Helsinki rakentaa koirille lisää vessoja – "Tavoitteena parantaa yleisten alueiden siisteyttä"

Koirakäymälä Katri Valan puistossa Kalliossa.

Helsingin kaupunki

Agricolanpuistikon koirakäymälä

Helsingin kaupunki

Helsinkiin aiotaan rakentaa lisää koirakäymälöitä. Uusia koirille tarkoitettuja käymälöitä tullaan ottamaan käyttöön ainakin Jätkäsaaressa, Kalasatamassa ja Kalliossa, jossa käymälöitä on jo entuudestaan kolme.

– Kalliossa paikallinen hoitopiiri on antanut palautetta, että niistä on tykätty. Ihmiset eivät tosin välttämättä ole niitä oikein vielä löytäneet, kertoo suunnitteluasiantuntija Kaisu Ilonen rakennusvirastosta.

Ensimmäiset koirakäymälät otettiin Helsingissä käyttöön muutama vuosi sitten. Kallion lisäksi yksi käymälä on sijoitettu Vuosaaren Solvikin puistoon.

Kalasatamaan on tulossa lähiaikoina kolme koirakäymälää. Ne sijoitetaan Kalasatamanpuiston kupeeseen puistoa rakennettaessa. Käymälöiden avaamisajankohdasta tai määristä ei ole vielä tarkempaa tietoa. Yleisten töiden lautakunta hyväksyi Helsingin koirapalveluita koskevan linjauksen kokouksessaan tällä viikolla.

Koirakäymälät ovat pieniä, koirien ulostamista varten rakennettuja hiekka-alueita. Niiden tavoitteena on parantaa yleisten alueiden siisteyttä ja suojella kaupungin kasvillisuutta sekä rakenteita. Käymälöitä kokeillaan erityisesti kaupungin tiheästi asutuilla alueilla.

Käymälän hiekka-alueella on merkkaustolppa, jonka käytöllä lähialueen pensaikkojen ja puiden toivotaan pysyvän paremmassa kunnossa. Käymälässä on myös roskis ja siivousvälineet.

– Koirankakkaongelmasta tulee paljon palautetta. Tämä on yksi keino yrittää ratkaista sitä, Ilonen sanoo.

Lähiaikoina kokeillaan sponsoroitujen kakkapussien jakelua käymälän viereen asennettaviin telineisiin. Hiekkakerros vaihdetaan tarvittaessa, jotta hajuhaitoilta vältytään.

Koirien omistajilta käymälöistä on tullut kahdenlaista palautetta. Osa koiranomistajista pitää tarpeille varattua pientä hiekka-aluetta hankalana, jotta koira tekisi tarpeensa juuri kyseiselle alueelle. Osa omistajista on pitänyt käymälöitä toimivina.

Helsingissä arvellaan olevan 30 000–35 000 koiraa. Kahtena edellisenä vuonna vain 8 000 koirasta on maksettu 50 euron suuruista koiraveroa.

Koiraveron tuotolla ei rahoiteta koirapalveluiden ylläpitoa. Rakennusvirasto järjestää palveluita määrärahojensa puitteissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Sanna Jompero kuva
Sanna Jompero