Puheenaihe

Lapsiasiavaltuutettu ääriliikkeiden nujertamisesta: "Suomi on vuosia myöhässä"

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila.

Arkisto / Marjaana Varmavuori

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila vaatii hallitukselta ja eduskunnalta päätöksiä, joilla lisätään nuorisotyöntekijöitä kouluihin, vahvistetaan opettajien kykyä demokratiakasvatukseen sekä palautetaan laajempana niin sanottu koulupoliisitoiminta.

– Suomalaisten nuorten valmius laittomien keinojen käyttöön on ollut selvässä kasvussa. Tämä on ollut tiedossa useita vuosia.

– Suomessa laittomien keinojen käytön kasvu on ollut muihin Pohjoismaihin verrattuna selkeästi suurempaa, Kurttila toteaa.

Hän muistuttaa, että Suomessa nuoret maahanmuuttajakriittiset koululaiset suhtautuvat väkivallan käyttöön kaikkein vähiten kielteisesti verrattuna muihin oppilasryhmiin sekä Suomessa että Euroopassa.

Kurttilan mukaan päätöksentekijät tekevät virheen, mikäli he eivät uskalla kohdata nuorten keskuudessa olevaa ääriajattelua. Valtiovallan toimet kohdistuvat hänen mukaansa jälkijättöiseen reagointiin.

– Laittomaan toimintaan valmiiden nuorten selittävänä tekijänä ei ole niinkään kotitausta tai syrjäytyminen, vaan oleellinen tekijä liittyy oppilaiden kiinnittymiseen kouluun.  Laittomiin keinoihin valmiit nuoret eivät luota kouluun, heidän suhteensa opettajiin on huono ja he eivät koe voivansa vaikuttaa koulun sääntöihin.

– Ääriajatukset on kohdattava lasten ja nuorten maailmassa ennen kuin niistä rakentuu aikuisten maailmassa liikkeitä ja verkostoja. Tässä Suomi on myöhässä vuosia, Kurttila päättää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu