Ekberg on saanut satoja kilpailijoita – mikä kahviloista on Helsingin paras? Anna äänesi HU:n kisassa

Uusi ja vanha lyövät kättä Suomen vanhimmassa kahvilassa. Nuori perhe nautti torstaina aamiaista Ekbergillä presidentti Urho Kekkosen puolison Sylvi Kekkosen entisessä kantapöydässä.

Päivi Tuovinen

- Kuudetta sukupolvea saadaan odottaa töihin vielä tovi. Tyttärenpoika on puolivuotias, kertoo omistajasuvun neljättä polvea oleva Maj-Len Ekberg.

Päivi Tuovinen

Ekberg muutti nykyisestä Stockmannin talosta Bulevardille sata vuotta sitten.

Päivi Tuovinen

Tuoretta täydennystä matkalla myyntitiskiin. Näkymättömissä kahvilan ja myymälän takana toimii leipomo.

Päivi Tuovinen

Tässä tehdään vegaanikakkuja kahvilaan ja konditoriaan.

Päivi Tuovinen

Perinteiset leivokset ovat edelleen suosittuja. Eetu Ollila palvelee asiakkaita Ekberillä. 

Päivi Tuovinen

KAHVILAÄÄNESTYS Helsinki on täynnä pieniä ja suuria, hyvin erilaisia kahviloita. Mikä niistä on paras?

Suomen vanhin kahvila, vuonna 1852 perustettu Ekberg on säilyttänyt suosionsa vuosisadalta toiselle.

Perheyrityksen resepti on yksinkertainen. Pidetään yllä perinteitä, mutta pysytään mukana ajassa.

Valikoimaan otettiin keväällä asiakkaiden pyynnöstä uudet vegaaniset herkut. Vanhat suosikit kuten Aleksanteri- ja Napoleon-leivokset tehdään edelleen alkuperäisillä resepteillä voita, kermaa ja kananmunia säästelemättä.

Vilkkaimpina hetkinä tulijoita jonoksi saakka."

Kahvila oli Helsingissä harvinaisuus, kun Ekberg asettui Bulevardille. Nykyisin erilaisia kahvihuoneita on Helsingissä satoja.

– Kuka enää edes tietää paljonko näitä on, huudahtaa Maj-Len Ekberg.

– Meille on ollut eduksi, että on tullut lisää kahviloita. Muistan kun 1970-80-luvuilla hampurilaisravintolat villitsivät väkeä. Kaikki isoäidit veivät lapsenlapsensa hampurilaiselle. Mutta sitten, kun tuli nämä kahvilaketjut ja espressot, kiinnostus kahviin heräsi uudelleen, Ekberg kertoo.

Ekbergin mukaan kahvilasta on tullut helsinkiläisille toinen olohuone.

– Tämä ei ole enää vain kukkahattutätien kohtaamispaikka, vaan kävijät ovat monen ikäisiä. Miehet esimerkiksi käyvät bisneslounailla, perheet brunssilla ja nuoret viihtyvät kahvilla.

Vaikka kahvilaan on päivän vilkkaimpina hetkinä tulijoita jonoksi saakka, ei ketjuksi kasvaminen kuulu Ekbergin suunnitelmiin.

– Ei tästä voi tehdä kopiota. Kahvilalle on iso merkitys sillä, että meillä on leipomo tässä samassa talossa. Samoilla tuotteilla voisi tehdä uusia paikkoja, mutta konsepti olisi erilainen, Maj-Len Ekberg toteaa.

Menestyksen kulmakiviksi nimetään Ekbergillä laatu, ammattitaito ja intohimo. Omat leipurit, kondiittorit ja kokit leipovat ja keittävät kaiken alusta asti.

Jokaisella kahvilassakävijällä oma syynsä valita, minne menee.

Joku arvostaa hyvää kahvivalikoimaa ja asiantuntevan baristan palvelua. Toinen kahvittelee kätevästi matkan varrelle osuvassa paikassa. Koiranomistaja arvostaa ulkoilumajan kahvilaa. Ketjukahviloilla on omat kannattajansa. Myös kahvilan ilmapiiri on tärkeä. Kahvila voi olla vaikka joogahuoneen, kaupan tai kampaamon yhteydessä.

Mikä on sinun mielikahvilasi ja miksi? Osallistu äänestykseen, jossa etsitään Helsingin parasta kahvilaa. Voit täydentää ehdokaslistaa omalla suosikillasi.

Äänestää voi 24.11. saakka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Marketta Karjalainen kuva
Marketta Karjalainen