Pyörätuolitanssija: Nuorena ajattelin, ettei tanssi kuulu minulle

Pirjo Lehtovaara-Limnell jäi koukkuun pyörätuolitanssiin. Myös parina tanssiva Katariina Kankaapää yllättyi siitä, kuinka hauskaa combitanssi on.

Else Kyhälä

Pyörätuolitanssissa on tärkeää tekninen suoritus, mutta myös taiteellinen vaikutelma ja tanssin ilo.

Else Kyhälä

REVANSSI Tanssista nauttiva helsinkiläisnainen ajatteli nuorena, ettei tanssi kuulu hänelle.

Vieras mies tuli tanssiravintolassa Pirjo Lehtovaara-Limnellin luo ja sanoi: Jos tulisi tutustumaan tähän elämän varjopuoleen.

–Varjopuolella hän viittasi minun liikuntavammaani. Se mies oli itse varsinainen elämän varjopuoli, Lehtovaara-Limnell sanoo ja nauraa päälle.

Wau, se on ihanaa!”

Mutta nyt ei keskitytä varjopuoliin, vaan puhutaan tanssista.

– Wau, se on ihanaa! huudahtaa Lehtovaara-Limnell heti, kun puhe kääntyy pyörätuolitanssiin.

Hän ei tyydy kertomaan tanssiharrastuksestaan pelkästään sanoin, vaan kädet viittelöivät vimmatusti ja nauru on herkässä. Hän kuvailee käännöksiä ja tanssiparilta käsien kautta saatavaa voimaa.

Lehtovaara-Limnell ei ole lajissa mikään varsinainen konkari. Hän on aiemmin harrastanut flamencoa, mutta pyörätuolitanssileirille hän osallistui ensimmäistä kertaa vasta muutama viikko sitten. Ja se oli menoa.

–Keskityin tanssiin niin, että unohdin kaiken muun. Tiesin, että salissa oli valokuvaaja, mutta unohdin senkin.

Tanssi ei kysy ikää sen enempää kuin toimivia jalkoja. Pyörätuolitanssileirillä oli osallistujia kaksikymppisestä seiskakymppiseen ja tanssiin riittää vaikka vain pikkusormi.

Pyörätuolitanssissa on kolme erilaista muotoa. Tanssia voi yksin, toisen pyörätuolitanssijan parina tai sitten voi harrastaa combitanssia, jossa pyörätuolitanssijan parina on liikuntakykyinen henkilö eli pystytanssija.

– Pystytanssijan on hyvä osata tanssia, mutta ei haittaa, vaikka ei osaisi. Tärkeintä on halu oppia, vakuuttaa Lehtovaara-Limnell, jonka parina tanssii hänen avustajansa Katariina Kankaanpää.

Tanssi on Lehtovaara-Limnellille osittain revanssia. Hän saa kokea jotain, josta jäi nuorena paitsi.

– En uskaltanut mennä muiden lailla tanssimaan. Ajattelin, ettei sellainen kuulu minulle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Tiina Örn kuva
Tiina Örn