Morsian pukeutuu lakanaan

Eipäs paljasteta hääpukua ennen h-hetkeä! Lotta Holman puku syntyi vanhasta pellavalakanasta, johon lisätään sopivasti asusteita. Holma haluaa, että pukua voi käyttää häiden jälkeenkin.

Armi Suojanen

Mitään ei kannata heittää roskiin. Kaikenlainen tilpehööri saa uuden elämän kierrätetyissä vaatteissa.

Armi Suojanen

Kaula-aukko kaartuu kauniisti ja hääpuku istuu mukavasti Lotta Holman ylle. Puku ei ole valkoinen tai edes vaalea. Se on tehty vanhasta pellavalakanasta ja värjätty.

Enempää Outi Karikiven suunnitelmasta ja toteuttamasta puvusta ei oikein voi paljastaa ennen häitä, jotka pidetään 2. huhtikuuta.

– Lähdimme mun tiimalasivartalosta, Holma nauraa ja kertaa hääpuvun suunnittelun alkua.

Hän ei halunnut ylleen valkoista tyllikermakakkua, jota pidetään vain kerran. Holmaa kiinnosti asun monikäyttöisyys ja kierrätysmateriaalien hyödyntäminen.

 

70-luvun valoverhot ovat tyllin korvike.”

Eettisiä ja ekologisia tuotteita myyvän Yalo.fi:n kautta Holma löysi Karikiven Willataren, joka on erikoistunut tekemään vanhasta uutta.

Kun kaksikko oli tavannut ja tutustunut, suunnittelija piirsi ehdotuksensa ja siitä edettiin ensimmäisiin sovituksiin.

– Heti aluksi haluan nähdä persoonan. Se on tärkeää suunnitteluvaiheessa, Karikivi korostaa.

– Joillakin on aika selvät ajatukset siitä, mitä he haluavat. Mutta melko usein käy niin, että piirrän 2–3 versiota puvusta.

Usein Karikiven löytämiin materiaaleihin liittyy jokin tarina, mutta pellavalakanasta hän ei muista, miten se päätyi kangasvarastoon.

Pukuun kuuluu bolero, joka on tehty vanhasta villapuserosta. Pieni myönnytys ”tyllille” on vanhan valoverhon käyttö helmassa.

– Minulle 70-luvun valoverhot ovat tyllin korvike, Karikivi kertoo.

Täyssynteettiset valoverhot ovat hyljeksittyjä, mutta ”risainin” taitaja kehuu varsinkin niiden upeita pitsireunuksia.

Karikivi on tehnyt useita kierrätyspukuja ja jakaa mielellään vinkkejä ylipäätään kierrätysvaatteista. Hän uskoo, että monesti tarvitaan vain ”hoksaamista”, jotta vanhasta keksii tuunata uuden vaatteen.

Toukokuussa häneltä ilmestyy suomen- ja ruotsinkielinen kirja Tahdon - ekologisia hääunelmia, josta hän toivoo häitään suunnitteleville inspiraation lähdettä.

Kirja esittelee hääparin puvut neljänä eri vuodenaikana neljässä eri paikassa Itä-Uudellamaalla. Karikivi vinkkaa samalla, että vihkimisen tai juhlat voi järjestää muuallakin kuin niissä tutuimmissa kirkoissa ja juhlasaleissa. Yksi ehdotus on Sipoonkorpi.

 

Enää täytyy löytää kengät.”

Häävastaanottoa suunnitellessa voi hyödyntää ekologisesti lähiruokaa. Niin tekee myös Lotta Holma, jonka häät vietetään hän isänsä suvun kotimaisemissa Pohjois-Karjalassa paikallisine karjalanpaisteineen, -piirakoineen ja uunissa paistettuine kuhineen.

Häitä on suunniteltu vuoden verran ja h-hetki on lähellä.

– Enää täytyy löytää kengät, Holma huokaa.

Lue myös, millaisia valokuvia morsiamet otattavat nykyisin itsestään muistoksi eli Boudoir kääntää selkänsä pornoilmeille

Käyttäjän Armi Suojanen kuva
Armi Suojanen