Hyvinvointi

”Elämä ei lopu lapsettomuuteen” – Mirva, 33, irrottautui kivusta, epätoivosta ja pelosta, että oma mies jättää

LAPSETTOMUUS Mirva Suomilammi pääsi kivuista, mutta menetti kohdun. Rakkautta saavat nyt kodittomat koirat.

– Odottakaahan, kun pääsen sairaalasta, niin mopo karkaa käsistä, Mirva Suomilammi päivitti Facebookissa sairaalasta heti kohdun poiston jälkeen. Kaksi viikkoa myöhemmin, tänä lauantaina, hän emännöi kodittomien koirien hyväksi järjestämäänsä hyväntekeväisyyskonserttia Helsingissä. Oma katukoira Minni muutti Mirvan luo kuusi vuotta sitten.

Katri Heinmurto

– Ai, Mirva Suomilammi voihkaisee vedet silmissä lounaspöydässä, kun vatsaa alkaa kouristella.

Hän on juuri kertonut surullisen kohtalonsa, kohtu poistetaan seuraavana päivänä. Kymmenen vuoden epävarmuudelle lyödään sinetti, omia lapsia ei ikinä synny. Vielä vuosi sitten lääkäri kannusti yrittämään lapsia. Elokuussa sairaus paheni ja toivo meni.

Mitähän sitä sanoisi? Kertoisiko, kuinka rankkaa töiden ja päiväkotiarjen aloitus on hoitovapaan jälkeen? Että ehdin itsekin pelätä lapsettomuutta?

Moni vastoin tahtoaan lapsettoman ystävä painiskelee saman hämmennyksen kanssa. Mirvan viesti epäröiville on selvä.

– Ei saa hävetä onneaan lapsettoman edessä, se loukkaa enemmän. Sääliä en kaipaa, sillä elämä ei lopu lapsettomuuteen. Jokaiselle on oma elämäntehtävä, minun kohdallani se ei ole äitiys, sen täytyy siis olla jotakin muuta.

Vaikka Suomilammin näkemys on nyt kirkas, ei se sitä ole aina ollut. Vuosiin sairauden selviämisestä nykyhetkeen on mahtunut fyysistä ja henkistä tuskaa, epävarmuutta, lapsiperheiden välttelyä, toisten keskenmenojen toivomista, pelkoa siitä, että mies jättää, jos lapsia ei tule, vakuuttelua itselle ja toisille, ettei pidä lapsista. Ja ”pirkkaniksejä”, kun on jollekin mennyt kertomaan, että lastensaanti voi olla vaikeaa.

– Kuumeisesti olen vuosia pohtinut elämäni tarkoitusta – onko lapsettomilla mitään virkaa, Mirva summaa.

Noloimpia – paitsi kysyjälle, myös Mirvalle – ovat olleet tilanteet, joissa sairauden turvottama vatsa tai tupakoinnin lopettaminen ovat saaneet ystävät veikkaamaan synnytyksen laskettua aikaa. Viimeksi niin kävi elokuussa, minkä jälkeen Suomilammi päätti avautua, ensin Facebook-ystävilleen. Kiteytetysti näin hän päivitti:

– Kaapista tulo, vol. 1. Haluan tuoda julkisuuteen, että olen yli kymmenen vuotta sairastanut erittäin ärhäkkää ja kivuliasta adenomyoosia ja endometrioosia ja odotan pääsyä kohdun poistoon. Asia on ollut äärimmäisen kipeä, enkä ole koskaan halunnut kertoa, että minäkin olisin halunnut lapsia, yhden tytön ja yhden pojan, mutta minulta on evätty sairaustaustan takia adoptio-oikeuskin.

Raskauskyselyt loppuivat.

Kaksi päivää leikkauksen jälkeen Facebookissa on kuva sporttimimmi-Mirvasta juoksutapahtumassa kodittomien koirien puolesta. Kohdun poisto oli sujunut hyvin. Ohessa lähtivät loputkin pesäkkeet vatsasta. Kipujen ja epävarmuuden loppuminen synnytti heti tarmoa ennestäänkin energiselle naiselle.

– Kivut jäivät Hyvinkään sairaalan jäteastiaan kohtuni kanssa. Käytän kaikki voimavarani ja rakkauteni nyt sitten näihin katukoiriin!

Kohdun poiston varmistuttua hän hän päätti järjestää hyväntekeväisyysillan katukoirien hyväksi. Esiintymään on lupautunut huippuartisteja, kuten Mira Luoti, Sampo Marjomaa sekä Kana ja Tea.

– Yksi ihminen pystyy muuttamaan maailmaa, jos tarpeeksi uskoo asiaansa. Perustan koirien rescue-talonkin. Samalla saan muuta ajateltavaa. Lapsuudenhaaveistani löytyi vastaus: lapsettomilla on virkansa.

Charity Rock Night, la 24.9. klo 19, Golden Classic Cafe & Bar, Jätkänsaari, Helsinki.

Monitoimi-Mirva

33-vuotias sairaanhoitaja ja kouluttaja, muun muassa Puolustusvoimilla. Mäntsäläläisen ravintola Club Ladyn myynti- ja markkinointipäällikkö.

Kotoisin Porvoosta, asuu Keravalla, mökkeilee Ruotsinpyhtäällä, asunut pitkään Mäntsälässä, jossa yhä Mäntsälän Teatterin kärkinimiä.

Näytellyt kymmenen vuotta useissa päärooleissa, ollut hallituksessa ja vastannut useiden näytelmien lavastuksesta ja tuotannosta.

Perheessä avomies ja katukoirat Minni ja Mortti.

Endometrioosi 18-vuotiaana, leikattu neljästi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Hyvinvointi

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu