Hyvinvointi

Kaksi kertaa leskeksi jäänyt Salme: ”Juhlapäivinä olen aina yksinäisin”

SENIORIT Kohta alkava joulunodotus ei tuo kaikkien rintaan riemua. Juhlapäivinä moni seniori on täysin yksin.

Töölössä asuva Salme Olmala on asunut kymmeniä vuosia yksin. Vaihtelua yksinäisyyden tunteeseen tuovat mielenkiintoiset matkat.

Päivi Tuovinen

Helsinkiläinen SalmeOlmala, 82, tietää harvinaisen hyvin, millaista on ikääntyä yksin. Hän on jäänyt leskeksi kaksi kertaa ja ollut vuosikausia työpaikkakiusattuna – kaikki kokemuksia, joiden keskellä hän on tuntenut syvää yksinäisyyttä.

– Ensimmäisen kerran jäin leskeksi aivan yllättäen, kun olin 29-vuotias. Tyttäreni oli vasta kaksivuotias, mutta yksin piti selviytyä arkipäivistä. Mitään apua ei yhteiskunnalta silloin 1960-luvulla saanut, Olmala muistelee.

Yksinasumista kesti tuolloin 18 vuotta, kunnes rinnalle löytyi uusi elämänkumppani. Viidentoista vuoden jälkeen aviomiehen vei syöpä – ja Olmala oli taas yksin.

– Niinhän sitä sanotaan, että yksinäisyyteen tottuu, mutta en minä ainakaan ole tottunut. Kaikkein kurjimmalta tuntuvat juhlapyhät, esimerkiksi joulu tai pääsiäinen.

– En ole vuosiin laittanut jouluaterioita tai -koristeita kotiini, kun tuntuu siltä, että se on aivan turhaa.

Vaikka vappua pidetään iloisena karnevaalina, sekään ei Salme Olmalan mielialaa juuri kohota.

– Ei tunnu kovin mukavalta kävellä pitkin Helsinkiä, kun kaikki muut kulkevat kahdestaan ja minä kävelen aivan yksin, hän myöntää.

Työelämässä ollessaan Olmala joutui pitkällisen työpaikkakiusaamisen kohteeksi. Apteekissa työskennelleet työtoverit olivat kateellisia hänen matkaharrastuksesta ja niin vuosia kestänyt kierre oli valmis.

– Silloin olen ehkä tuntenut itseni kaikkein yksinäisimmäksi. Vaikeasta elämäntilanteesta pääsin kuitenkin eroon pitkällä maailmanympärysmatkalla. Siellä en edes ajatellut kiusaajiani, Olmala hymyilee.

Nyt hänen elämässään kuitenkin valoisammalta: Olmala on löytänyt peräti kolme kirjeenvaihtoystävää, joista voisi saada matkaseuraa.

– On minulla silti vielä yksi toive: löytäisinpä vielä jostain rinnalleni sivistyneen ja raittiin miehen, jonka kanssa keskustella – ja matkustella, Olmala paljastaa.

Se toive on Salmen loppuelämän rakkain unelma.

Ikäihmisten yksinäisyys

Suomessa asuu yksin noin 350 000 yli 65-vuotiaista.

Joka kolmas ikäihminen tuntee itsensä ajoittain yksinäiseksi.

Yksinäisyys voi aiheuttaa univaikeuksia, surua ja masennusta.

Asuminen yksin on kalliimpaa ja heikko toimeentulo voi rajoittaa lähtemistä.

Myös ihmisten keskellä voi kokea yksinäisyyttä, jos ihmissuhteet eivät tunnu merkityksellisiltä.

Yksinäisyyttä ei aina voi poistaa, mutta sen käsittelyyn ja sietämiseen voi saada apua.

Lähde: Suomen mielenterveysseura

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Hyvinvointi

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu