Puheenaihe

Tyrmäys 3,5 euron ruokabudjetille – ”Oikea köyhyys on muuta kuin kuukauden kestävä haaste”

Suomalaisten suhtautuminen köyhyyteen jakaa jälleen mielipiteitä. – Kuvassa valmistaudutaan köyhien joulujuhlaan viime vuonna.

Arja-Riikka Nikkilä / Arkisto

Helsingin Sanomissa viime viikolla otsikoitu juttu ”Keskiluokka haluaa näyttää että pienelläkin rahalla voi syödä hyvin” on saanut yhteiskunnan varallisuuseroista huolestuneet takajaloilleen.

– Oikea köyhyys on jotain ihan muuta kuin kuukauden kestävä vapaaehtoinen halparuokahaaste, arvioi Takuu-Säätiön tutkija-arvioitsija Sari Nyholm Raha-automaattiyhdistyksen Inhimillisiä uutisia -sivustolla.

– Tiesin toki keskustelun liittyvän vastikään Facebookissa heitettyyn ruokahaasteeseen, johon yli 15 000 ihmistä oli ilmoittanut osallistuvansa. Haasteen ideana on kokeilla syyskuun ajan, voiko 3,50 euron päiväbudjetilla syödä sekä hyvin että terveellisesti, kertoo Nyholm.

Nyholm viittaa samaisessa artikkelissa kulutuskäyttäytymistä tutkivan sosiologian professorin Terhi-Anna Wilskan ja ruokakulttuurin professorin Johanna Mäkelän näkemyksiin. Wilska ja Mäkelä näkevät haasteen jatkumona ajallemme tyypillisille ilmiöille, kuten vinkkijournalismin yleistymiselle ja erilaisten ruokakokeilujen leviämiselle sosiaalisessa mediassa.

Halparuokahaasteessa on heidän mukaansa kyse muustakin: keskiluokan arjenhallintataitojen esittelystä, moralisoinnista ja ylemmyydestä.

– Aina kun esittelemme taitojamme ja asetumme muiden yläpuolelle on jossakin myös yleisö – ne toiset, joille näytöksen järjestämme. Richsplaining-käsite lanseerattiin kuvaamaan tilanteita, joissa hyvin pärjäävät opastavat huono-osaisia hyvään elämään.

– Tai kuten turhia häpeämätön Rosa Meriläinen osuvasti kolumnissaan kiteytti: ”Hyväosaiset lässyttävät köyhille juuresten edullisuudesta tai kertovat, että pitää vain yrittää kovempaa”, Nyholm kritisoi.

Lue tästä, miten kokeillaan tulla toimeen 3,5 euron ruokabudjetilla päivässä.

 

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu