Puheenaihe

Jopa 30-vuotiaat sairastuvat – kuolettava alkoholisairaus iskee yhä nuorempiin Suomessa

Sauvo Jylhä/kuvituskuva

Maksakirroosiin sairastuneiden määrä on Suomessa kasvussa ja sairastuneet ovat yhä nuorempia, kertoo Munuais- ja maksaliitto.

Nuorimmat sairastuneet ovat vain kolmikymppisiä eli syntyneet 1980-luvulla.

Maksasairaudet eivät ole vain alkoholin riskikäyttäjien ongelma, joski kaikki riskikäyttäjät sairastuvat niin sanottuun rasvamaksaan. Rasvamaksa on Suomen yleisin maksasairaus ja sitä esiintyy jopa neljäsosalla aikuisväestöstä.

Alkoholi sekä aiheuttaa rasvamaksaa että pahentaa ei-alkoholiperäistä rasvamaksaa.

Pahimmillaan jatkuva alkoholin käyttö voi johtaa maksakirroosiin. Maksakirroosi on vakava sairaus, johon kuolee yli 500 ihmistä joka vuosi. Kuolleisuus on kolme kertaa suurempi kuin 40 vuotta sitten.

Suomessa yli 90 prosenttia maksakirrooseista on alkoholin aiheuttamia.

Noin viidesosa maksansiirroista tehdään alkoholin aiheuttaman kirroosin takia.

Munuais- ja maksaliiton asiantuntijat varoittavat, että syksyn alettua kesälomien tissuttelu on syytä viimeistään lopettaa, sillä pienetkin alkoholimäärät ovat jatkuvasti käytettynä pahasta.

Miehillä jo 14 ja naisilla 7 alkoholiannosta viikossa lisää riskiä maksan vahingoittumiseen. Iäkkään maksa kestää alkoholia työikäistä vähemmän.

Alkoholin aiheuttama rasvamaksa paranee, kun lopettaa alkoholin käytön ja elintavat korjaantuvat. Pitkälle edennyt maksakirroosi ei parane täysin juomisen loputtua, mutta maksan toiminta voi silti kohentua.

Ylipaino voi pahentaa tilannetta. Oluet, siiderit, lonkerot ja limuviinat ovat kaloripommeja, ja niiden nauttiminen lisää entisestään rasvamaksan riskiä.

Hallituksen aikeet alkoholilakien höllentämiseksi ovat askel väärään suuntaan.

Alkoholista johtuvat maksasairaudet ovat työikäisten miesten tavallisin kuolinsyy."

– Hallituksen esitykset tulevat lisäämään alkoholimaksasairauksia, jotka edelleen ovat suomalaisten työikäisten tavallisin kuolinsyy miehillä ja toiseksi tavallisin naisilla. Alkoholin saatavuuden lisääminen ja väkevien oluiden tuominen elintarvikeliikkeisiin lisäävät kulutusta. Ainoat tutkimuksissa osoitetut tavat vaikuttaa alkoholihaittoihin perustuvat saatavuuden rajoittamiseen, hinnoitteluun ja mainonnan rajoittamiseen, sanoo HYKS:n gastroenterologian klinikan ylilääkäri, professori Martti Färkkilä.

Byrokratian purkamisesta tulevan laskun maksavat kaikki veronmaksajat.

– Lisääntyvät alkoholihaitat aiheuttaisivat merkittäviä kustannuksia lääke- ja hoitokustannusten lisääntymisen ja sosiaali- ja terveyspalvelujen kasvavan tarpeen seurauksena.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu