Lastenhuone syntyy usein budjetin rippeillä

Lastenhuone on sisustussuunnittelija Hannakaisa Manniselle mieluinen toimeksianto, koska siinä usein saa käyttää kunnolla värejä ja päästää mielikuvituksen valloilleen.

Marketta Karjalainen

- Jo pieneltä lapselta voi kysyä mielivärejä, sisustussuunnittelija Hannakaisa Manninen yllyttää.

Marketta Karjalainen

– Keittiöt, kotikylpylät, patiot ja terassit, sisustussuunnittelija SI Hannakaisa Manninen luettelee kodinsisustuksen painopisteitä. Lastenhuone ei perheille yleensä ole ykkösjuttu, vaan se tehdään sillä rahalla, mikä kokonaisbudjetissa on kaiken muun jälkeen jäljellä.

– Ehkä ajatellaan, että lastenhuoneen käyttöaika on lyhyt, Manninen arvelee.

Jos uskotaan sisustuslehtiä, länsinaapurissa tilanne on jo toinen.

– Ruotsalaisilla on vaikka minkälaisia ideoita ja Ikean valikoima on todella laaja, Manninen kertoo.

Lastenhuone on nykyisin kaikkea mahdollista satumaisista teemasisustuksista aikuismaailman minimalismiin.

– Nykyisin pyritään siihen, että jokaisella lapsella olisi oma huone ja jo pienelläkin lapsella jokin oma soppi. Pienissä keskusta-asunnoissa lapsille raivataan tilaa makuuhuoneista ja vanhemmat nukkuvat olohuoneessa. Lapsille tehdään paljon parvia. Niiden alle mahtuu esimerkiksi säilytystilaa ja ne ovatkin ihan hyvä ja toimiva ratkaisu, Manninen sanoo.

– Ensin pitää ajatella toimintoja. Onko se nukkumis- vai leikkihuone, vai molempia? Minkä ikäisiä käyttäjät ovat? Voiko vaatteet säilyttää esimerkiksi kodinhoitohuoneessa? On iso ero tekeekö huonetta vauvalle vai koululaiselle tai useamman lapsen yhteiseen käyttöön, Manninen pohtii.

Teemasisustukset ovat Mannisen mukaan lastenhuoneeseen panostavien perheiden juttu. Koko huone voidaan tehdä vaikkapa merirosvoteeman mukaan.

– Toinen ääripää on se, että jos kodin sisustus on moderni ja selkeä, tyyli jatkuu myös lastenhuoneeseen. Piristystä tuodaan ehkä jollain lisävärillä.

Manninen suosittelee tavallisia, mittasuhteiltaan lapselle sopivia ajattomia kalusteita ja helposti siivottavia ratkaisuja. Materiaalien pitää olla lapsenkestäviä, esimerkiksi pölyämättömiä mattoja ja vesipestäviä kankaita.

 

Jos huonetta käyttää pieni lapsi, kannattaa miettiä mittasuhdetta. Hyvä konsti on istua lattialle suunnittelemaan. Siinä voi miettiä ja kokeilla, mihin yltää.”

– Leluja on nykyisin niin paljon, että säilytyskalusteet ovat ihan keskeinen asia. Sänkyyn kannattaa satsata ihan samalla tavalla kuin aikuisten vuoteisiin. Valaistus voisi yhden kattolampun sijasta rakentua muunneltavista valopisteistä, Manninen ehdottaa.

– Jos huonetta käyttää pieni lapsi, kannattaa miettiä mittasuhdetta. Hyvä konsti on istua lattialle suunnittelemaan. Siinä voi miettiä ja kokeilla, mihin yltää, Manninen vinkkaa.

Tärkeää on myös muistaa turvallisuus. Sängyn pitää olla tukeva ja turvallinen. Hyllyt eivät saa kaatua eikä lamppu aiheuttaa palovaaraa, vaikka päätyisi majaan. Jos leikitään palloleikkejä, pitää valita kestäviä materiaaleja.

Lapsi kannattaa Mannisen mielestä ottaa mukaan miettimään huonettaan.

– Jo kolmivuotias pystyy hyvin osoittamaan värikartalta sormellaan lempivärejä.

Mannisen mukaan trendit näkyvät myös lastenhuoneissa.

– Valitaan trendikkäitä sisustusmateriaaleja ja tapettikuoseja, mutta myös tv-ohjelmat ja lelut vaikuttavat.

Vuosi sitten Meilahteen asettuneessa Sisustussuunnittelutoimisto Sisustusvimmassa työskentelevä Hannakaisa Manninen tykkää tehdä lastenhuoneita.

– Niissä saa yleensä käyttää enemmän mielikuvitusta. Jos lastenhuoneeseen panostetaan tilaamalla sen suunnittelu, haetaan kaikin puolin ehyttä kokonaisuutta, jossa kaikki stemmaa viimeisen päälle päiväpeittoja ja verhoja myöten.

Ihan mitä tahansa Manninen ei lastenhuoneeseen laittaisi.

– Tietokone voi olla jossain muualla. Lapsen oman huoneen pitäisi olla paikka, jossa lapsi voi itse keksiä leikkinsä.

Käyttäjän Marketta Karjalainen kuva
Marketta Karjalainen