Ruoka

Korealaista keittiötä tehdään tutuksi ilmaisella keittokirjalla

RUOKA Korean tasavallan suurlähetystö julkaisi keittokirjan, jonka saa omakseen ilmaiseksi.

Tulinen kanaruoka dak galbi on erityisesti opiskelijoiden ja varusmiesten suosiossa. Alunperin Chuncheonin maakunnasta lähtöisin oleva resepti on levinnyt ympäri Koreaa.

Jaesong Park

Suomalainen koulutus ja terveydenhuolto olivat pinnalla Korean tasavallassa samaan aikaan, kun Sangwon Ryu haaveili asumisesta ulkomailla. Oppiakseen englannin kieltä hän muutti Iso-Britanniaan ja työskenteli apukokkina korealaisessa ravintolassa.

Muutaman vuoden jälkeen hän muutti Suomeen opiskelemaan. Nyt hän on asunut täällä neljä vuotta.

– Suomi kiinnosti minua vuosia. Kun viimein tulin tänne, viihdyin hyvin, Ryu kertoo.

Suomessa syntyi uusi unelma: tehdä korealainen ruokakulttuuri tutuksi suomalaisille. Unelma toteutui, kun Korean tasavallan suurlähetystö ryhtyi kustantajaksi Sangwon Ryun toimittamalle korealaiselle keittokirjalle.

– Suomalaiset eivät vielä tiedä, millaista korealainen ruoka on; miltä se näyttää tai maistuu, Ryu sanoo.

– Keittokirjamme tavoite on muuttaa se asia. Reseptiikka on tehty siten, että raaka-aineet ovat hankittavissa suomalaisista ruokakaupoista.

Korealaisten ruokien keittokirja Bap julkistettiin syyskuun lopussa Ravintolakoulu Perhossa. Kirjassa on 22 reseptiä, joiden valmistaminen neuvotaan hyvin seikkaperäisesti.

Perhon opiskelijat valmistivat resepteistä 14.

– Yhteistyö opiskelijoiden kanssa varmisti sen, että kuka tahansa voi valmistaa korealaista ruokaa kotikeittiössään, Ryu sanoo.

– Ruoka-alan opiskelijoina he osasivat arvioida kotikokkien mahdollisuudet onnistua.

Keittokirjasta on otettu 2 000 kappaleen painos, joka jaetaan ilmaiseksi korealaisesta ruuasta kiinnostuneille suomalaisille.

– Keittokirjan voi tilata Korean tasavallan suurlähetystöstä. Lisäksi siitä on julkaistu e-kirja, jonka voi ladata maksutta internetissä.

Koreassa ruoka on Sangwon Ryun mukaan aina rakkauden- tai huomionosoitus. Suomen tavoin Koreassa kärsittiin toisen maailmansodan jälkeen ruokapulasta, mikä näkyy yhä edelleen syvänä kunnioituksena ruokaa kohtaan.

– Kohdatessaan toisensa korealaiset eivät kysy ”mitä kuuluu?”, vaan yleisemmin ”mitä olet syönyt?”, Ryu kertoo.

– Ruoka on arvostettua käsityötä.

Yksi korealainen ruokalaji on Suomessakin jo suosittu: hapatettu chilikaali kimchi. Sangwon Ryun mukaan kimchissä maistuu aina tekijän kädenjälki.

– Jokaisen kimchi on erilainen, mutta kaikki sitä syövät ja paljon.

Bap

Sähköisen kirjan voi ladata ilmaiseksi osoitteessa https://korealainenkeittokirja.fi/e-kirja/.

Kirjan paperisen version voi noutaa Akateemisesta Kirjakaupasta, Nide Kirjakaupasta tai tilata Korean tasavallan suurlähetystöstä http://fin.mofa.go.kr/english/eu/fin/main/index.jsp.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu