rekrytoida turvapaikanhakijoita jäsenikseen. Toisaalta mahdollista on myös, että turvapaikanhakijat joutuvat rikollisjärjestöjen uhreiksi erilaisissa rikollisuuden muodoissa, hän sanoo Ylelle. Tästäkään ei hänen mukaansa ole toistaiseksi havaintoja.

Keskustelua on herättänyt myös se, mistä Paatero on saanut tietonsa.

– Tämä on aikamoinen hypoteesi. En tiedä, mistä tuollainen heitto tulee, en usko että tällainen heterogeeninen joukko olisi muodostamassa järjestöjä, Kilpeläinen sanoo MTV:n haastattelussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu