Puheenaihe

"On ihmisiä, jotka eivät ikinä osta lippua" – näin lähijunien, metron ja ratikoiden pummit selittävät tekosiaan

Jonna Laitinen tarkistaa yleensä noin 250 matkalippua työvuoron aikana. Moni pummilla matkustava ei välitä edes selitellä liputtomuuttaan.

Sauvo Jylhä

Joukkoliikenteen matkalippuja Suomessa tarkastaa 116 HSL:n matkalipuntarkastajaa. Yksi heistä on Jonna Laitinen, joka aloitti työt viime vuoden alussa. Aikaisemmin hän työskenteli konduktöörinä.

– Olen tykännyt työstäni. Saa olla asiakaspalvelutehtävissä, ja jokainen päivä on erilainen. Ajattelin etukäteen, että tarkastajat joutuvat kuulemaan huutelua, mutta matkustajat suhtautuvat pääsääntöisesti myönteisesti tarkastajiin, Laitinen iloitsee.

Aina on niitä, jotka eivät ikinä osta lippua."

HSL:n lipuntarkastajat yhyttivät viime vuonna 101 770 matkustajaa ilman asianmukaista lippua. Yhtä päivää kohti se tekee keskimäärin 278 liputonta matkustajaa.

Pummilla liikkuu Laitisen mukaan kaikenlaisia matkustajia kaikissa liikennevälineissä kaikkina vuorokauden aikoina.

– Aina on niitä, jotka eivät halua ikinä ostaa lippua. He eivät juuri selittele liputtomuuttaan.

– Sitten on niitä, jotka liikkuvat esimerkiksi Vantaan lipulla Helsinkiin. On vaikea sanoa, tehdäänkö niin vahingossa vai tahallaan, mutta lipuntarkastajan kannalta sillä ei ole merkitystä.

Yleisin selitys on, että lippu on unohtunut kotiin tai toisen takin taskuun. Jos matkustajalla todella on voimassa oleva lippu, 80 euron tarkastusmaksun mitätöintiä voi hakea jälkikäteen.

Uskomattomia selityksiä Laitinen ei omien sanojensa mukaan ole saanut kuulla.

– Olen odottanut, että joku tulisi kertomaan, kuinka koira söi lipun tai jotain muuta vastaavaa, mutta ei, hän hymähtää.

Uhkaaviin tilanteisiin Laitinen on joutunut toistaiseksi pari kertaa. Tilanteet ovat kärjistyneet, kun liputon matkustaja on halunnut liikennevälineestä ulos, vaikka hänelle on kirjoitettu maksulappua.

– Kertaakaan emme ole joutuneet turvautumaan voimatoimiin. Turvallisuussyistä tarkastajat liikkuvat aina vähintään pareittain.

Alle 15-vuotiaista matkustajista osa hyödyntää tietoisesti sitä tosiasiaa, ettei heille voi lain mukaan lätkäistä tarkastusmaksua. Viime vuonna tarkastajat kohtasivat 5 311 alaikäistä matkustajaa ilman asianmukaista lippua. Määrä on pysynyt viime vuodet melko vakiona.

– Alle 15-vuotiaalta voidaan yrittää periä matkalipun hinta, mutta usein nuorilla ei ole rahaakaan. Meillä on mahdollisuus myös poistaa liputon alaikäinen matkustaja liikennevälineestä, mutta käytännössä niin ei useinkaan tehdä, jotta mitään ei sattuisi, Laitinen kertoo.

Maksuja eniten junissa

Lipuntarkastajat tarkastivat lipun lähes 4 miljoonalta matkustajalta vuonna 2015.

Tarkastetuista ilman asianmukaista lippua oli 2,69 prosenttia, keskimäärin yksi matkustaja 37:stä. Tarkastusmaksun sai 2,07 prosenttia matkustajista.

Suhteellisesti eniten tarkastusmaksun saaneita matkustajia liikkui VR:n junissa (3,04 %) sekä HSL:n junissa (2,42 %).

Tarkastusmaksuja määrättiin yhteensä 5 624 100 euroa. 51 prosenttia maksuista maksettiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu