Huono Äiti -bloggari lohduttaa: Muilla lapsiperheillä ei ole yhtään sen enemmän seksiä

Ruuhkavuodet näkyvät myös seksin määrässä: sitten 70-luvun yhdyntojen määrä on pudonnut Väestöliiton mukaan miltein 20 prosenttiyksikköä.

Johanna Erjonsalo

NÄKÖKULMA Jos on niin väsynyt, ettei jaksa nimeään sanoa, seksikään ei tule mieleen, Sari Helin muistuttaa.

Seksiin liittyy paljon odotuksia ja media antaa kuvan, että heti synnytyksen jälkeen ollaan keittiön lattialla jalat levällään. Suomalaisten lapsiperheiden suurin seksiongelma ei kuitenkaan ole kokeilunhalun puute, kyllästyminen kumppaniin tai ihastuminen toiseen. Suurin ongelma on, ettei seksiä ole.

Tätä mieltä on toimittaja, bloggari Sari Helin. Helin on vastikään kirjoittanut Huonon Äidin seksikirjan yhdessä psykoterapeutti Leena Hattusen kanssa.

Kirjan viesti on selvä: seksi on lapsiperheissä usein kortilla, koska aikakin on kortilla.

– Olemme vähän kuin se lapsuuden lapinmatkojen kuplavolkkari: sisältä sotkuisia ja kattoteline tursuaa yli telttaa, makuupussia, patjaa ja muuta retkinyssäkkää, Helin vertaa.

Lisäksi kaiken yllä leijuu valtava väsymys.

– Jos on niin väsynyt, että ei jaksa nimeään sanoa, niin ei siinä seksikään tule mieleen. Siksi moni sanoo, että kun lapset tulivat, niin seksi loppui.

Uusi tutkimus kertoo että vanhemmilla menee 14 kuukautta ymmärtää, että heillä on lapsi ja että millaisia muutoksia se tuo mukanaan.”

Toinen yleinen pulma on, että naiset janoavat hellyyttä, jota eivät miehiltään saa.

– Toki tämä on yksilöllistä. Heti löytyy 50 miestä, jotka sanovat, että heillä tilanne on toisin päin: he eivät saa koskea naistaan.

Tästä hyvä esimerkki oli syyskuussa sosiaalisessa mediassa runsaasti huomiota saanut Helsingin Sanomien mielipidekirjoitus, jossa mies kertoi jättäneensä seksiä pihtaavan vaimonsa ja ottaneensa tilalle uuden naisystävän, joka ei pihtaa.

– Keskustelussa oletetaan helposti, että naiset pihtaavat ja miespolot kärsivät. Huonon Äidin sivullekin näytti tupsahtavan viesti, jossa oltiin sitä mieltä, että haluttomuus pitää hoitaa niin kuin allergia.

Tällainen ajattelu harvoin ratkaisee itse ongelmaa, Helin näkee.

Oleellisempaa olisi miettiä, mitä haluttomuuden taustalla on.

Myös väärät mielikuvat muiden villistä seksielämästä lisäävät tyytymättömyyttä omaan suhteeseen. Tämä lisää paineita kumppanin vaihtoon.

– Enää ei edes yritetä korjata vähän väljähtänyttä suhdetta, vaan vaihdetaan uuteen. Siksi jokaisen on alati pidettävä itsensä viehättävänä ja fittinä. On taisteltava ikää vastaan, ettei tule vaihdetuksi nuorempaan, Helin suree.

Ruuhkavuosia elävän naisen on pelastettava itse itsensä.”

Hän ei ihmettele, miksi yksi jos toinen kokee olevansa siksi huono äiti, huono isä, huono puoliso, huono ihminen.

Vaatimuksia ja odotuksia on enemmän kuin hartiat jaksavat kantaa. Kierre ei katkea, ellei esimerkiksi ruuhkavuosia elävä nainen pelasta itse itseään, Helin muistuttaa.

– Järjestä itsellesi aikaa. Ei mene läpi, että mummola on niin kaukana. Verkostoidu muiden vanhempien kanssa, jotta voitte alkaa tehdä vaihtokauppoja. Se mahdollistaa, että voit keskittyä vaikkapa puolisoon.

Neuvo pätee myös miehiin.

– Avainsana on armo, ja puhuminen. Voisimme laittaa kännykät lentotilaan ja puhua.

Helinin ja Hattusen kirja on suunnattu silti ensisijaisesti naisille.

Miten Huonon Isän seksikirja eroaisi Huonon Äidin seksikirjasta?

– Huonon Isän seksikirjassa ei pahoiteltaisi sitä, että on reisissä selluliittiä, eikä oltaisi huolissaan siitä, että näytetään rumalta. Siinä ei myöskään puhuttaisi miehen haluttomuudesta, koska siitä miehet eivät mielellään puhu.

Lue myös: 

Tutkija: Väite joka toisen liiton päättymisestä eroon ei pidä paikkaansa

Voiko seksitön parisuhde olla onnellinen?

Psykologi: Parisuhdeonni romahtaa ensimmäisen lapsen synnyttyä

Käyttäjän Teija Varis kuva
Teija Varis