Puheenaihe

Kasvisruoalle kohtuuhyvä aloitus – Näin vegaanilapset syövät Helsingin päiväkodeissa

Kurkimäessä sijaitsevassa päiväkoti Haikarassa on tällä hetkellä kolme vegaaniruokaa syövää lasta. Veikon, 2, Pinjan, 6, ja Rasmuksen, 4, mielestä vegaaniruoka on maukasta.

Jari Pietiläinen

Helsingin päiväkodeissa tasan kolme viikkoa käynnissä ollut vegaaniruokavaliokokeilu on lähtenyt kohtuullisesti liikkeelle. Kokeilun 20 päiväkodissa vegaaniruokailijoita on kaikkiaan 25 lapsen verran.

Kutakuinkin saman verran oli niitä lapsia, joiden perheet ilmoittivat olevansa alkuvuonna tehdyn kyselyn mukaan kiinnostuneita lapsen vegaaniruokailusta.

– Kokeilu on lähtenyt liikkeelle hyvin, vaikkakin lasten määrät ovat olleet melko pieniä. Nyt tärkeintä on kerätä kokeilusta tietoa, jotta saamme käsityksen vegaaniruokailun todellisesta hinnasta päiväkodeissa, kertoo ruokapalveluvastaava Erja Suokas varhaiskasvatusvirastosta.

Näillä näkymin vegaaniruokaa tarjotaan päiväkodeissa 4,40 euron lisähintaan. Tämä summa siis lisätään tavanomaisen ateriahinnan päälle, joka on noin seitsemän euroa päivässä.

Vegaanikokeilun isä on kaupunginvaltuutettu Leo Stranius (vihr.), joka pitää kokeilun aloitusta kohtuullisen hyvänä.

– Ongelmana oli aivan alussa viime tippaan jäänyt tiedonkulku. Jotkut päiväkodit ilmoittivat kokeilun alkamisesta vasta edellisellä viikolla, Stranius kertoo.

– Mutta minun saamieni tietojen mukaan vegaaniruokaa on ollut riittävästi ja se on ollut myös riittävän laadukasta.

Yksi vegaaniruokakokeilussa mukana olevista päiväkodeista on Kurkimäessä sijaitseva Haikaran päiväkoti.

Kaikkiaan 70 lapsesta vegaaniruokaa syö nyt kolme. Lisäksi kala-kasvisruokailijoita on neljätoista ja sianlihattomia yhdentoista lapsen verran.

– Tärkeää on huolehtia siitä, että myös vegaaniruokaa syövät lapset saavat päivittäin kaksi kolmasosaa ravinnostaan meiltä päiväkodista, kertoo päiväkoti Haikaran johtaja Terttu Jäntti-Reini.

– Vegaanilapset saavat ruuan samaan aikaan muiden lasten kanssa ja he myös syövät muiden lasten joukossa. Erillistä vegaaniruokaryhmää ei meillä siis ole.

Viikinmäessä sijaitsevassa Maarianmaan päiväkodissa tilanne on erikoinen: ruokakokeiluun ei ole ilmoittautunut yhtään vegaanilasta.

– Tämä on kieltämättä hämmentävää. Tiedotimme kokeilun alkamisesta hyvissä ajoin ja useaan kertaan. Alussa kiinnostuneita kyllä oli, mutta ainakaan tällä hetkellä yhtään vegaaniruokailijaa meillä ei ole, myöntää Maarianmaan päiväkodin johtaja Katja Järviölä.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Vegaaniruoan kokeilu alkaa lokakuussa – Nämä Helsingin päiväkodit ovat mukana23.9.2016 19.07
Helsingin valtuusto siunasi vegaaniruoan – 20 päiväkotia mukaan kokeiluun25.5.2016 22.49

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu