Puheenaihe

Vegaaniruoan kokeilu alkaa lokakuussa – Nämä Helsingin päiväkodit ovat mukana

Helsingin kaupungin päiväkodeista kaksikymmentä on mukana vegaaniruokakokeilussa. Kokeiluun osallistuneet päiväkodit on nyt valittu.

Sirkku Aalto / Arkisto

Kahdessakymmenessä helsinkiläisessä päiväkodissa aloitetaan vegaaniruokakokeilu maanantaina 10. lokakuuta. Mukaan kokeiluun on valittu päiväkoteja eri puolilta Helsinkiä. Valinnan perusteena on käytetty viime tammikuussa tehdyn eritysruokavaliokyselyn vastauksia.

Kokeiluun valitut päiväkodit ovat: Flora, Haikara, Isoniitty, Itämeri, Kannelmäki, Kesäheinä, Koralli, Lapinlahti, Linnunlaulu, Masto, Neulanen, Maarianmaa, Munkkivuori, Oulunkylä, Perttu, Pikkusuo, Saniainen, Särki, Terhi ja Tuorinniemi.

Päiväkoti tarjoaa vegaaniruokaa halukkaille vanhempien ilmoituksen perusteella. Vuoden kestävä vegaaniruokakokeilu toteutetaan yhteistyössä Palvelukeskus Helsingin kanssa.

Kokeilun taustalla on kaupunginvaltuuston viime toukokuussa tekemä päätös, että 20 varhaiskasvatusviraston määrittelemässä päiväkodissa tarjotaan kokeiluluontoisesti vegaaniruokavaliota vuoden ajan.

Kokeilun tarkoituksena on selvittää ruokavaliosta aiheutuvien todellisten kustannusten suuruus. Vegaaniruokakokeilu toteutetaan yhdessä Palvelukeskus Helsingin kanssa.

Muissa päiväkodeissa toimitaan vegaaniruoan osalta nykyisen olemassa olevan toimintamallin mukaisesti. Lapsi saa ruoan päiväkodista niinä päivinä, kun ruoka sopii vegaaneille.

Muulloin vanhemmat tuovat pääruoan, jota päiväkodin keittiö täydentää salaatilla, leivällä ja ruokajuomalla. Aamu- ja välipalalla pyritään soveltuvasti tarjoamaan vegaanilapselle sopivaa ruokaa.

Vegaanikokeilun isä: "Pelkona on nyt heikko tiedottaminen kasvisruoasta"

Kaupunginvaltuutettu Leo Stranius (vihr.) teki aloitteen vegaaniruokailun käynnistämisestä Helsingin päiväkodeissa. Nyt Stranius on saanut työvoiton ja ruokakokeilu siis käynnistyy komeasti liputuspäivänä 10. lokakuuta 2016.

– On hienoa, että kokeilu vihdoinkin alkaa, mutta huolenani on kyllä se, kulkeeko tieto vegaanikokeilusta kaikille osapuolille, esimerkiksi lasten vanhemmille tai päiväkotien henkilökunnalle, Stranius pohtii.

– Vaarana voi olla myös se, että vegaaniruokailu jää päiväkodeissa passiiviseksi eli että kasvisruokaa tarjotaan vain silloin, jos sitä osataan kysyä. Vegaaniruokailumahdollisuudesta pitäisi nyt ehdottomasti kertoa kokeiluun osallistuvissa päiväkodeissa avoimesti. Muutoin kokeilusta ei saada irti kaikkia hyötyjä, Stranius korostaa.

Kokeiluun osallistuvissa päiväkodeissa tarjotaan lapsille vegaanista ruokavaliota, joka ei sisällä mitään eläinkunnasta peräisin olevaa kuten lihaa, kalaa, kananmunia, maitotuotteita tai niiden johdannaisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Pitkällisen väännön tulos: Helsinki kokeilee päiväkotilasten vegaaniruokailua16.5.2016 18.47

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu