Puheenaihe

Ex-natsijohtaja Holappa HU:n haastattelussa: Vastarintaliike valmis vieläkin rajumpiin tekoihin

Esa Holappa irrottautui SVL:n toiminnasta 2013. Hän kertoo kokemuksista äskettäin julkaistussa kirjassaan "Minä perustin uusnatsijärjestön".

Velda Parkkinen / Into Kustannus

Suomen Vastarintaliikkeen mielenilmauksessa Helsingin Asema-aukiolla tapahtunut pahoinpitely ja siitä seurannut kuolema ei yllättänyt entistä natsijohtaja Esa Henrik Holappaa.

Suomen Vastarintaliikettä perustamassa ollut ja sen ensimmäisenä johtajana toiminut Holappa kertoo Helsingin Uutisille seuranneensa viikonlopun uutisointia tiiviisti.

– Olen järkyttynyt tapahtumista. Tämä ei yllättänyt minua, vaan oli oikeastaan pahin pelkoni. Osasin odottaa, että näin voisi joskus tapahtua, Holappa kertoo.

Holappa tietää, mistä puhuu, sillä hän on avoimesti kertonut omistaneensa 15 vuotta elämästään rotuvihalle. Hän ehti toimia uusnatsistisen Vastarintaliikkeen johtajana neljä vuotta, ennen kuin loppuvuodesta 2013 erosi liikkeestä ja sen jälkeen hylkäsi koko aatteen.

– Tämä tapahtuma osoittaa Vastarintaliikkeen väkivaltapotentiaalin. Vaikka liikkeestä ei ehkä ole mittavaa yhteiskunnallista vaaraa, on siitä silti vaaraa yksittäisille ihmisille.

Holappa kertoo pohtineensa jo viime vuonna Jyväskylässä sattuneen välikohtauksen jälkeen, mitä seuraavaksi tapahtuu. Vastarintaliikkeen järjesti tuolloin kaupungissa mielenosoituksen, jossa hyökättiin kolmen ihmisen kimppuun.

Muutamaa vuotta aiemmin liikkeen aktiivia syytettiin Jyväskylässä tapahtuneesta kirjastopuukotuksesta, joka tapahtui Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuudessa.

– Jo viime vuonna mietin, mitä seuraavaksi tapahtuu. Tässä nähtiin vastaus. 

Holappa uskoo, että Vastarintaliike on valmis vieläkin rajumpaan toimintaan.

– Kun seuraa järjestön viestintää, niin mikään ei ole poissuljettua. Onko liike valmis vieläkin radikaalimpiin tekoihin? Vastaukseni on kyllä. Heidän näkökulmastaan natsitaistelussa kaikki on sallittua, Holappa luonnehtii.

Hän kertoo myös seuranneensa huolestuneena liikkeen aktiivien ja kannattajien kommentteja sosiaalisessa mediassa. Ne ovat olleet vähätteleviä.

– En usko, että Vastarintaliike vetäytyy kuoreensa, vaan se pyrkii jatkamaan toimintaansa aiempaan tapaan.

Vastarintaliikkeessä on Holapan arvion mukaan noin 60–70 aktiivista jäsentä ympäri Suomea. Valtaosa jäsenistä on 18–26-vuotiaita.

– Nyt on äärimmäisen tärkeää, että asioista keskustellaan ja osoitetaan, että rotuvihaa ei hyväksytä. Kaikkien eduskuntapuolueiden pitäisi se osoittaa.

Holappa ei ota kantaa siihen, pitäisikö järjestäytynyt rasismi kieltää lailla.

– Se on poliitikkojen ja päättäjien asia.

Esa Holappa

Esa Henrik Holappa oli perustamassa Suomen Vastarintaliikettä. Hän oli liikkeen virallinen johtaja neljä vuotta.

Marraskuussa 2013 Holappa erosi Vastarintaliikkeestä, ja seuraavana vuonna hän hylkäsi koko aatteen. Nykyään Holappa on naimisissa kiinalaisen vaimonsa kanssa.

Toukokuussa 2016 Holappa julkaisi muistelmakirjan Minä perustin uusnatsijärjestön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Asema-aukion kuolema: Poliisi ei aio muuttaa käytäntöjä mielenilmauksista19.9.2016 11.12
Poliisi ottanut yhden henkilön kiinni Asema-aukion pahoinpitelystä –­ tutkitaan törkeänä kuolemantuottamuksena18.9.2016 15.55
Kuva: 28-vuotiaana kuolleen Jimin muistoa kunnioitetaan Asema-aukiolla – "Me emme suostu pelkäämään"18.9.2016 10.22
Johtiko Vastarintaliikkeen välikohtaus kuolemaan Helsingissä? – Poliisi vaitonainen tapahtumista17.9.2016 16.06
Viestimet: Jimi Karttusen kuolemasta epäilty teki itse ilmoituksen – kova rikostausta19.9.2016 14.57
Poliisi vahvistaa: Nuoren pahoinpitelijä osallistui Vastarintaliikkeen mielenilmaukseen18.9.2016 16.21

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu