Yksinäisyyden kierre kurjistaa suomalaisia – "Jos katoaisi maailmasta, kukaan ei huomaisi"

Kuvituskuva.

Päivi Tuovinen

Vanhempien luona asuvat aikuiset ja nuoret yksinhuoltajat tuntevat olonsa yleisesti ottaen kaikista yksinäisimmäksi, todetaan tuoreessa selvityksessä. Diakonia-ammattikorkeakoulun erityisasiantuntijan, dosentti Sakari Kainulaisen tutkimuksen mukaan yksinäisyydellä on suora yhteys elämänlaatuun, eli koettuun hyvinvointiin ja terveyteen.

Kainulaisen mukaan perherakenne vaikuttaa selkeästi yksinäisyyteen. Parisuhde vähentää yksinäisyyttä selvästi etenkin miehillä.

– Miehet ovat selvästi tyytyväisempiä parisuhteeseensa kuin naiset. Tämä vähentää yksinäisyyden tunnetta ja lisää tyytyväisyyttä, Kainulainen sanoo tiedotteessa.

Vanhempien luona asuvien nuorten aikuisten yksinäisyyden tunne voimistuu iän myötä.

– Jokainen ikävuosi kotona tuo lisää yksinäisyyttä ja pahaa oloa.

HelsinkiMission mukaan sosiaalisten kontaktien puute myös kerää muita ongelmia. Järjestön mukaan huono-osaiset ovat usein yksinäisiä, ja toisaalta yksinäisyys lisää huono-osaisuutta.

Arviolta 400 000 suomalaista tuntee ainakin ajoittain itsensä yksinäiseksi, järjestö kirjoittaa tiedotteessaan.

Kainulaisen mukaan ystävyyssuhteet ovat tärkeimmillään noin 20-vuotiailla. Kyselyn vastaajat, jotka ilmoittivat olleensa lapsena ja teininä yksinäisiä, olivat sitä myös keski-iässä.

Tutkijan mukaan yksinäisyyttä on kahdenlaista. Sosiaalinen yksinäisyys johtuu ystävien puutteesta, ja emotionaalisesti yksinäinen kokee yksinäisyyttä ihmiskontakteistaan huolimatta.

Jälkimmäisessä tilanteessa tulisi pohtia myös omaa roolia, Kainulainen katsoo.

– Toiminko jotenkin niin tai asetanko rajoja liian korkealle, että ihmissuhteet eivät ole tyydyttäviä. Ehkä kannattaisi myös pohtia sitä, mikä muu asia tuo mielihyvää kuin ihmissuhteet ja voisiko sitä puolta elämässään voimistaa, jolloin katse ei ainakaan ensimmäisenä kohdistuisi yksinäisyyden voittamiseen, hän sanoo.

Kainulaisen tutkimus pohjautuu Helsingin Sanomien viimesyksyisen kyselyn aineistoon, ja se on julkaistu Juho Saaren toimittamassa kirjassa Yksinäisten Suomi.

Kirjassa on artikkeli myös HelsinkiMissiossa tutkijana työskentelevältä Hanna Falkilta ja järjestön entiseltä tutkimus- ja kehitysjohtaja Henrietta Grönlundilta.

– Yksinäisyys tuntuu siltä, että jos katoaisi maailmasta, kukaan ei huomaisi, kuvailee eräs kirjaan haastateltu henkilö yksinäisyyden tunnetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Kiira Koskela kuva

Kiira Koskela