Puheenaihe

Presidentti Halonen äärioikeiston vastaiseen mielenosoitukseen – toinenkin vastaprotesti Helsinkiin

Lauantaisen rasismia ja fasismia vastustavan mielenilmauksen taustavoimissa on samoja ihmisiä, jotka järjestivät 15 000 ihmistä koonneen mielenilmaukseen Helsingissä 2015 kesällä. Tuolloin protestin siemen oli perussuomalaisten kansanedustajan Olli Immosen sotaisa Facebook-kirjoittelu.

Arkistokuva

Lauantaille on muodostumassa Helsinkiin todellinen mielenosoitusten suma. Tähän mennessä Kansalaistorille ja sen läheisyyteen on ilmoitettu kokoontuvan kaksi vastakkaista mielenosoitusta.

Toinen mielenosoituskulkueista on liikkeellä fasismia ja rasismia vastaan – ja toinen puolestaan on Suomi Ensin -ryhmäläisten järjestämä vastamielenosoitus.

Fasismia ja rasismia vastustavan Peli poikki – rikotaan hiljaisuus -mielenosoituksen järjestäjien mukaan paikalle saapuu puhujaksi muun muassa presidentti Tarja Halonen. Mielenosoitukseen on Facebookissa kertonut osallistuvansa lähes 9 000 henkeä.

Mielenosoituksen taustavoimissa on useita kansalais- ja ihmisoikeusjärjestöjä ja samoja henkilöitä, jotka järjestivät kesällä 2015 Meillä on unelma -mielenosoituksen samalla paikalla.

Tapahtuman taustavoimiin kuuluva Aleksi Pahkala kertoi Ylen uutisille, että tavoitteena on osoittaa ihmisille rasismin ja fasismin vastustamisen olevan jokaisen asia ja oikeus, ja että siihen pitää jokaisen ihmisen puuttua.

– Se myös pitää saada tuonne päättäjille tiedoksi, että se on yksinkertainen 'ei', ja ei mitään muttia, sanoi Pahkala Ylelle.

Pahkalan mukaan järjestöistä mukaan on tulossa muun muassa Amnesty, Greenpeace, partiolaiset sekä eri vammaisjärjestöjä ja rauhanjärjestöjä. Mielenosoittajat aikovat pitää ääntä muun muassa pilleihin viheltämällä, mihin viittaa myös mielenilmauksen nimi.

Poliittisten puolueiden tunnuksia järjestäjät eivät tilaisuuteen halua.

Kesällä 2015 mielenosoitukseen osallistui noin 15 000 ihmistä. Ilmoittautuneita oli yli 22 000.

Poliisille on ilmoitettu myös toisesta vastamielenosoituksesta, jonka järjestää Rajat kiinni -ryhmä. Tämä salamamielenositus on laitettu pystyyn "vasemmiston väkivaltaa ja suurpääoman valhemedian vihakampanjaa vastaan".

Mieltä osoitetaan ja puheita pidetään Rajat kiinni -ryhmän protestissa lauantaina kello 12 Kolmen sepän patsaan luona. Paikalle ovat tulossa puhumaan muun muassa runsaasti sosiaalisen median huomiota saanut Susanna Kaukinen.

Näiden kolmen mielenosoituksen lisäksi Helsingissä pidetään kaksi muutakin mielenosoitusta, joiden aiheina on Turkin Syyriaan suuntautuneen hyökkäyksen vastustaminen ja perinteisen avioliiton puolustaminen.

Lue myös: Tätä reittiä mielenosoittajien kulkue etenee

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu