Puheenaihe

Helsingin suurmoskeija olisi kaksi kertaa Tuomiokirkon kokoinen – koko rakennus jopa 18000 neliötä

Helsinki on päättänyt sulkea Hanasaaren voimalan vuoden 2024 loppuun mennessä. Hanasaareen mahtuu voimalan lopettamisen myötä paitsi moskeija myös asunnot 6 000–8 000 uudelle asukkaalle.

Päivi Tuovinen

Sörnäisten rantatien varteen Hanasaareen suunniteltu moskeija olisi alustavien suunnitelmien mukaan pinta-alaltaan kaksi kertaa Helsingin tuomiokirkon kokoinen. Moskeijan yhteyteen tuleva islamilainen monitoimikeskus puolestaan olisi isompi kuin Liikuntamylly.

Hankkeen ydinryhmässä vaikuttava Pia Jardi kertoi suunnitelmista MTV:lle sunnuntaina. Jardin mukaan moskeija olisi noin 3 000 neliötä ja monitoimikeskus noin 15 000 neliötä. Monitoimikeskus sisältäisi muun muassa kulttuuri-, liikunta-, sosiaali- ja koulutustiloja.

Helsingin tuomiokirkossa on parvet mukaan lukien hieman alle 1 500 neliötä ja Myllypuron Liikuntamyllyssä puolestaan noin 12 000 neliötä liikuntatilaa.

Jopa 140 miljoonaa euroa maksavaan hankkeeseen on tulossa rahoitusta ulkomailta ja eri rahoittajatahoja koordinoi Bahrainin valtio.

Pia Jardi vakuutti MTV:n haastattelussa, ettei Bahrain tule millään tavoin puuttumaan moskeijan tai monitoimikeskuksen toimintaan.

Joukko perussuomalaisia ja kaksi kristillisdemokraattien kansanedustajaa jätti Helsinkiin puuhatusta suurmoskeijasta kesällä kirjallisen kysymyksen eduskuntaan. Kysymyksellä halutaan vastaus siihen, miten hallitus varmistaa, etteivät ulkomailta rahoitetut suurmoskeija ja toimintakeskus muodosta uhkaa Suomen sisäiselle turvallisuudelle.

Kansanedustajat nostavat Mika Niikon (ps.) alullepanemassa kysymyksessä esiin myös sen, että monitoimikeskuksen kohderyhminä olisivat erityisesti lapset, nuoret, perheet ja vanhukset, ja palveluita on tarkoitus tuottaa yhteistyössä kaupungin ja muiden toimijoiden kanssa.

Suurmoskeija ja siihen liittyvä keskus pyrkisivät siis aktiivisesti korvaamaan nykyisiä sosiaali- ja sivistyspalveluita siten, että muslimitaustaustaiset käyttäisivät muita palveluita kuin väestö yleensä, tulkitsevat kysymyksen allekirjoittaneet kansanedustajat.

Hanasaaren moskeija, joka alustavissa suunnitelmissa sijoittuisi nykyisen voimala-alueen laajalle parkkipaikalle, on myös saamassa minareetin eli tornin, josta muun muassa rukouskutsut kaikuvat. Pia Jardi totesi Helsingin Uutisten haastattelussa jo keväällä 2015, että "rukouskutsu ei häiritsisi asukkaita sen enempää kuin kirkonkellot".

Nyt Jardi kertoi MTV:lle, että hankkeesta on tarkoitus käynnistää kansainvälinen arkkitehtuurikilpailu ensi vuoden alussa. Tontinvarausesitys on puolestaan määrä saada Helsingin kiinteistölautakunnan käsiteltäväksi jo loppuvuoden aikana.

Korjaus 11.10. klo 9:  Otsikkoa täsmennetty.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

"Ei tonttia suurmoskeijalle" – uusi puolue vastustaa3.5.2016 15.54
Helsinki ei kiirehdi suurmoskeijan kanssa – Kerro mielipiteesi, oliko päätös oikea?3.3.2016 09.40
Kaupunginhallitus myönteinen suurmoskeijalle – ”Kaikille mahdollisuus uskonnonharjoitukseen”12.2.2016 10.27
Tutkija vastustaa suurmoskeijaa – ”Missä opetetaan vähiten islamia, on myös vähiten jihadisteja”16.11.2015 12.47
Moskeija muutti pois Roihuvuoresta – uudet tilat Malmilla7.9.2016 07.30
Imaami väläyttää Ylellä: "Helsinkiin tarvitaan viisi uutta moskeijaa"28.10.2015 08.31
Punavihreät: Suurmoskeijaa kiirehdittävä Helsinkiin4.9.2015 19.10
”Ei ilmaistonttia” – SK: Suurmoskeijan rahoituskuviot edelleen epäselvät13.8.2015 14.52
Jättimoskeijaa suunnitellaan Helsinkiin – ”Rukouskutsu ei häiritse enempää kuin kirkonkellot”27.5.2015 20.10
Helsingin suurmoskeijaa vastustetaan ankarasti – ”tätä voi kannattaa vain seniili tai sosiaalidemokraatti”23.7.2015 07.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu