Puheenaihe

Auerin kirjassa tyrmäävä kansi: Poseeraa kuolleen miehensä ja lastensa kanssa – näin kustantaja perustelee

AUER Anneli Auerin uusimman kirjan kannessa on kuva Auerin kolmesta lapsesta ja edesmenneestä miehestä.

Anneli Auerin kirjan kannessa Auer poseeraa lastensa ja miehensä kanssa. Kuva on otettu Teneriffan lomamatkalta vuonna 2006 eli muutamaa kuukautta ennen kohtalokasta yötä, jolloin miehensä Jukka S. Lahti surmattiin.

Into Kustannus

Anneli Auer jaksaa hätkähdyttää. Tällä kertaa uuden kirjansa kansikuvalla.

Murhasyytteistä vapautettu Auer kiertää parhaillaan markkinoimassa uutta kirjaansa, Murhalesken muistelmat, jonka kannessa esiintyvät Auerin lisäksi hänen edesmennyt miehensä sekä kolme lapsista.

Kannen kuvassa perhe on lomamatkalla Teneriffalla lokakuussa 2006. Kuvattavat istuvat kasvot yhtä lasta lukuun ottamatta kohti kameraa.

Myös itse kirja alkaa lomatunnelmien kuvailulla. Loma oli Auerin mukaan "Entisen elämän viimeinen täysin onnellinen muisto". Tämän jälkeen kaikki muuttui. Joulukuussa perheen asunnossa tapahtui koko Suomea järkyttänyt veriteko, kun perheen isä Jukka S. Lahti surmattiin kotonaan.

Kirjan kansi on hämmentävä, suorastaan kylmäävä, kun tietää, mitä kaikkea joulukuisen yön tapahtumista seurasi.

Kirjan kustantaja Jaana Airaksinen Into Kustannuksesta, onko moraalisesti ja juridisesti oikein julkaista kannessa alaikäisten ja paljon kokeneiden lasten kuvia?

– Pohdimme erittäin syvällisesti asiaa. Pitkällisen pohdinnan jälkeen päätimme, että julkaisemme kuvan. Konsultoimme myös juristejamme asiasta. Saimme heiltä vastauksen, että jos kuvan esittäminen olisi ollut omiaan aiheuttamaan lapsille kärsimystä, siinä tapauksessa kuvaa ei olisi julkaistu.

Kannen kuvaa puoltaa Airaksisen mukaan myös kuvaamishetkestä kulunut aika.

– Lapset ovat niin suuria, ettei heitä voi tunnistaa kuvasta. Esimerkiksi silmien peittäminen olisi luonut kuvaa salailusta, jolle ei olisi ollut perusteluita.

Jokainen katsoja tulkitsee kannen kuvaa Airaksisen mukaan omalla tavallaan.

Yksi kuvan viesteistä on osoittaa, että Auer on käytännössä menettänyt murhaepäilyn ja sitä seuranneen oikeudenkäyntien kierteen aikana jokaisen kuvassa näkyvän perheenjäsenensä. Kansi puoltaa Airaksisen mukaan kirjan sisältöä.

– Kansia pohditaan aina hyvin tarkkaan. Kirjalla täytyy olla kansi, joka vastaa sisältöä. Tässäkin tapauksessa kansi kertoo siitä, mitä kirja sisältää.

Kansikuvassa on perheen neljästä lapsesta kolme, koska lapsista vanhin otti kuvan.

Kuvan ottamisen hetkellä lapset olivat alaikäisiä. Airaksisella ei ole tietoa, oliko Auer kysynyt lupaa lapsiltaan kuvan julkaisuun.

– Anneli Auerin kanssa olemme sopineet että kuva on kirjan kannessa.

Kuolemaan johtanut veriteko tapahtui perheen asunnossa vuonna 2006. Vuonna 2009 Aueria alettiin epäillä miehensä murhaajaksi ja hänet vangittiin. Lapset sijoitettiin kodin ulkopuolelle.

Satakunnan käräjäoikeus tuomitsi Auerin elinkautiseen vankeuteen miehensä murhasta vuonna 2010. Vaasan hovioikeus vapautti hänet murhasyytteestä alkuvuonna 2015.

Tapausta on puitu oikeusasteissa useampaankin kertaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Anneli Auer palasi kotikaupunkiinsa – "Minne muualle olisin mennyt?"20.9.2016 21.15
Himottaako Anneli Auerin murhakirja? Varaudu ainakin kuukauden jonotukseen16.9.2016 14.06
Anneli Auer ei ole tyytyväinen – STT: Hakee lisää korvauksia13.9.2016 14.26
Anneli Auer saa 545 800 euroa – IS: Näin Suomen historian suurinta korvausta perustellaan8.9.2016 08.21
Anneli Aueriin liittyvät urkintakäräjät alkoivat Helsingissä – näin syytetty poliisi puolustautuu5.9.2016 15.11

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu