Vaalikoneemme on nyt avattu!

Viihde

Kiistelty Apulanta-elokuva hyllytetään tänään teattereista – kuka "kusetti" ketä?

Ohjaaja Tuukka Temosen Apulanta-elokuva poistuu tänään elokuvateattereista kiistellyissä olosuhteissa.

Mete Sasioglu

Apulannasta kertova Teit meistä kauniin -elokuva poistuu tänään suurimpien elokuvateattereiden ohjelmistosta.

Syy hyllytykseen on kiista Suomen Elokuvateatteriliiton ja ohjaaja Tuukka Temosen välillä. Riita juontaa juurensa siitä, että elokuvaa alettiin myydä 30 päivää ensi-illan jälkeen Elisa Viihde -suoratoistopalvelussa.

Elokuvan sai siis vuokrattua kotisohville samaan aikaan, kun se yhä pyörii elokuvateattereissa.

– Teimme ennen elokuvan kuvausten alkua Elisa Viihteen kanssa sopimuksen elokuvayhteistyöstä, jossa sovittiin elokuvan digijakelusta noin 4 viikon kuluttua ensi-illasta. Tarvitsimme kipeästi rahaa elokuvan tuotantoon. Tuolloin jopa näytti, että elokuva jäisi toteutumatta, Temonen kirjoitti elokuvan nettisivuilla.

– Emme tuossa vaiheessa uskoneet, että elokuvasta tulee näin puhuttu ja se saa näin paljon katsojia. Moni kotimainen esikoisohjaus on jo pois teattereista neljän viikon jälkeen.

Temosen kirjoitukseen otti voimakkaasti kantaa Suomen elokuvateatteriliiton toiminnanjohtaja Tero Koistinen. Koistinen syytti Temosta valehtelusta tämän väittäessä, että elokuvateatterit aikovat boikotoida elokuvaa.

– Mitään boikottia ei ole olemassa. Teatterit eivät sovi keskenään ohjelmistoistaan, jokainen teatteri päättää täysimääräisesti itse, mitä sen saleissa näytetään ja mitä ei. Joka maanantai tehdään seuraavan elokuvaviikon ohjelmisto markkinatilanteen mukaan. Varmasti ensi maanantaina yksi olennainen elementti markkinatilannearviossa on TMK-elokuvan osalta se, että sitä myydään jo nyt verkkopalvelussa, Koistinen kirjoitti vastineessaan.

– On uskomatonta höpöpuhetta väittää, että kukaan muu päättäisi elokuvateattereiden ohjelmistosta kuin elokuvateatterit itse. Erityisen törkeää valehtelua on väittää, että elokuvateatteriliiton hallitus, joka koostuu elokuvateatterilaisista – puuttuisi kollegoiden ohjelmistoon.

Temonen puolusti digijakelun aloittamista tämän päivän yleisön muuttuneilla kulutustottumuksilla.

– Maailma muuttuu nopeasti ja nopeaksi. Lähes kaikilla viihteen aloilla tuotteen saa ostaa myös digiversiona kotisohvalle (esim. E-kirja), eikä se juurikaan syö kirjan myyntiä.

– Ajattelimme, että tämä on sekä fanituote jo elokuvateattereissa käyneille ihmisille, mutta myös ennen kaikkea palvelu, joka mahdollistaa elokuvan näkemisen niille, jotka eivät jostain syystä elokuvaa pääse elokuvateatteriin katsomaan. Tämä on tasa-arvoista palvelua esimerkiksi niitä ihmisiä kohtaan, joiden kotiseudulla ei ole elokuvateatteria.

Koistisen mukaan Temonen ei kuitenkaan ollut kertonut teattereille digijakelun alkamisesta niin pian ensi-illan jälkeen.

– TMK-elokuvan nettisivuilla kerrotaan, että poikkeuksellisen lyhyt julkaisuikkuna on ollut tiedossa ja tieto on hyvän kauppatavan vastaisesti pimitetty elokuvateattereilta. Kansankielellä tätä kai kutsutaan kusetukseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu