Asuminen

Helsingin ongelma-asunnot vihdoin lähes myyty – "Kruunuvuorenrannalle ei käy Viikinmäet"

HITAS  Hintasäänneltyjen hitas-asuntojen myynti on erityisesti muutamissa kohteissa Helsingissä takkuillut viime vuosina pahasti.

Nämä Kruunuvuorenrannan hitakset valmistuvat tammikuussa. Kesällä viikoittaisissa asuntonäytöissä oli hiljaisempaa. - Näytöissä on ollut taas 5-15 katsojaa joka kerta, sanoo työnjohtaja Mika Salo Skanskalta. Erityisen paljon ihmiset ovat olleet kiinnostuneita jylhien kalliomaisemien säilymisestä.

Sanna Jompero

Viikinmäen jopa ongelmaksi muodostuneet hitas-asunnot on saatu lähes kaupaksi. Myymättä on enää seitsemän asuntoa kahdesta taloyhtiöstä.

– Kaksioita on enää tarjolla, mikä on yllättävää, koska ilmeisesti ihmiset ovat lähteneet hakemaan kolmioita, toteaa Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimiston (ATT) myyntipäällikkö Janne Paasimies.

Asuntoja kahdessa taloyhtiössä on yhteensä 82.

Lähes kaupungin murheenkryyniksi muodostuneet Viikinmäen hitasasunnot ovat olleet kaupan jo kolmatta vuotta. Myynnin edistämiseksi kaupunki on turvautunut ale-kampanjoihin eli tarjonnut ostajille jopa vuoden yhtiövastikkeita ilmaiseksi. Puolet asunnon hinnastakin on voinut maksaa vuoden kuluttua ostohetkestä.

Paasimiehen mukaan pääsyy myynnin takkuamiseen on ollut yleisesti suossa rämpinyt asuntokauppa, joka on jo osoittanut vilkastumisen merkkejä.

– Toki olemme olleet huolissamme. Tämä on ollut täysin poikkeuksellista ja liittyy ehkä asuntokaupan hyytymiseen. Nyt asuntoesittelyssä käy taas ihmisiä.

Yksi syy Viikinmäen asuntojen nihkeään myyntiin on asuntojen korkea neliöhinta. Asuntojen neliöhinta on keskimäärin yli 4 000 euroa, kun esimerkiksi nosteessa olevasta Kruunuvuorenrannasta hitasasunnon saa keskimäärin 3 300 euron neliöhintaan.

– Paikka on haastava rakentaa, koska talot rakennetaan kallion päälle, Paasimies perustelee Viikinmäen hintoja.

Kruunuvuorenrannassa jo valmiissa taloissa ei ATT:llä myymättömiä hitasasuntoja ei enää ole. YIT kauppaa vielä omaa, vuoden alussa valmistunutta hitas-kohdettaan.

Paasimies on toiveikas, ettei ATT:n asunnoille ei käy "Viikinmäet".

– Olettaisin, että asuntojen valmistumiseen mennessä kaikki on myyty. Kaksiot ja kolmiot menivät jo hyvin kaupaksi. Isompia huoneistoja on vielä tarjolla.

Asunnot valmistuvat Koirasaarentien alkupäähän eli kauaksi rannasta. Mahdollisesti myöhemmin hitasasuntoja valmistuu myös rannan tuntumaan.

Kruunuvuorenrannassa ale-kampanjoita ei ole tarvittu.

Ale-kortti jouduttiin ottamaan käyttöön myös Myllypurossa."

Entä onko Kruunuvuorenrannan siltapäätös nostanut alueen vetovoimaa ja lisännyt kiinnostusta asuntoihin?

–  Aikaisemmin silta nousi joka kerta asiakkaiden kanssa keskusteluun. Nyt keskustelua ei niinkään tarvitse enää käydä, koska ratkaisu on jo tehty. Toki päätös helpottaa asiaa. Alueesta tulee houkuttelevampi, Paasimies sanoo.

Skanskan työnjohtajan Mika Salon mukaan keskustelu siltahankkeesta nousee asuntoesittelyissä edelleen puheenaiheeksi. Erityisen kiinnostuneita ostajat ovat olleet alueen luontoarvojen ja takapihalta avautuvien jylhien kallioiden säilymisestä.

– Ympärillä olevna luonnon säilyminen kiinnostaa.

Viikinmäessä kulutettu ale-kortti jouduttiin ottamaan käyttöön myös Myllypurossa. Nyt puutaloalueelle Myllykallioon rakennetut hitakset on saatu myytyä, mutta vielä viime vuonna niitä myytiin samoin ehdoin kuin Viikinmäessä.

Viikinmäessä 46-neliöisen kaksion velaton hinta on reilut 220 000 euroa. Kruunuvuorenrannassa 56-neliöisen on kaksion saa 196 000 eurolla. Myllypurossa kerrostalokaksio myytiin 186 000 euron hintaan.

Hitasta on viime vuosina myös arvosteltu aikansa eläneensä ja puhuttu jopa järjestelmän purkamisesta. Hitasasunnoissa asuu tavallista enemmän lapsiperheitä.

Hitaksia tulee lähivuosina nousemaan edelleen muun muassa Kalasatamaan ja Jätkäsaareen eli alueille, joilla asuntojen hinnat karkaavat helposti käsistä.

Hitaksen rinnalle on tullut hämmennystäkin herättänyt puolihitas. Ensimmäiset ATT:n puolihitakset valmistuvat Malminkartanoon keväällä 2018. Toisen rakennusyhtiön puolihitaksia on tulossa Siltamäkeen.

– Puolihitasta tulee alueille, jotka eivät ole niin haluttuja eli alueille, jotka eivät yksityisiä rakennusliikkeitä välttämättä niin kiinnosta, Paasimies selvittää.

Puolihitaksen ajatuksena on, että asunto myydään hintasäädeltynä vain asunnon ensimmäiselle asukkaalle. Tämän jälkeen asunnon saa myydä eteenpäin haluamaansa hintaan.

Hitakset puolustavat kohtuuhintaista asumista

Hitas on Helsingissä käytössä oleva asuntojen hinta- ja laatutason sääntelyjärjestelmä.

Sen tarkoituksena on tuottaa kohtuuhintaisia asuntoja.

Markkinahintoja alemman hintatasonsa vuoksi asunnot menevät hyvin kaupaksi etenkin kalliilla alueilla.

Asunnoilla on 30 vuoden hintakatto. Sen jälkeen sääntely poistuu ja asunnon saa myydä vapaaseen hintaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Kruunuvuorenrannassa asutaan jo – "Aika paljon haastavampaa kuin osasin odottaa"23.11.2015 18.15
Tässä on Helsingin uusin jättisilta – Hintalappu: yli 25 loton jättipottia15.2.2016 18.47
Hitas-asuntojen hakua uusitaan Jätkäsaaressa – kolmiot ja sitä suuremmat lapsiperheille20.12.2015 07.48
Hitas-katteet järkyttävät asuntopäättäjää – ”Tämä täytyy selvittää!”4.2.2015 15.53
Pääseekö Helsingin jättisiltaa yöllä taksikyydillä, kun ratikka ei kulje? Näin sanoo projektipomo2.9.2016 09.57
Hitas-asunnoista miljoonavoittoja rakennuttajille4.2.2015 06.00
Kauppa tökkii – kaupunki avasi uuden palvelun hitas-asunnoista13.5.2014 12.30
Hulppeat hitas-asunnot eivät kiinnosta ostajia15.2.2013 10.07

Etusivulla nyt

Uusimmat: Asuminen

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu