Sirkus Finlandian hevoset ovat taiteilijapersoonallisuuksia

Sirkus on hyvin kansainvälinen työyhteisö. Unkarilainen Gabi Donnert harjoitti hevosiaan ennen illan näytöstä. Valkoinen Haan hiukan hermoili, Rino ja ja Khairo olivat tyynempiä.

Sauvo Jylhä

Ignat Ignatov on Sirkus Finlandian matkassa kahdeksatta vuotta. Mukana ovat myös vaimo ja tyttäret Maria (kuvassa) ja Sofia.

Sauvo Jylhä

Sirkuskylä nousee tehokkaasti sen jälkeen kun karavaani on aamuvarhain letkassa saapunut uudelle paikkakunnalle. Rankka kiertue asettaa vaatimuksia myös eläinten hoidolle. Tänä vuonna Sirkus Finlandiassa on hevosia, koiria ja lintuja.

Bulgarialaisen Ignat Ignatovin (47) hoidossa ovat hevoset Poder, Voltan, Juni Elmar XII ja Frosty. Ignatov on Sirkus Finlandian mukana kiertueella jo kahdeksatta vuotta.

– Hevoset ovat aluksi kuin pieniä lapsia, ne ilmaisevat kehon kielellään, että he eivät nyt tee mitään. Koulutusta ei voi kiirehtiä, pitää edetä hellävaraisesti, sanoo Ignatov, jonka mukaan hepat ovat kaikki luonteeltaan erilaisia. Jokunen draama-queen saattaa osua joukkoon.

– Juni voi hiukan olla sellainen, naurahtaa Ignatov ja kertoilee kuinka hevosen pasmat kerran menivät hetkeksi sekaisin, kun katsoja oli heittänyt takkinsa maneesin reunalle. Juni kiersi pyöreän maneesin rinkiä, osui takin kohdalle ja säpsähti, että mikäs tuo nyt on!

– On normaalia että esitystilanteet stressaavat eläintäkin, hevoset kun eivät käy mitään koulua ja opettele, että mikä on homo sapiens, sanoo Ignatov ja lisää, että eläimet tottuvat yleisöön pikkuhiljaa. Salamanvalojen räiskeestä ne eivät pidä, mutta tottuvat ajan kuluessa siihenkin.

Palkkioina maistuvat erityisesti porkkananpalat.

Nauttivatko hevoset sirkuselämästä?

– Kyllä minusta tuntuu, että nauttivat. Eläimistä pidetään hyvää huolta.

Maneesissa hevosiaan illan esitykseen harjoitutti myös englantilainen Latoya Donnert unkarilaisen isänsä Gabi Donnertin kanssa.

– Nämä ovat Khairo, Rino, Haan ja pikkuponi on Leo. Kyllä ne nauttivat esiintymisestä, ei niitä muuten saisi mitään tekemään.

– Hevoset ovat myös tottuneet matkustamaan. Meillä on erittäin hyvät uudet kuljetusvaunut, sanoo Latoya Donnert.

Donnertien tukikohta on Englannissa. Laivamatka sinne kestää kolme päivää. Sirkus Finlandiassa he ovat esiintyneet myös neljä kertaa aiemmin, ensimmäisen kerran 1995.

Sirkustyö on elämäntapa, joka usein kulkee suvussa sukupolvelta toiselle. Ignat Ignatov toteaa olevansa tässä poikkeus, suvussa ei ole ollut sirkuslaisia. Gabi Donnertin sen sijaan kerrotaan olevan kuudennen polven sirkuslainen.

Sirkustyö on fyysistä. – Kello on vasta yksi ja tässä on jo yli 10 000 askelta, Ignatov osoittaa askelmittaria ranteessaan.

Ja harjoitukset ja esitykset ovat vielä edessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Tanja Niemi-Laurila kuva
Tanja Niemi-Laurila