Puheenaihe

Pyöräbaanoille etsitään nimiä – Kehäbaana, Viikinbaana, Saaristobaana...?

FILLARIT Pyöräilyn pikateiden valmistuminen on ainakin kahden vuosikymmenen projekti.

Kaupunkisuunnitteluvirasto Helsinki

Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto on julkistanut kartan tulevista pyöräilyn laatukäytävistä eli baanoista, joilla voi sukkuloida ilman turhia pysähdyksiä ympäri kaupunkia.

Virastossa etsitään baanoille nimiä, sillä pohditut nimet ovat vasta luonnoksia. Parilla baanalla on kaksi nimivaihtoehtoa, kuten Kehäbaanalla, joka voisi olla myös Malminbaana.

– Ensin baanoja nimettiin ilmansuuntien mukaan, mutta nyt kun verkostokin on laajentunut ja koskee koko pääkaupunkiseutua, niin ollaan mietitty paikkoja ja alueita, kertoo kaupungin pyöräilykoordinaattori Reetta Keisanen.

Kaupunkilaiset voivat kommentoida nimivaihtoehtoja esimerkiksi Facebookissa Helsinki suunnittelee -sivulla, ja ehdottaa mielestään osuvampia nimiä. Jo kättelyssä nimien pituudesta on huomautettu: voisiko Lentoasemanbaana olla lyhyemmin Lentobaana?

Kauanko sitten menee, että kartassakin näkyvä baanaverkko on valmis?

– Meillä on tavoitetila määritelty vuoteen 2025, mutta siihen ei todennäköisesti päästä. Tavoitteen saavuttamiseksi aikataulussa tarvittaisiin suurempi vuosittainen budjetti, ja ennen kaikkea nykyistä enemmän asialle osoitettua henkilöresurssia. Nykyisillä lähtökohdilla baanaverkon valmistuminen vie ehkä pari vuosikymmentä, vastaa liikenneinsinööri Niko Palo kaupunkisuunnitteluvirastosta.

Baanoja rakennetaan pätkissä. Tällä hetkellä rakenteilla on niin sanottu Pohjoisbaana välille Ratapihantie–Käpylän asema, joka on osa kartassakin näkyvää Pääradanbaanaa. Valmista tulee ensi vuoden syksyllä.

– Keväällä hyväksytyn investointiohjelman mukaisesti Itäbaanaa alettaisi rakentaa 2019 Kulosaaren sillan ja Herttoniemen metroaseman välillä osuudella, Palo kertoo.

– Vuosaaren siltajärjestelyt uusitaan 2017–2018. Tämä osuus on myös osa baanaverkkoa, ja siltajärjestelyistä johtuen se joudutaan rakentamaan tähän väliin.

Ensimmäinen baana keskustan vanhassa ratakuilussa on ollut suuri menestys.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Kartta: Baana katkeaa kahdeksi viikoksi – kulkijat ohjataan kiertoreitille22.9.2016 17.45
"Joukkoliikenne on etusijalla" – näin Helsinki vastaa Pasilan liikennejärjestelyjä haukkuville pyöräilijöille21.9.2016 13.33
Pohjoisbaanan rakentaminen käyntiin16.8.2016 11.00
Baana ylsi uuteen polkijaennätykseen – Helsingissä jo pyöräruuhkia 7.6.2016 11.30
Pakkasta -14 – Baanalla ajoi tänään yhä satoja polkupyöräilijöitä4.1.2016 16.28
Mannerheimintiestä fillariystävällisempi – pyöräkaistat molemmille puolille2.7.2015 12.17
Pyöräily väheni yllättäen Helsingissä – täällä kävi suurin kato3.6.2015 06.20
”Euro pyöräilyyn tuo kahdeksan euron hyödyt” – lisää baanoja Helsinkiin?25.1.2013 11.52
”Pyöräilyn tohtori”: Helsingissä helpotettava pyöräilyä myös kantakaupungissa23.5.2014 13.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu