Puheenaihe

Jäikö lääkäriaika peruuttamatta, turvapaikanhakija? – Tässä voi olla karu selitys

Syy käyttämättä jääviin hammaslääkäriaikoihin voi asiantuntijan mukaan johtua erilaisesta hoitokulttuurista. – Kuva ei liity tapaukseen.

Essi Harju / Arkisto

Keskustelu turvapaikanhakijoiden peruuttamatta jääneiden hammaslääkäriaikojen hinnasta on tänään vellonut sosiaalisessa mediassa. 

Keskustelu lähti liikkeelle Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksesta, jossa hammaslääkäri valitti peruuttamatta jäävän jopa 30 prosenttia vastaanottokeskusten asukkaille tarkoitetuista ajoista.

Helsingin vastaanottokeskuksen Punavuoren ja Kaarlenkadun vastaanottokeskuksen johtaja Leena Markkanen puolestaan pitää lukua liian suurena.

Nyt asiaan ottaa kantaa Luona Oy:n vastaanottokeskusten lääketieteellinen johtaja Pekka Tuomola. Hänen mukaansa ongelma on todellinen, mutta syyt käytäntöön voivat johtua kulttuurista.

– Tällaiset peruuttamatta jääneet ajat ovat erittäin harmillisia, eikä niitä voi tietenkään puolustella. Syyt siihen voivat olla esimerkiksi siinä, että turvapaikanhakijat ovat niin ahdistuneita ja traumatisoituneita, että heillä ei kerta kaikkiaan ole voimia peruuttaa hammaslääkäriaikaa, Tuomola pohtii.

Toinen selitys voi löytyä erilaisesta hoitokulttuurista.

– Kerran esimerkiksi eräällä asiakkaalla oli niin vaikea hammasvaurio, että se olisi vaatinut kahden hampaan poistamista. Turvapaikanhakija kuitenkin ehdottomasti kieltäytyi poistosta ja halusi, että hampaat hoidetaan muulla tavoin. Tämäkin osoittaa, että hoitoihin suhtaudutaan eri tavoin kuin Suomessa.

Toisinaan myös särkylääkkeet auttavat pahimman hammassäryn ohi – ja kun särky jää taka-alalle, myös jo tilattu lääkäriaika unohtuu peruuttaa.

– Luona Oy:n osalta minulla ei ole käytössä tarkkaa tilastoa peruutusaikojen lukumäärästä, mutta kyllä niitä kieltämättä on runsaasti, Tuomola myöntää. 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Vastaanottokeskus kiistää hammaslääkärin kommentit – "Peruuttamatta jääneet ajat veloitetaan turvapaikanhakijoilta"7.10.2016 09.40

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu