Puheenaihe

166 euroa neliöltä – tällaisia summia suomalaiset maksavat oman kotinsa myynnistä

Helsingissä välittäjä ottaa asunnon myynnistä keskimäärin 166 neliöltä.

Päivi Tuovinen

Kiinteistönvälittäjä rokottaa Helsingissä asunto-osakkeen myynnistä välityspalkkiota keskimäärin 166 euroa per neliö. Melkein yhtä kallista asunnon myynti on Kauniaisissa. Siellä välittäjän palkkio kerros- tai rivitalo-osakkeen myynnistä on keskimäärin 159 euroa neliöltä. Espoossa välittäjän palkkio on keskimäärin 130 euroa neliöltä ja Vantaalla sekä Kirkkonummella 105 euroa.

Muualla Suomessa keskimääräisellä välityspalkkiolla laskettuna välittäjä nappasi asunto-osakkeen myyntihinnasta keskimäärin 77 euroa neliöltä.

Laskimme neliöhinnat käyttämällä Tilastokeskuksen tietoja vanhojen kerros- ja rivitalo-osakkeiden myyntihinnoista sekä Effortia Oy:n keräämiä tuoreita välityspalkkiotietoja.

Espoon, Helsingin ja Vantaan luvut on laskettu kaupunkien tarkkojen kiinteistövälitysprosenttien mukaan, muiden paikkakuntien luvuissa on käytetty koko maan keskiarvopalkkiolukua.

Kiinteistönvälittäjän keskiarvopalkkio on 4,16 prosenttia."

Asunto-osakkeiden arvonlisäverollisten välityspalkkioiden koko maan keskiarvo laski vuoden tarkastelujaksolla 0,2 prosenttia. Suomen asunto-osakkeen ammattivälityksen kuluttajilta pyydettävä keskiarvopalkkio on juuri nyt 4,16 prosenttia sisältäen arvonlisäveron.

Matalinta asunto-osakkeen välitysprosenttia tarjotaan Kuopiossa, jossa paikalliset välitysyritykset pyytävät asunto-osakkeiden välityksestä keskimäärin 3,55 prosenttia. Korkeinta asunto-osakkeiden välitysprosenttia sen sijaan ehdotetaan Jyväskylässä, jossa esimerkiksi kerrostaloasunnon välityksestä pyydetään 4,45 prosenttia.

Keskimääräiset välityspalkkiot neliöltä

Helsinki 166

Kauniainen 159

Espoo 130

Vantaa 105

Kirkkonummi 105

Järvenpää 101

Tuusula 99

Kerava 96

Nurmijärvi 95

Sipoo 91

Lähteet: Tilastokeskus ja Effortia Oy.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu