Makumaailma

"Enää viimeiset änkyrät korahtelee" – Lihaton lokakuu tuli jäädäkseen

KAMPANJAT Lauantaina käynnistyvä ruokatempaus on ollut vahvasti mukana kääntämässä kasvisruokaa valtavirraksi.

Matkoillaan Riku Rantala on toiminut muun muassa sushitarjottimena. Nykyisin Rantalan ja Tunna Milonoffin Docventures tunnetaan eettisen ja kestävän elämäntavan puolustajina. Kuva Madventures-ruokakirjasta.

Tuomas Milonoff

Lihaton Lokakuu patistelee jo neljättä kertaa suomalaisia entistä ympäristöystävällisempään ja eettisempään elämäntapaan. Tempauksen "isät" RikuRantala ja vihreiden Leo Stranius pitävät Lihatonta Lokakuuta edelleen tärkeänä, vaikka viime vuosina yhä useampi on valinnut kokonaan kasvis- tai vegaaniruoan.

– Kasvisruoasta on tullut muodikasta valtavirtaa, mutta silti suomalaiset syövät tilastojen mukaan edelleen ihan törkeän paljon lihaa, jopa enemmän kuin ennen, Stranius huomauttaa.

– Meidän on vaan valmistauduttava tulevaisuuteen, jossa lihasta on luovuttava, Rantala komppaa.

Kaikkien aikojen ensimmäinen Lihaton Lokakuu vuonna 2013 sai alkunsa yhdestä radio-ohjelmassa heitetystä lauseesta ja kasvoi yllättäen massiivisiin mittasuhteisiin.

Docventuresin studiovieras, Luonto-Liiton toiminnanjohtaja Leo Stranius haastoi Tunna Milonoffin ja Riku Rantalan kuukauden lihattomaan ruokavalioon. Nämä tarttuivat haasteeseen ja perustivat FB-tapahtuman, jossa kuukauden mittaan vaihdettiin kokemuksia ja reseptejä. Mukaan ilmoittautui yli 30 000 suomalaista. Kuukausi huipentui ruokafestivaaliin ja yhteisrahoituksella julkaistuun keittokirjaan.

– Meillä oli Docventuresissa silloin ruokateema. Halusimme, että ihmiset alkavat kiinnittää enemmän huomiota valintoihinsa. Haaste jolla oli ympäristölliset, eettiset ja terveydelliset perusteet sopi siihen hyvin, Rantala muistelee.

Rantalan oma ruokavalio muuttui Lihattoman Lokakuun myötä pysyvästi kasvispainotteisemmaksi.

– Lokakuuksi jätän taas lihan ja kalan pois, hän lupaa.

Vaikeimmaksi lihattomuudessa Rantala nimeää lounaat.

– Mitä kauemmas Helsingistä menee, sitä vaikeampaa. Kasvisruoka mielletään vielä usein salaatiksi, eikä siinä ole riittävästi proteiinia ja hiilihydraatteja, että se pitäisi nälkää koko työpäivän.

Vuonna 2014 joukko järjestöjä haastoi Lihattoman Lokakuun viettoon myös ravintola-alan.

– Jotkut lähtivät mukaan, mutta mitään massaliikehdintää siitä ei tullut. Mutta viime vuosina Helsingin ravintoloihin ja ruokakauppoihin on tullut ihan hirveästi kasvis- ja vegaanivaihtoehtoja, Stranius kiittää.

Tänä syksynä Lihattomaan Lokakuuhun valmistautuvat perheenäidit bloggaavat härkisten ja mifujen helpottavan kokeiluvegeksi ryhtymistä. Kasviskokkaamisesta on tullut helppoa.

Saatavuuden lisäksi myös suhtautuminen on muuttunut. Aggressiivisia kommentteja kuulee vain harvoin.

– Enää viimeiset änkyrät korahtelee.

 

 

Tempauksia

Lihaton lokakuu: Lopetetaan lihansyönti tai vähennetään sitä merkittävästi lokakuun ajan.

Vegaanihaaste: Vietetään tammikuu vegaanina. Takana ovat Oikeutta eläimille -yhdistys ja Vegaaniliitto.

Tipaton tammikuu: Raittiusjärjestöjen käynnistämä kampanja.

Hävikkiviikko: Vastustaa syyskuussa ruoan ja ruoka-aineiden tuhlausta.

Kasvisruokamaanantai: Meat Free Mondayn käynnisti Paul McCartneyn perhe vuonna 2009.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Vegaaniruoan kokeilu alkaa lokakuussa – Nämä Helsingin päiväkodit ovat mukana23.9.2016 19.07
Vegaanibuumiin voi osallistua myös kioskinomistajana – Jänöllä jo tuhansia asiakkaita17.9.2016 06.10
Vegaaniruokaa Tallinnassa? T24: Tässä on viisi parasta ravintolaa14.9.2016 19.15
Kontulan vegaanijäätelöt kovassa testissä 17.8.2016 15.14
Helsingin ensimmäinen vegaaninen lippakioski avaa ensi viikolla – pysyy auki syksylläkin11.8.2016 12.22
Ketjuravintolat äkkäsivät markkinaraon – jopa vegaanit himoitsevat mättöruokaa21.6.2016 19.10
Tällä miehellä Lihaton Lokakuu venähti vuodeksi15.10.2014 18.00
Lihaton lokakuu -kasvisruokahaaste palkittiin eläinsuojelutekona8.10.2013 14.09
Katariina Souri löysi uudet ystävät24.2.2015 23.00
Kasvisruokien myynti kasvaa räjähdysmäisesti – Kaupoissa testataan vegehyllyjä3.6.2016 14.05
Alex Nieminen: Kasvisruoka ei enää leimaa hipiksi18.3.2015 20.20
Helsingin paras kasvisruokapaikka on Kalliossa2.3.2015 20.00
Mitäs jos kokkaisit kasvisruokaa? Testaa helppoja arkireseptejä24.2.2014 15.20
Kasvislounas lyö liharuuat ilmastoystävällisyydessä19.11.2013 13.39

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu